Indijoje - surogatinių motinų bumas

Maždaug 1,2 milijardo gyventojų turinti Indija tapo bevaikių porų iš Vakarų traukos centru. Atvykėlius į šią šalį vilioja galimybė be didesnių rūpesčių susirasti surogatinę motiną, kuri palyginti nebrangiai išnešiotų taip trokštamą atžalą.

Indijoje surogatinės motinos vaiką išnešioja už maždaug 8 tūkst. dolerių.<br>AP nuotr.
Indijoje surogatinės motinos vaiką išnešioja už maždaug 8 tūkst. dolerių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2013, 8:40 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:44 PM

Nors statistikos duomenų nėra daug, Indijoje ir už jos ribų niekam ne paslaptis, kad šalyje dabar – surogatinių motinų bumas. Čia plūsta poros, negalinčios pačios susilaukti vaikų, rašo „Lietuvos rytas“, kuris remiasi „The Washington Post” informacija.

Indiją vakariečiai renkasi dėl menkai reguliuojamos surogatinių motinų paslaugų srities, pažangesnių technologijų, didelio skaičiaus aukštos kvalifikacijos medikų ir palyginti mažų kainų.

Surogatinei motinai už paslaugas Indijoje reikia mokėti keliskart mažiau nei kitose šalyse.

Atlygį skirs dukters ateičiai

Viena tokių surogatinių motinų yra 24 metų indė Komal Kapoor, amerikiečių porai neseniai pagimdžiusi dvynukus.

Indė įtikino sutuoktinį, kad išnešioti vaiką svetimai porai bus finansiškai naudinga, nors savo tėvams moteris apie planus neprasitarė.

Nešiodama užsieniečių vaikus indė kartu su savo 4 metų dukterimi devynis mėnesius gyveno vienoje surogatinių motinų prieglaudų, kurios yra švaresnės nei įprasta skurdžių indų šeimų gyvenamoji aplinka.

Be to, tokiuose centruose galima prižiūrėti surogatinių motinų mitybą.

K. Kapoor su amerikiečių pora susitiko praėjusį mėnesį, vos pagimdžiusi sutuoktiniams dvynukus. Indė sakė, kad ryšys tarp jos ir jos nešiotų vaikų neužsimezgė, o atvykėliai nuolat moteriai kartojo „ačiū”.

K. Kapoor pasirašė dokumentą, kuriame atsisakė visų teisių į kūdikius. Moteriai buvo sumokėta 8 tūkst. JAV dolerių.

Gimtinėje amerikiečiai surogatinei motinai būtų turėję sumokėti 5–6 kartus didesnę sumą.

K. Kapoor už vaikų išnešiojimą gauta pinigų suma yra daugiau nei 12 kartų didesnė nei jos metų pajamos.

Indė už 54 JAV dolerių atlygį per mėnesį lipdo ant marškinėlių blizgučius, o jos sutuoktinis rūšiuodamas ir pardavinėdamas atliekas gauna maždaug 85 JAV dolerių atlyginimą.

„Aš noriu užtikrinti dukteriai ateitį”, – apie pinigus, gautus už amerikiečių poros vaikų išnešiojimą, kalbėjo K. Kapoor.

Indės lieka nukentėjusios?

Pritariantys vadinamajai komercinei surogatijai tikina, kad patenkintos lieka abi pusės: vaikus išnešiojančios neturtingos indės užsidirba pinigų ir pradeda labiau savimi pasitikėti, o bevaikės poros džiaugiasi pagaliau susilaukusios vaikų.

Tačiau Indijos valdžios finansuotas tyrimas parodė, kad silpnai reguliuojamoje srityje neturtingos, menkai išsilavinusios indės kartais kūdikius ryžtasi išnešioti spaudžiamos praturtėti norinčių sutuoktinių. Dažnai jos būna ir apgaunamos – pasirašo sutartis, kurių nesupranta.

Atlygis vaikus išnešiojusioms surogatinėms motinoms nėra tiksliai nustatytas, tad jos priklausomos nuo tarpininkaujančių klinikų malonės. Surogatinių motinų teisės nėra užtikrinamos ir persileidimo atveju.

Kritikuojami ir specialūs nėščiųjų apgyvendinimo centrai.

Esą saugomose patalpose moterų socialiniai ryšiai pernelyg apribojami.

Verslą įsuko išeiviai

Surogatinių motinų verslas Indijoje ėmė klestėti, kai JAV, Jungtinėje Karalystėje ar Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvenančios indų poros, negalinčios susilaukti vaikų, ėmė prašyti tėvynainių moterų išnešioti jiems atžalas.

Maždaug pusė klientų tebepriklauso minėtai žmonių grupei, tačiau surogatinės motinos tampa vis populiaresnės ir tarp turtingų indų.

Dažniausiai surogatinei motinai įsodinamas klientų poros moters kiaušinėlis, apvaisintas jos vyro sperma.

Po gimdymo atliekami DNR tyrimai, kad būtų įrodytas tėvų genetinis ryšys su kūdikiu. („The Washington Post”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.