Paviešintos Elizabeth II kalbos, kurių britai taip ir neišgirdo

Nežinojimas – palaima. Britai, ko gero, su tuo sutiktų. Jungtinės Karalystės valdžios paviešintuose 30 metų senumo dokumentuose – ir planai užtvindyti miestus, ir pasirengimas trečiajam pasauliniam karui. Remdamasis BBC apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:53 AM

„Karo beprotybė dar kartą plinta pasaulyje ir mūsų drąsi šalis vėl turi ruoštis išgyventi didelius sunkumus.

Aš niekada nepamiršau sielvarto ir pasididžiavimo, kurį jaučiau, kai su seserimi palinkusios prie radijo aparato klausėmės mano tėvo įkvepiančių žodžių, ištartų lemtingą 1939-ųjų dieną.

Nė akimirką neįsivaizdavau, kad vieną dieną man teks atlikti šią atsakingą ir siaubingą pareigą.”

Tai ištrauka iš karalienės Elizabeth II kalbos, kurią ji turėjo pasakyti 1983 metų kovo 4-osios vidurdienį. Bet britai jos niekada neišgirdo, mat šie žodžiai buvo karinių pratybų dalis.

Tuomet šaltasis karas buvo pasiekęs tokią kritinę ribą, kad Vakarai bet kurią akimirką tikėjosi galingos sovietų atakos.

Įtampa buvo didelė

SSRS santykius su Vakarais 1983 metais apsunkino keletas dalykų.

Maskva niršo – 1981 metais JAV vairą perėmęs prezidentas Ronaldas Reaganas skelbė planus kosmose sukurti balistinių raketų skydą ir siųsti į Europą sparnuotąsias branduolines raketas. O 1983-iaisiais R. Reaganas Sovietų Sąjungą pavadino blogio imperija.

Vakarų ir Rytų santykių nepagerino ir incidentas, kai sovietai numušė į jų erdvę įskridusį Pietų Korėjos lėktuvą. Žuvo visi 269 juo skridę žmonės.

Be to, SSRS vadovybę gerokai suerzino NATO surengtos karinės pratybos „Able Archer”.

Šių pratybų scenarijus numatė konfliktą, kuris prasideda chemine ataka prieš Jungtinę Karalystę. Aljansas atsako ribota branduoline ataka ir priverčia abi puses taikytis.

Teigiama, kad „Able Archer” pratybos buvo tokios realistiškos, kad SSRS išties pamanė, jog galimai rengiamas puolimas. Dėl to tik per plauką nekilo trečiasis pasaulinis karas.

Savo kalboje minėjo sūnų

Tad ne veltui Jungtinės Karalystės strategai parengė žodžius, kuriuos Elizabeth II galėjo ištarti katastrofos atveju.

„Mano vyras ir aš dalijamės nerimu dėl mūsų sūnų ir dukterų, vyrų ir brolių, kurie mus paliko, kad tarnautų savo šaliai.

Mano brangus sūnus Andrew šiuo metu dalyvauja karo veiksmuose ir mes nuolatos meldžiamės už jo saugumą. (Princas Andrew tuo metu tarnavo Karališkajame laivyne ir dalyvavo tikrame – Folklando kare. – Red.)

Tačiau jeigu šeimos liks vieningos ir tvirtos, niekas negalės palaužti mūsų tautos pasiryžimo išlikti.

Verždamiesi drauge į kovą su nauju blogiu pasimelskime už mūsų šalį ir visus gerus žmones, kad ir kur jie būtų. Telaimina jus Dievas.”

Originalūs sprendimai

Kartu su vyriausybės paviešinta Elizabeth II kalba Jungtinės Karalystės gyventojai perskaitė ir daugiau pikantiškų detalių iš politinio gyvenimo prieš 30 metų.

Pavyzdžiui, kad tuometė premjerė Margaret Thatcher nesutiko priimti į darbą 21 metų Williamo Hague’o, kuris šiuo metu yra Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius.

Paviešinti dokumentai taip pat atskleidė, kad M.Thatcher per angliakasių streiką norėjo slapta pasiųsti armiją – surinkti anglis iš kasyklų.

1983 metais vyriausybė, laukdama Temzės barjero statybų pabaigos, svarstė potvynio atveju leisti nutekėti vandeniui į Eseksą ir Kentą, kad išgelbėtų Londoną.

Šiek tiek linksmesnė istorija – apie vieno vyriausybės pareigūno pateiktą prašymą premjerei M.Thatcher per viešnagę Kinijoje pasidairyti vaisingos pandos Londono zoologijos sodui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.