Užgaida – poilsis prabangiai įrengtame lūšnyne

„Geriausiu atveju tai nejautru, blogiausiu – skurdo pornografija“, – taip vieną atostogų pasiūlymą pagyventi prabangiame lūšnyne įvertino amerikiečių politikos satyrikas Stephenas Colbertas.

Turtuoliams skirtame lūšnyne nameliai tik iš išorės primena varguolių pašiūres, suremtas iš asbesto lakštų.
Turtuoliams skirtame lūšnyne nameliai tik iš išorės primena varguolių pašiūres, suremtas iš asbesto lakštų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2013, 10:23 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:30 AM

Norėtumėte gyventi lūšnyne, tačiau ne skurdžių kaimynystėje? Po asbesto lakštais, kietose lovose, bet su interneto ryšiu? Pietų Afrikos Respublikos (PAR) verslininkai turi pasiūlymą.

Šalia Mangaungo miesto jie įkūrė turtingiems turistams skirtą lūšnyną, kuriame jie gali praleisti atostogas ir pabandyti įsijausti į milijonų skurstančių afrikiečių kailį, rašo dienoraštis „Lietuvos rytas“.

Vilioja tariamu skurdu

„Seni susiraukšlėję geležies lakštai ar kokios nors kitos vandeniui nepralaidžios medžiagos, sustatytos taip, kad būtų suformuotas nedidelis „namas“ ar pašiūrė, kurioje gyvenama.

Parafino lempa, žvakės, radijas su baterija, lauko tualetas ir skardinė, kurioje užkuriama ugnis maistui gaminti“, – turistus į kaimelį su lūšnomis vilioja bendrovė „Emoya Estate“, prie Mangaungo taip pat turinti ir prabangų viešbutį su SPA.

Už mėnesio algą

Tačiau, priešingai negu skurde gyvenantys žmonės, neturintys kito pasirinkimo, tik gyventi lūšnose, turistai be patogumų neliks, nors ir turės progą išbandyti lauko tualetą.

Turtuoliams skirtame skurdžių kaimelyje, kuriame gali apsistoti iki 52 žmonių, yra vandentiekis, elektra, belaidis interneto ryšys ir netgi šildomosios grindys. Taip pat pabrėžiama, kad čia užtikrinamas saugumas.

Naktis lūšnoje kainuoja 850 randų (205 litus) – šiek tiek mažiau nei vidutinė PAR darbininko mėnesio alga, kuri siekia 1000 randų (250 litų).

Įspūdžiai visam gyvenimui?

„Emoya Estate“ dėl turistams pastatyto lūšnų kaimo sulaukė daug kritikos. Turtuolių lūšnynas vadinamas neskoningu ir įžeidžiančiu skurstančiuosius.

O rašytojas Zachary Levensonas sako, kad turtuolių lūšnyno idėja yra įžeidžianti ir leidžianti manyti, jog žmonės patys pasirenka gyventi lūšnose.

„Niekas nenori gyventi būdelėje, nė vienas žmogus“, – piktinosi Z.Levensonas. Tačiau „Emoya Estate“ atstovai tikina, kad specialiai pastatytame lūšnyne svečiai įspūdžių pasisems visam gyvenimui.

Esą tai puiki vieta darbo kolektyvui organizuoti susipažinimo renginį, taip pat karnavalams ar kepsniams ant grotelių kepti.

„Svečiai iš užsienio pasakė, jog norėtų nakvoti tikroje lūšnoje, o ne tik matyti jas iš toli, sėdėdami turistų autobuse.

Tikime, kad kai ką negatyvaus pavertėme kai kuo pozityvaus. Tai rodo Pietų Afrikos Respublikos žmonių išradingumą“, – savo idėją teisino lūšnyno, skirto turtuoliams, savininkas Buksas Westraadas.

Jis sako, kad tiesiog užpildė rinkoje atsiradusią nišą. („The Daily Mail“, „International Business Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.