Belgijos karaliai atostogas leidžia su netikrais pasais

Kaip užtikrinti oficialių asmenų saugumą kelionių metu? Išduoti jiems išgalvotų asmenų pasus. Taip jau šimtmetį saugoma karališkoji Belgijos šeima. Bet kur riba tarp saugumo ir dokumentų klastojimo?

Belgijos karalius Philippe’as su karaliene Mathilde mielai renkasi eilinių žmonių įvaizdį, tačiau keliaujant į užsienio valstybes savo karališkąją kilmę monarchams tenka slėpti suklastotais dokumentais.
Belgijos karalius Philippe’as su karaliene Mathilde mielai renkasi eilinių žmonių įvaizdį, tačiau keliaujant į užsienio valstybes savo karališkąją kilmę monarchams tenka slėpti suklastotais dokumentais.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Oct 6, 2013, 11:48 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:52 AM

Vos tik tapęs naujuoju Belgijos monarchu, Philippe’as liepos mėnesį su šeima išvyko atostogų į užsienį.

Tačiau oro uoste ar viešbutyje prireikus parodyti asmens dokumentus, jo nepažįstantys galėjo net nesuprasti turį reikalų su karaliumi.

Mat paaiškėjo, kad asmeninių kelionių į užsienį metu karališkosios šeimos nariai keliauja su netikrais pasais, kuriuose įrašytos išgalvotos jų pavardės.

Paaiškėjo, kad ne visiems tokia dokumentų klastojimu kvepianti situacija patinka.

Sprendimas – nenaujas

Paprastai monarchų šeimos pavardžių neturi.

Pavyzdžiui, Belgijos nacionaliniame karališkosios šeimos registre surašyti kiekvieno jos nario vardai ir titulai.

Tokie patys įrašai yra ir oficialiuose diplomatiniuose monarchų pasuose, su kuriais jie vyksta į užsienį per darbo vizitus.

Tačiau kaip elgtis privačių kelionių, šeimos atostogų metu, kai norisi išlikti nepastebėtam? Pasirodo, išeitis buvo rasta prieš 100 metų, šalį valdant karaliui Leopoldui II.

Nuspręsta, kad valstybė monarchams išduos pasus su išgalvotomis pavardėmis. Tad dabartinis Belgijos karalius Philippe’as pastaruoju metu asmeniniais tikslais po pasaulį važinėjo kaip Philippe’as Dermulle’is.

Valdininkai išgalvoja pavardes

Šią informaciją vienoje televizijos laidoje paviešino buvęs Belgijos užsienio reikalų ministras Markas Eyskensas.

Jo teigimu, nuo pat XIX a. pabaigos būtent taip buvo užtikrinamas monarchų saugumas ir asmeninis gyvenimas.

Į privačią kelionę susiruošus kuriam nors ar keliems Belgijos karališkosios šeimos nariams, dokumentais pasirūpindavo karaliui artimas rūmų darbuotojas.

Diplomatinius pasus išduodanti Užsienio reikalų ministerija visą procesą kruopščiai dokumentuodavo, prieš tai atrinkdama, kokias pavardes į dokumentus įrašyti.

Klastoja dokumentus ar ne?

Vis dėlto neseniai paviešinta informacija nustebino ne tik paprastus belgus, bet ir dabartinį užsienio reikalų ministrą Didier Reyndersą.

Nors šį postą politikas užima nuo 2011-ųjų, apie dokumentus su išgalvotomis pavardėmis ministras nebuvo nė karto informuotas.

Kilus triukšmui aiškintis puolė ir M.Eyskensas, ir atsakingi Belgijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnai.

Buvęs ministerijos vadovas teisinosi, kad įrašas pase „Belgijos karalius Philippe’as” privačių kelionių metu netiktų, mat iškart atkreiptų dėmesį ir apsunkintų kelionę.

„Užsienio reikalų ministerija niekuomet neišdavinėjo padirbtų pasų.

Išskirtiniais atvejais išduodami laikini įslaptinti pasai, kurie padeda apsaugoti privatų asmens gyvenimą.

Bet tai nėra dokumentų padirbinėjimas. Tikrasis karališkosios šeimos nario pasas ir toliau egzistuoja kaip vienintelis galiojantis dokumentas”, – švelninti situaciją mėgino buvęs ministras.

Savo ruožtu Užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pasiaiškinime rašoma, kad šiais dokumentais nemėginta apgauti ar sukčiauti, o tik užtikrinti saugumą ir teisę į privatų gyvenimą.

Be to, pabrėžiama, kad tikrąją žmogaus tapatybę nurodo tapatybės kortelė, o pasas tėra kelionėms skirtas dokumentas.

Nepaisant šių pasiaiškinimų, dabartinis ministerijos vadovas D.Reyndersas pavedė atlikti tyrimą ir išsiaiškinti, ar su išgalvotoms pavardėmis išduoti pasai nepažeidžia šalies įstatymų. Mat už dokumentų padirbinėjimą Belgijoje numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Anglijos karalienė paso neturi

Atrodo, kad žinomiausia ir pasaulyje labiausiai persekiojama britų karališkoji šeima elgiasi kur kas drausmingiau. Pagal įstatymus visi jos nariai, išskyrus karalienę, privalo turėti pasus ir su jais keliauti.

Monarchijos vadovei šio dokumento nereikia, nes pasai Jungtinėje Karalystėje išduodami karalienės vardu, o viename paso viršelių Jos Didenybės vardu prašoma, kad šio dokumento turėtojui būtų leista laisvai ir netrukdomai keliauti, o prireikus suteikti reikiamą pagalbą ir apsaugą.

Tačiau visi kiti karališkosios šeimos nariai dokumentus turi, o visai neseniai princas Williamas su žmona Catherine pateikė prašymą gauti pasą savo pirmagimiam princui George’ui, mat šeima kitais metais ruošiasi vykti į Australiją ir Naująją Zelandiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.