Į kovą prieš vapsvas milžines su liepsnosvaidžiais stoja Kinijos armija

Praėjusį mėnesį kai kuriose Kinijos vietovėse žmonės jautėsi lyg siaubo filme – juos puldinėjo piršto dydžio vapsvos, kurios mirtinai sugėlė dešimtis žmonių. Tad į kovą su žudikėmis stojo Kinijos armija.

Tokio dydžio vapsvos puola kinus, o jie ginasi ugnimi.
Tokio dydžio vapsvos puola kinus, o jie ginasi ugnimi.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-19 10:09, atnaujinta 2018-02-21 00:57

Centrinėje Kinijos dalyje, Šaansi provincijos Ankango mieste, siautėjusios vapsvos šio mėnesio pradžioje mirtinai sugėlė mažiausiai 40 žmonių, o dar bent 1600 buvo paguldyta į ligoninę dėl daugybės sugėlimų.

Ant kai kurių aukų kūnų rasta net po kelis šimtus žaizdų. 5 cm dydžio vapsvos siautėja ir toliau – šią savaitę jau Šiaurės Kinijoje vienoje mokykloje buvo sugelta apie 30 vaikų.

Specialiosios tarnybos laksto iš vienos incidento vietos į kitą stengdamosi naikinti neįprastai agresyvių vapsvų lizdus, tačiau pajėgų neužtenka. Todėl dabar įsikišo šalies kariškiai.

Šiurpia, bet efektyvia, dar Pirmojo pasaulinio karo metais patikrinta priemone – liepsnosvaidžiais kinų kariškiai metodiškai naikina vapsvų lizdus. Pusantro metro pločio lizdai įsukti ant medžių, tad nuo ugnies kenčia ne tik agresyvūs vabzdžiai.

Pastatams padegti, priešo bunkeriams išrūkyti sukurtas liepsnosvaidis pasirodė esąs itin efektyvus, mat vapsvos nespėja gintis nuo iš kelių pusių į jas intensyviai spjaudomų liepsnų.

„Tokios priemonės būtinos, nes vapsvos ir jų lizdai – milžiniški, o nukelti lizdus kitokiais būdais pernelyg pavojinga”, – teigė vienas vapsvos naikinimo operacijoje dalyvavęs karininkas.

Kinai šias vapsvas vadina „hu feng”. Tai – milžiniškos azijinės vapsvos, kurių geluonies ilgis siekia 6 mm. Geluonies nuodai ypač toksiški ir gali sukelti šoką bei inkstų veiklos sutrikimus.

Kasmet vapsvų užpuolimai rugsėjį–spalį – šių vabzdžių poravimosi metu – dėl sauso klimato darosi agresyvesni ir dažnesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.