Rusijos žvėrių cirką bombarduoja skraidantys akrobatai

Sankt Peterburgo valstybinio cirko trupė jau kurį laiką išgyvena nemenkus pasikeitimus, kuriuos, beje, visuomet priima kiek sunkokai. Naujasis cirko vadovas Viačeslavas Poluninas siekia pokyčių – ne tik atnaujinti cirko programą, bet ir paversti ją bent kiek panašesne į pasaulinio garso trupės „Cirque Du Soleil“ pasirodymus, rašo rusų laikraštis „Kommersant“.

Rusijos gyvūnų teisių organizacija sukelia nemažą galvos skausmą dresuotojams.<br>AP
Rusijos gyvūnų teisių organizacija sukelia nemažą galvos skausmą dresuotojams.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2013, 8:19 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:38 AM

Ne paslaptis, kad šiandien senosios Rusijos mokyklos cirkas susiduria su didžiule konkurencija iš užsienio – išpopuliarėjus „Cirque Du Soleil“ trupei, šokančios Rusijos meškos jau nebegali pritraukti tokio žiūrovų kiekio, kaip anksčiau.

Naujos idėjos pavers Rusijos cirką kabaretu?

Tačiau kone didžiausi nesutarimai vyksta tarp Rusijos gyvūnų teisių organizacijos, Sankt Peterburgo cirko ir jo vadovo. Naujausiame laiške, adresuotame pačiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, trupė skundėsi naujuoju vadovu sakydama, kad 135 metus sėkmingai gyvuojantis cirkas gali virsti tikru kabaretu.

Kiek keista, kad pirmiausia trupė kreipėsi ne į Rusijos kultūros ministrą Vladimirą Medinskį, o į patį šalies prezidentą.

O pasirodo, jog kultūros ministras palaiko naujojo Sankt Peterburgo valstybinio cirko vadovo idėjas ir yra vienas iš didžiausių tokių pasikeitimų šalininkų. Be to, šių metų pradžioje V. Medinskis buvo apsilankęs pačiame cirke, kalbėjosi su protestuojančia trupe.

Deja, vizitas neatnešė jokio kompromiso – ministras teigė, jog išvyksta su „slegiančiu jausmu“.

Rusijos cirko grupė prezidento atsakymo nesulaukė, o naujasis vadovas V. Poluninas laikosi pozicijos, jog vienintelis būdas atgaivinti kadaise garsiausio cirko šlovę - senąsias tradicijas sujungti su naujomis idėjomis.

Tiesa, ne tik pati trupė protestuoja prieš V. Polunino idėjas. Ko gero, daugiausia skundų cirkas sulaukia iš Rusijos gyvūnų teisių organizacijos „Vita“. Ši organizacija griežtai nepritaria „naujoms idėjoms“, kurias turi galvoje naujasis vadovas. Prieš kelias savaites internete buvo išplatintas vienos repeticijos vaizdo įrašas, kuriame nuo griežtos gyvūnų dresuotojo rankos nukentėjo keli pudeliai, strutis ir beždžionės.

Nieko nelaukusi, Rusijos gyvūnų teisių organizacijos vadovė Irina Novožilova kreipėsi į kultūros ministrą su prašymu, kad Sankt Peterburge būtų įsteigtas pirmas cirkas be gyvūnų, kitaip sakant, cirkas, kuriame nebūtų žiaurumo ir gyvūnų kankinimų. Nors V. Poluninas iškart pradėjo ieškoti garsių žmonių paramos, bet dauguma iš jų pritarė I. Novožilovos pasiūlymui.

Tačiau cirko bendruomenė iškart ėmėsi veiksmų – taip pat rašė laiškus, kuriuose kritikavo gyvūnų organizacijų elgesį. Pasak cirko bendruomenės, po neva humanizmą išaukštinančių tokių organizacijų šūkių slypi užsienio konkurentų siekis uždrausti gyvūnų pasirodymus Rusijos cirko scenose ir galutinai sužlugdyti cirką.

Slaptas karas

Cirko trupė tiksliai neįvardija, apie kokius „užsienio varžovus“ kalba, tačiau nesunku suprasti, jog pagrindinis varžovas – garsioji cirko trupė „Cirque Du Soleil“ iš Kanados.

Maskvos valstybinio cirko vadovas Edgardas Zapašnis teigė, kad nėra įrodymų, jog kanadiečių trupė nori pakenkti Rusijos cirkui. „Dar negaliu nieko kaltinti, tačiau mūsų partneriai iš Amerikos jau ne kartą perspėjo apie piktus „Cirque Du Soleil“ ketinimus, - teigė E. Zapašnis. - Juk ir Amerikos, ir Kanados cirko trupės savo pasirodymuose demonstruoja gyvūnus. Ir išgyvena.“

Anot E. Zapašnio, tokie slapti „Cirque Du Soleil“ veiksmai yra nesunkiai paaiškinami, mat ne paslaptis, kad šis cirkas vis labiau populiarėja ir siekia įsitvirtinti įvairiose rinkose.

Rusijos rinka vilioja ne ką mažiau.

Rusijos gyvūnų organizacijos vadovė ginasi nuo kaltinimų ir teigia niekada nebendravusi su kokiais nors „Cirque Du Soleil“ atstovais.

Situacijai abejingu neliekantis E. Zapašnis sako, jog buvimas gyvūnų dresuotoju - didžiulė atsakomybė. Pasak jo, tikrai ne kiekvienas žmogus gali juo tapti, o blogiausia, kai žiauriai su gyvūnais besielgiantis dresuotojas yra atleidžiamas, tačiau po kurio laiko nesunkiai randa darbą kitame cirke.

„Šiuo atveju teisingiausias kelias būtų kiekvienam dresuotojui suteikti licenciją“, - teigė E. Zapašnis.

Maskvos valstybinio cirko direktorius taip pat pridūrė, kad dresuotojo darbas yra itin sunkus.

Pasak jo, kartais dresuotojui reikia dirbti net su 17 tigrų naudojantis metro ilgio lazda.

„Visuomet yra rizika būti užpultam ir sudraskytam į skutelius. Sunku sulaikyti tigrą su tokia lazdele. Mes rizikuojame savo gyvenimais, norėdami pasirodymą padaryti įdomesniu ir pralinksminti publiką“, - kalba Maskvos valstybinio cirko vadovas.

Svarbu paminėti ir tai, kad tokie aktyvistų protestai neatsirado veltui – Rusijos cirkas buvo bepradedąs atsigauti.

2013 metais Rusijos cirkas, kuris, beje, turi net 2 tūkst. artistų, vėl siekia uždirbti pelną. Prisideda ir Vyriausybės subsidijos.

Pasak E. Zapašnio, vienas iš svarbiausių dabartinių uždavinių – pagerinti Rusijos cirko įvaizdį užsienyje. Cirko pastatams taip pat reikalingas pertvarkymas – jie sensta.

Taip pat pridūrė, kad šiuo metu Rusijos cirko įvaizdis po truputį gerėja ir tam net nereikalinga vyriausybės parama.

Akivaizdu, kad dar vienas dažnai neminimas tikslas – būti ne ką prastesniais už pagrindinius varžovus - „Cirque Du Soleil“.

Parengė Agnė Vasiliauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.