„Undinėlei“ sukako šimtas metų

Danijos sostinėje Kopenhagoje iškilmingai minimos "Undinėlės" skulptūros - miesto simbolio - 100-metis. Rugpjūčio 23-iąją prasidėjusios iškilmės truks iki rugsėjo 6-osios. Vienos garsiausių Hanso Christiano Andersono pasakų herojė jau visą amžių puošia miesto uostą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 23, 2013, 12:05 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:08 PM

Šventiniai renginiai Kopenhagos gyventojams ir svečiams truks dvi savaites. Maža to, jie vyks ir kituose pasaulio miestuose: Hamburge, Amsterdame, Londone, Osle, Romoje, Pekine, Šanchajuje, Stokholme, Sidnėjuje ir Tokijuje.

"Undinėlės" gimtadienis Danijoje minimas kasmet, bet jubiliejus bus išskirtinis. Renginiai numatyti Tivoli parke, H.Ch.Anderseno muziejuje ir netgi vandenyje, kur gyvos „undinėlės“ iš savo kūnų sudėlios skaičių 100.

Skulptūros gimtadienio proga rusų artistai pristatys miuziklą „Undinėlė“, kurio premjera įvyko pernai rudenį Maskvoje ir sulaukė didžiulės sėkmės. Pagrindinių vaidmenų atlikėjai Jevgenijus Zaicevas ir Natalija Bystrova specialiai pastatytoje scenoje skulptūros papėdėje atliks keletą ištraukų iš miuziklo.

Kopenhagoje tuo metu vyks keletas festivalių ir kitų kultūros renginių - Skandinavijos kulinarijos festivalis, šiuolaikinio meno mugė.

Lygiai prieš 100 metų - 1913-aisiais - skulptūrą Kopenhagos uoste pastatė žinomas magnatas Carlas Jacobsenas, „Carlsberg“ įkūrėjo sūnus, po to, kai Kopenhagos karališkajame teatre pamatė baleto spektaklį „Undinėlė“ ir liko sužavėtas primabalerinos Ellen Price grožio.

Bronzinės skulptūros autorius - Edvardas Eriksenas. Undinėlės galvos modeliu tapo pati E.Price, bet balerina nenorėjo pozuoti nuoga, todėl kūnui pozavo skulptoriaus žmona Eline.

Ant akmens sėdinti mergina iškart patiko miestiečiams ir tapo miesto simboliu. Sakoma, kad skulptūra atneš sėkmę, jei prie jos prisiliesi. Galbūt todėl "Undinėlė" ne kartą buvo praradusi savo rankas, kojas ir net galvą. Tačiau Kopenhagos gyventojai kruopščiai atkurdavo skulptūrą ir dabar ji mini savo šimtmetį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.