Dubajaus iššauti fejerverkai - tarp Guinnesso rekordų (įspūdinga galerija)

Tuo tarpu Dubajus pasiekė Guinnesso rekordą – surengė didžiausią fejerverką iš daugiau kaip 400 tūkst. raketų. Dubajaus fejerverkas pripažinta sdidžiausiu ir ilgiausiu pasaulyje. Kartelę tokiems šou buvo aukštai iškėlęs Kuveitas, kur 2011 metais per valandos trukmės šou buvo iššaudytos 77 282 fejerverkų raketos.

Fejerverkai Dubajuje. Šis reginys turėtų tapti istoriniu.<br>„Reuters“ nuotr.
Fejerverkai Dubajuje. Šis reginys turėtų tapti istoriniu.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 31, 2013, 1:41 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 1:36 AM

Septynios tonos raketų nušvietė dangų virš didžiausio Australijos miesto, ir pirmą kartą per daugiau kaip 10 metų fejerverkai buvo šaudomi nuo Operos rūmų. 

„Jie buvo absoliučiai fantastiški“, - sakė Murphy Robertsonas iš Denverio Jungtinėse Valstijose, atvykusi pažiūrėti Sidnėjaus fejerverkų, kurie atsiėjo 5,4 mln. JAV dolerių ir į miesto uostą priviliojo maždaug 1,5 mln. žiūrovų. 

„Operos rūmai buvo fantastiški, bet mane tikrai sužavėjo žiežirbos, auksinė žiežirbų užuolaida, krintanti nuo tilto“, - sakė ji. 

Šiemet buvo surengta rekordiškai daug fejerverkų – net trys, 21 val., 22 val. 30 min. ir vidurnaktį. 

Sidnėjaus merė Clover Moore anksčiau sakė, kad šiemet naujametis šou bus „didesnis nei bet kada“. 

Tuo tarpu Dubajus pasiekė Guinnesso rekordą – surengė didžiausią fejerverką iš daugiau kaip 400 tūkst. raketų. Dubajaus fejerverkas pripažinta sdidžiausiu ir ilgiausiu pasaulyje. Kartelę tokiems šou buvo aukštai iškėlęs Kuveitas, kur 2011 metais per valandos trukmės šou buvo iššaudytos 77 282 fejerverkų raketos.

Viena pirmųjų 2014 metus sutiko Tonga. Šioje Ramiojo vandenyno regiono valstybėje buvo surengtos šventinės maldos, kurių kulminacija buvo šaudymas iš bambuko vamzdžių. 

Rusijos laivo, jau aštuonias dienas įstrigusio prie Antarktidos krantų, keleiviai ir įgulos nariai sutiko Naujuosius metus vakarėlyje su gėrimais ir dainomis, laukdami, kol liausis pūga ir galės atskristi Kinijos sraigtasparnis, kuris turi juos išgelbėti. 

Jie sugiedojo specialiai šia proga sukutą himną. 

Viršutiniame laivo „Akademik Šokalskij“ denyje, kaip matyti „YouTube“ paskelbtame įraše, Australazijos antarktinė ekspedicija giedojo, kaip „smagu daryti mokslą Antarktyje“, neužmiršdama choru ir pasiskųsti, kad „velniškai didi gėda, kad tebesame įstrigę čia“. 

Kiek vėliau Naujuosius sutinka kiti didieji Azijos miestai, tarp jų – Honkongas, rengiantis didžiausias Naujųjų sutiktuves per savo istoriją. 

Honkonge fejerverkai bus šaudomi nuo dangoraižių ir į kilometro ilgio liniją Viktorijos uoste sustatytų baržų. 

Japonijoje gyventojai šventei perka krabus, tunų sašimius ir kitus delikatesus. Ypač gyva prekyba gali pasigirti makaronų pardavėjai – makaronų valgymas Naujųjų metų išvakarėse Japonijoje laikomas simboliniu: taip linkima ilgo gyvenimo. 

Milijonai japonų anksti ryte tradiciškai lankys šventyklas ir mels taikos giminaičiams. 

