Norvegijos kalnų miestelį iš šešėlio ištrauks saulę nukreipiantys veidrodžiai

Norvegijos pramoniniame Rjukano miestelyje nuo rugsėjo iki kovo visiškai nešviečia saulė. Ir taip tamsiu rudens ir žiemos sezonu šis kalnų apsuptyje įsikūręs miestelis tampa ypač niūrus. Bet pagaliau Rjukano gyventojų troškimas išsipildė – saulė jų miestelį pasieks. Jos spindulius į miestelį nukreips trys milžiniški veidrodžiai, arba heliostatai, pastatyti ant kalno, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2013, 5:11 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:22 PM

Metų metus besiilgintys saulės vietos gyventojai funikulieriumi kildavo į kalno viršūnę, kad pasigaudytų ir taip retai atklystančių saulės spindulių. Dabar to daryti nereikės.

Kalne, 450 m virš miestelio, sraigtasparniais buvo iškelti trys didžiuliai veidrodžiai.

Jie sukurti taip, kad sektų saulės judėjimą ir atspindėtų šviesą tiesiai į Rjukano centrinę aikštę.

Ši idėja ne nauja. Pirmą kartą Rjukane ją prieš 100 metų pasiūlė darbininkas iš netoliese esančios hidroelektrinės.

Norvegų inžinierius ir pramonininkas Samas Eyde'as susirūpino, kad žiemos mėnesiais jo darbuotojai negauna pakankamai saulės šviesos. Jis apsvarstė veidrodžio idėją, bet nerado technologinio sprendimo, kaip tai padaryti, ir vietoj veidrodžio buvo nuspręsta pastatyti funikulierių.

Po šimtmečio veidrodžio idėją realizavo Martinas Andersenas, projektui laimėjęs 5 mln. kronų (daugiau kaip 2 mln. litų).

2006 m. panašus projektas buvo sėkmingai realizuotas Italijos šiaurėje esančiame Viganelos miestelyje, kuris kentėjo nuo tos pačios problemos.

Delegacija iš Rjukano apsilankė Viganeloje ir nustebo, kaip veidrodžiai pakeitė miestelio gyvenimą.

Po penkerius metus trukusių diskusijų Rjukano miestelio taryba galiausiai sutiko statyti veidrodžius.

Jie valdomi kompiuteriu ir seka saulės judėjimą, parenkant geriausią kampą ir užtikrinant, kad pagrindinė miestelio aikštė būtų nušviesta saulės.

Saulės baterijų plokštės aprūpina įrangą, automatiškai plaunančią veidrodžius ir nukreipiančią juos į reikiamas pozicijas.

Tikimasi, kad saulės šviesa žiemos mėnesiais pagyvins miestelio gyvenimą. Miestelio, kurio kitos vietos skendi šešėlyje, aikštė taps saulėta susitikimų vieta.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.