„Google“ stereotipai apie lietuvius – aukšti, smurtautojai ir rasistai

Į „Google“ paieškos laukelį įvedus tautybės pavadinimą su anglišku klausimu „kodėl“, sistema iš karto pasiūlys pasirinkti keletą variantų, kurie gana tiksliai atspindi apie tą tautą egzistuojančius stereotipus. Taigi, „Google“ nuomone, lietuviai yra smurtautojai, aukšti, stiprūs ir rasistai. Rusai – storžieviai, blogi vairuotojai, o jų moterys – karštos. Latviai – taip pat storžieviai, kažkodėl geriausi pasaulyje, o jų moterys gražios.

Į „Google“ paieškos laukelį įvedę tautybės pavadinimą su klausimu „kodėl“, sužinosime stereotipus apie tą tautą.<br>Google nuotr.
Į „Google“ paieškos laukelį įvedę tautybės pavadinimą su klausimu „kodėl“, sužinosime stereotipus apie tą tautą.<br>Google nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Oct 4, 2013, 7:24 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:34 PM

Estai – lėtapėdžiai, o jų merginos taip pat gražios. Amerikiečiai – kvaili, storžieviai ir triukšmingi.

Vokiečiai – storžieviai, apsukrūs, darbštūs ir vadinami hunais. O britai – šalti, negana to, jų namai maži.

Norvegai – aukšti ir įdegę, kaip ir švedai, tačiau švedai dar ir laimingi, o jų galvos keturkampės.

Žydai – turtingi, moterys – karštos. Kinai – apsukrūs, bet storžieviai, ypač jų turistai.

Tiesa, stereotipai gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo to, iš kokio kompiuterio ieškoma, ir kas labiau atitinka kitas jo savininko paieškas.

Tačiau neaišku, dėl kokių priežasčių nė viename iš tikrintų kompiuterių „Google“ nepateikė jokių stereotipų apie mūsų kaimynus baltarusius. Lukašenka pasirūpino cenzūra?

Patikrinus, ką apie lietuvius mano „Google“, paklaustas lietuviškai, paaiškėja, kad lietuviams labiausiai būdinga emigracija ir neapykanta lenkams.

Tuo tarpu vienintelis lietuviškas stereotipas apie latvius – kad jie yra „žirgo galvos“. O apie estus – kad jie lėti.

Kad ir kaip atrodytų keista, apie rusus lietuviškai „Google“ žino tik tiek, kad jie Kalėdas švenčia vėliau.

Kaip portalui lrytas.lt paaiškino kompanijos „Google“ atstovai, pastebėtas reiškinys vadinamas „autocomplete“ funkcija. Ji palengvina paieškos frazės įvedimą ir pasiūlo vartotojui numanomus klausimo variantus. Tai visiškai automatizuota sistema, pagrįsta ankstesnėmis vartotojų paieškomis bei indeksuotuose puslapiuose esančia informacija.

„Svarbu suprasti, kad sistema veikia be jokio papildomo žmonių – kompanijos darbuotojų - įsikišimo bei įtakos, - pabrėžė „Google“ atstovas. - Tikėtini “autocomplete” paieškos klausimai atspindi ne kompanijos nuomonę ar poziciją, o ankstesnius daugumos interneto vartotojų veiksmus ieškant informacijos “Google” paieškos sistemoje bei skelbiant informaciją internete“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.