Tačiau „supertaifūno“ „Haiyan“ nusiaubtuose Filipinų regionuose šventinė nuotaika yra prislopinta. Taklobane, kuris nuo lapkričio 8-osios taifūno nukentėjo labiausiai, pareigūnai rengiasi vidurnakčio fejerverkui, kuris, kaip tikimasi, pakels nuotaiką, nors čia yra žuvę ar dingę beveik 8 tūkst. žmonių. 

Pagalbos agentūros taip pat organizuoja nemokamus koncertus arba dalija maistą tradicinei Naujųjų metų išvakarių vakarienei. 

Mažame, sugriautame San Isidro kaime gyventojai vis dar kenčia siaubingą mirties dvoką – po tragedijos praėjus daugiau kaip septynioms savaitėms, čia viename lauke tebeguli į juodus maišus sukišti lavonai, iš viso – 1,4 tūkstančio. 

Tuo tarpu Seulas 2014 metus pasitiks sena tradicija – 33-imis 15-ojo amžiaus bronzinio varpo dūžiais. 

Singapūre žmonės suplūs į finansinį rajoną stebėti fejerverko, o į Marinos įlanką leis baltus rutulius su norais 2014 metams. 

Indonezijos sostinės Džakartos centre buvo įrengta 12 scenų pasirodymams, kurie atspindės šio didžiulio salyno kultūrinę įvairovę. 

Tačiau saugumu rūpinsis 6,5 tūkst. policininkų, nes buvo perspėjimų, kad ekstremistai šioje valstybėje, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai, gali rengti išpuolius. Dėl to įvairios šalys, tarp jų – kaimyninė Australija, yra paskelbusios perspėjimus savo piliečiams dėl kelionių į Indoneziją. 

Indonezijos šariato bastione Banda Ačėje islamo policija konfiskavo tūkstančius pirotechnikos priemonių, nes miesto administracija pirmą kartą uždraudė Naujųjų metų šventimą. 

„Neturėtų būti visiškai jokios veiklos metų sandūrai švęsti“, – sakė Banda Ačės šariato policijos aukšto rango pareigūnas Reza Kamilinas, kuris kalbėjo po to, kai Ulemų patariamoji asamblėja nusprendė, kad Naujųjų sutikimo šventė ar palinkėjimas „Linksmų Kalėdų“ mieste yra draudžiami dalykai. 

Indijos mieste Mumbajuje švenčiantys žmonės džiaugiasi teismuose pasiekta pergale prieš vietos policiją. Ši pergalė reiškia, kad barai ir restoranai galės dirbti iki 5 val. ryto, o ne iki 1 val. 30 minučių. 

Pernai dauguma naujametinių švenčių Indijoje buvo atšauktos po studentės mirtimi pasibaigusio grupinio išžaginimo, kuris visoje šalyje išprovokavo protestus ir dar nesibaigiančius svarstymus apie moterų teises. 

Rio de Žaneire pareigūnai prognozuoja, kad 2,3 mln. žmonių, trečdalis jų – turistai, susirinks Kopakabanos paplūdimyje žiūrėti fejerverko ir klausytis popmuzikos. 

Šventės tema bus romantika, sakė šio Brazilijos miesto turizmo sekretorius Antonio Pedro Figueira de Mello. 

„Vienu fejerverko su muzika metu muzika tarsi nutils ir mes Kopakabanoje turėsime bučinį, išgirsime „pakšt“, Kopakabanos paplūdimyje sprogs 100 širdučių“, – sakė jis. 

Dideli šou taip pat rengiami Maskvos Raudonojoje aikštėje, Berlyne prie Brandenburgo vartų ir Londono centre, kur vidurnaktį aidės Didžiojo Beno dūžiai. 

Niujorke milijonas žmonių turi susirinkti Taimso aikštėje, kur vidurnakčio bus laukiama tradiciškai stebint, kaip žemyn leidžiasi laiko rutulys. 

Keiptaunas Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) rengia nemokamą koncertą su fejerverkais ir 3D šou gruodžio 5-ąją mirusio Nelsono Mandelos garbei. 

Kovos su apartheidu didvyrio gyvenimo vaizdai bus projektuojami ant miesto rotušės, kur jis pasakė savo pirmą kalbą 1990-aisiais išleistas į laisvę po 27 kalėjimo metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.