Švedijoje paauglė dažų gamintojus apkaltino rasizmu

Švedijoje keturiolikmetė paauglė lygių galimybių kontrolieriui apskundė dažų gamintoją „Universal Color and Chemicals“, kurio gelsvų dažų etiketėje spalva buvo apibūdinama kaip „odos spalva“. Mergaitė, vardu Thyra, kontrolieriui pareiškė, kad terminas „odos spalva“ yra rasistinis. Anot jos, yra „bjauru“, kad apibūdinti gelsvai spalvai vartojamas toks terminas. Tokį Thyros pareiškimą palaikė ir jos šeima, ir mokykla, rašo thelocal.se.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 11, 2013, 11:21 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:18 AM

„Pervadindami gelsvą odos spalva, jie parodo, kad baltumas visuomenėje yra norma, - aiškino keturiolikmetė. - Labai bjauru, kad jie gelsvą pavadino odos spalva, kai yra ir juodos, ir rudos spalvos oda“.

Mergaitės tėvas sakė, kad kreiptis į lygių galimybių kontrolierių iš dalies ją paskatino sesuo. Jis pats sakė nemanantis, kad dažų kompanija parinko tokį spalvos pavadinimą iš sąmoningų rasistinių paskatų.

„Jos jaunesniosios sesers oda yra rudos spalvos, bet, pagal dažų gamintoją, ji neturi odos spalvos. Aš manau, kad kompanijos atstovai apie tai, kokios spalvos yra oda, nusprendė tiesiog pasižiūrėję į save“, - sakė tėvas.

Mokykloje paauglės skundas lygių galimybių kontrolieriui paskatino diskusijas apie rasizmą.

„Universal Color and Chemicals“ skundo kol kas nekomentavo.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.