Kaip nepražūti Oktoberfesto alaus fiestoje

Ką tradicinė bavariška „dirndl“ suknelė pasako apie jos nešiotoją? Kaip lankytojai gauna vietas alaus palapinėse? Spiegel.de pateikiami Oktoberfesto ekspertės patarimai, kaip elgtis didžiausioje pasaulyje daugiau nei dvi savaites trunkančioje alaus šventėje, kuri Miunchene prasidėjo rugsėjo 21 dieną ir truks dar pusę savaitės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-02 18:13, atnaujinta 2018-02-21 13:37

Atvykusiems į milžinišką renginį turistams kyla įvairūs klausimai. Kuri alaus palapinė geresnė? Kaip teisingai dėvėti „lederhosen“ ir „dirndl“ apdarus, kurie yra vyriški ir moteriški tradicinio Bavarijos drabužio „Tracht“ versijos? Galų gale, kaip patekti į kurią nors iš sausakimšų palapinių?

Vietinė Miuncheno gyventoja ir žurnalistė Sonja Still Oktoberfestui skirtame leidinyje „Wiesn 2013“ nagrinėja įvairias problemas, tokias, kaip „alaus suolo“ etiketą, renginyje naudojamą išmaniųjų telefonų programėlę, kuri išverčia bavariškus įžeidimus į norminę vokiečių kalbą ir t.t. Knyga taip pat primena kai kuriuos istorinius Oktoberfesto įvykius – pavyzdžiui, laikotarpį, kai Albertas Einšteinas čia dirbo lempučių įsukinėtoju. „Jei tik jis galėtų pamatyti visus šiuos kibirkščiuojančius LED šviesos diodus šiandien“, - svarsto S. Still.

Praktiniai patarimai

Jeigu mėgstate keliauti neplanuodami, verta pasidomėti rezervacijomis, nes sausakimšos palapinės gali sugadinti šventę daug kam. Tačiau galimybės kuriamos ir tiems, kurie mėgsta spontaniškumą: savaitgaliais pusė palapinių vietų yra apsaugotos nuo išankstinės rezervacijos iki 15 valandos, po kurios 35 procentai vietų – vis dar laisvos. Šiemet Miuncheno miesto savivaldybė užtikrino, kad nelauktai atvykusiems žmonėms bus papildomai skirta 150 tūkst. vietų.

„Mes nenorime, kad liaudies šventė taptų privačiu renginiu, - sako S.Still. - Kartais nuolatiniai lankytojai supyksta, bet tokių atvejų – labai nedaug“.

Vis dėlto rezervacijos praverčia, jeigu keliaujate didelėmis grupėmis. „Tiesiog spontaniškai kreipkitės į prie palapinių įėjimų esančius šeimininkus, - siūlo S.Still. - Iš anksto užsakytos rezervacijos yra dažnai atšaukiamos, todėl vietos atitenka tiems, kas tariasi su palapinės šeimininkais. Geriausia tai daryti elektroniniu paštu“.

Nepapulkite į sukčių spąstus

Jeigu rezervuojate „alaus suoliukų“ vietas, jums neteks mokėti mokesčių, tačiau turėsite suvartoti minimalų maisto ir gėrimų kiekį. Tarkim, 10 žmonių stalui minimalus maisto ir gėrimų kiekis kainuos nuo 400 iki 500 eurų (apie 1360-1700 litų) arba 2 litrai alaus ir keptas viščiukas asmeniui.

Kai kurios internetinės agentūros tariamai rezervuoja vietas, reikalaudamos sumokėti didžiulį stalo mokestį, kuris kartais pasiekia net 1 600 eurų (apie 5 440 litų). „Nederėtų su jomis prasidėti, - įspėja S.Still. - Kai šeimininkai sužinos, kad mokėjote už stalus lupikiškas kainas, jie gali atšaukti jūsų rezervacijas. Tuomet liksite stovėti priešais uždarytą palapinę“.

„Nebūtina lėkti į didžiausių alaus daryklų palapines, kuriose telpa iki 10 tūkst. žmonių, - pataria S.Still. - Apsilankymas mažesnėse palapinėse yra ne mažiau įdomus, nes visos jos turi savitų bruožų. Pavyzdžiui „Wildstuben“ balkonas leidžia mėgautis įspūdingu Miuncheno aikštės, kurioje vyksta šventė, vaizdais, o „Bodos“ palapinėje sutemus maišomi įvairūs kokteiliai. Dieną veikia „Cafe Kaiserschmarrn“, kurios specializacija – tešlos gaminiai, o „Cafe Mohrenkopf“ yra vienišių vakarėlių namai.“.

„Egzistuoja ir specialus aprangos kodas, leidžiantis vienišiams suprasti, kas yra laisvas ir pasiruošęs bendrauti. Moterys, kurios užsiriša prijuostę dešinėje pusėje – užimtos, o tos, kurios rišasi kairėje – laisvos, - sako S.Still. - Tai nėra mirštanti tradicija. Šiandien žmonės tuo domisi labiau nei bet kada.“

Kostiumai ir kalorijos

Svarbiausia – teisingai apsirengti. Pigios „lederhosen“ ar „dirndl“ apdarų kopijos nėra aukštas lygis. Jauni dizaineriai Julia Trentini ir Eva Violetta turi ką pasiūlyti tiems, kas ieško ko nors unikalaus. Tačiau tai atsieis nepigiai.

„Jeigu mėgstate apsipirkti paskutinėmis minutėmis, keliaukite į Westendo rajoną, Schlachthofo arba Lindwurmstrasse kvartalus“, - sako S.Still. Tie, kas nenori pirkti drabužių, kurių daugiau niekada nesirengs, turi galimybę išsinuomoti Oktoberfesto kostiumus. Vyriškas komplektas, sudarytas iš „lederhosen“, marškinių, petnešų, batų, skrybėlės ir kojinių, kainuos 100 eurų (apie 340 litų). Moteriška suknelė „dirndl“, palaidinukė, prijuostė, vėrinys – 60 eurų (apie 190 litų).

Oktoberfestas – ne vieta sveikuoliams. Šventė neįsivaizduojama be keptų kiaulės kojų ir besaikio alkoholio vartojimo. Tačiau kalorijų skaičiavimas gali padėti išsirinkti patiekalus: bandelė su dešrele – 560, „Obazda“ sūrio padažas – 480, o druska apibarstytas riestainis – net 680 kalorijų.

„Aš buvau pasibaisėjusi, kai sužinojau, kiek kalorijų telpa pusėje viščiuko. Net 650, - sako S.Still. Žinoma, odelės nuėmimas padeda, tačiau kas atsisakys skaniausios dalies?“. Ji pataria atsiduoti malonumams, o vėliau - pradėti sportuoti.

Parengė Albert Jaševskij

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.