Sukčiai kaimietį išviliojo į šimtų kilometrų bergždžią kelionę

Iš patiklių žmonių sukčiai ne tik išvilioja pinigus, bet kartais ir apgaule priverčia leistis į bergždžias keliones. Būtent taip nutiko vienam indui, kuris patikėjo SMS žinute apie laimėtą prizą „BBC loterijoje“, skelbia britų transliuotojas BBC.

890 mln. Indijos mobiliųjų ryšio vartotojų dažnai gauna viliojančias sukčių žinutes, o patikliausieji užkimba ant jauko.<br>Asociatyvi AP nuotr.
890 mln. Indijos mobiliųjų ryšio vartotojų dažnai gauna viliojančias sukčių žinutes, o patikliausieji užkimba ant jauko.<br>Asociatyvi AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2014, 4:29 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:13 PM

Neišsilavinęs kaimietis nė nesuuodė apgaulės ir sukorė 1,7 tūkst. kilometrų vien tam, kad atvykęs į Delį sužinotų – tokia loterija neegzistuoja, o prizas jam nepriklauso.

41 metų bedarbis Ratanas Kumaras Malbisoi iš atokaus kaimo Orisos provincijos labai apsidžiaugė gavęs SMS žinutę. Joje buvo parašyta, kad būtent šios žinutės gavėjas atrinktas „BBC loterijoje“ kaip laimėtojas ir dabar gali atsiimti prizą nuo 20 iki 30 mln rupijų ( nuo 800 tūkst. Iki 1,2 mln litų). Esą tereikėjo atsiųsti savo banko sąskaitos duomenis ir jis jau bus milijonierius.

Anksčiau R.K.Malbisoi nebuvo susidūręs su tokiomis po pasaulį klajojančiomis žinutėmis, nors prisidengę „mirusio dėdės milijonus“ siūlančiais „Nigerijos princais“ bei „įspūdingus loterijos prizus“ peršantys sukčiai naivuolių ieško jau ne vieną dešimtmetį.

Tiesa, jis nelaimėlis prisipažino, kad panašias žinutes gavo ir jo draugai, bet jie nepatikėjo loterija, kurioje nė nebuvo žaidę ir ištrynė žinutes. O R.K.Malbisoi buvo ne tik patiklus, bet ir kantrus – jis „loterijos organizatoriams“ savo banko duomenis išsiuntė dar prieš dvejus metus. Jis teigė netgi kalbėjęs su sukčiais, nors neįtarė, kad jie jį maustė.

„ Skambinęs vyras sakė esąs BBC kancleris ir jis kalbėjo puikiu britišku akcentu. Jis pažadėjo man didelę sumą pinigų, bet iš pradžių aš turėjau jau pervesti 12 tūkst. rupijų kaip pavedimo mokestį. Sakau jam, kad aš vargšas, turiu žmoną, tris dukteris, netekau motinos ir gyvenu džiunglių pakrašty. Bet aš neturiu tiek pinigų. Tada jis sumą sumažino iki 4 tūkst. rupijų“, -- pasakojo apgautas indas.

Jis netgi pasiūlė sukčiams išskaičiuoti tą 4 tūkst. rupijų sumą iš jo „laimėjimų“, bet rūpestingasis „BBC kancleris“ nesutiko, tik pažadėjo „pasirūpinti loterijos laimėtoju asmeniškai“.

Galiausiai R.K.Malbiosoi kantrybė trūko ir pasiskolinęs pinigų iš draugų jis leidosi į ilgą 1700 km. kelionę Atvykęs į sniegu pasidengusį Delį vien su marškiniais ir pora plonų kelnių vyras drebėdamas iš šalčio naktį praleido traukinių stotyje. Galiausiai ryte, vis dar nepraradęs vilties, R.K.Malbiosoi nukulniavo į BBC biurą atsiimti išsvajotojo čekio.

Tačiau BBC biure jo laukė nusivylimas – apgautą indą pasitikęs BBC žurnalistas išklausė R.K.Malbiosoi istoriją ir papasakojo apie dažnai naudojamus sukčių metodus.

Jis dar paskambino R.K.Malbiosoi nurodytu numeriu. Atsiliepė su afrikietišku akcentu kalbantis vyras, kuris staiga ėmė išsisukinėti, jog negali kalbėti, o tikrąjį BBC žurnalistą sukčius pavadino apgaviku ir pareiškė, jog kreipsis į policiją.

Iš kur yra sukčius, pasak kibernetinius nusikaltimus tiriančių pareigūnų, sunku nustatyti, mat apgavikai dažnai maskuoja numerius taip, kad atrodytų, jog skambina iš Londono, Niujorko ar Delio.

„Yra daug žmonių, dažniausiai iš mažų miestelių ir kaimelių, kur žmonės nėra itin išsilavinę ir nežino net tokių paprasčiausių sukčių gudrybių“, - sakė kibernetinius nusikaltimus tiriantis ekspertas Pavanas Duggalis.

Ir nors daugelyje pasaulio šalių tokiais principais veikiantys sukčiai dažniau siuntinėja elektroninius laiškus, kuriuose siūlo atsiimti laimėtus ar paveldėtus milijonus, Indijoje, kur yra 890 mln. mobiliojo ryšio vartotojų, dažniausiai siunčia melagingas SMS žinutes. Už tokių jauko visuomet kas nors užkimba, o nubausti sukčius dažniausiai nėra galimybės.

R.K.Malbiosoi saugiai grįžo namo, tačiau panašu, kad jis iki šiol nelabai suprato, kas nutiko, ir kad „BBC klancleris“ buvo netikras.

„Niekada nejaučiau, kad jis mane apgaudinėja. Man patiko su juo kalbėtis, jis buvo labai malonus. Jei jie nenori duoti man pinigų, negaliu jų priversti, tai jų pinigai“, - prieš grįždamas į savo kaimą sakė R.K.Malbiosoi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.