Pasaulinę tualetų dieną Singapūras ragina gerinti sanitarines sąlygas

Minėdamas pirmąją

Singapūro pasiuntinys sakė, jog jam nerūpi, jei žmonės juokauja apie šią kampaniją.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Singapūro pasiuntinys sakė, jog jam nerūpi, jei žmonės juokauja apie šią kampaniją.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 19, 2013, 11:50 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:05 AM

Šios salos, kurioje švarai teikiama itin didelė reikšmė, aplinkos ir vandens išteklių antroji ministrė Grace Fu konferencijoje šia tema sakė, kad 80 proc. iš tų 2,5 mlrd. pasaulio žmonių, kurie neturi pagrindinių sanitarinių sąlygų, gyvena Azijoje.

„Dar daug reikia padaryti, nes nepakankama sanitarija yra pagrindinė priežastis infekcinių ligų plitimui, kuris savo ruožtu didina išlaidas sveikatos apsaugai ir mažina našumą“, - sakė ji.

Jungtinės Tautos apskaičiavo, kad 1,1 mlrd. žmonių visame pasaulyje tuštinasi lauke ir kad kasdien nuo viduriavimą sukeliančių ligų, kurioms galima užkirsti kelią, miršta kone 2 tūkst. vaikų.

Prasta sanitarija ir prastas vandens tiekimas taip pat sukelia besivystančiose šalyse ekonominius nuostolius, kurie kasmet sudaro 260 mlrd. dolerių, nurodo JT.

Liepą ši pasaulinė organizacija, atsižvelgdama į Singapūro pasiūlymą, paskelbė lapkričio 19-ąją Pasauline tualetų diena. Singapūro pasiuntinys sakė, jog jam nerūpi, jei žmonės juokauja apie šią kampaniją.

„Esu tikras, kad bus juoko spaudoje ir visuomenėje, kai bus pranešta, kad JT skelbia Pasaulinę tualetų dieną“, - liepos mėnesį, prieš vienbalsiai priimtą Generalinės Asamblėjos sprendimą sakė Singapūro reikalų patikėtinis Markas Neo.

„Jų juokas yra sveikintinas, ypač jei jie pripažins vyraujantį ir nesveiką tabu, kuris neleidžia vykti atvirai ir rimtai diskusijai apie pasaulines sanitarijos ir tualetų problemas“, - sakė jis Asamblėjai.

Singapūras šios kampanijos ėmėsi dėl savo piliečio Jacko Simo (Džeko Simo), kuris vadinamas „ponu Tualetu“, pastangų gerinti sanitariją visame pasaulyje.

Šis verslininkas įkūrė Pasaulinę tualetų organizaciją, kuri besivystančiose šalyse propaguoja sanitariją informavimu, technologijomis, švietimu ir verslo galimybių kūrimu su tualetais susijusioms kompanijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?