Argentiniečius supykdė vertimo klaida

Reikėjo labai nedaug, kad įtempti JAV ir Argentinos santykiai visai subjurtų. Taip nutiko, kai argentinietis žurnalistas, nesupratęs JAV politiko žodžių, paskelbė, kad Amerika juos lygina su Šiaurės Korėja, remdamasis AP, skelbia „Lietuvos rytas“. Nesusipratimas kilo praėjusią savaitę dėl JAV senatoriaus Mario Rubio išsakytų pastabų. Jis kalbėjo tuo metu, kai buvo svarstoma ambasadoriaus į Buenos Aires kandidatūra. Jei tikėtume argentiniečių laikraščiu „La Nacion“, M.Rubio įžūliai pareiškė, kad Argentina elgiasi taip, kaip nesielgia netgi Šiaurės Korėja.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 12, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:43 AM

Penktadienį išspausdintą pranešimą pasigavo ir kiti Argentinos leidiniai, įskaitant valstybinę naujienų agentūrą „Telam“.

Leidinys „Buenos Aires Herald“ istoriją dar pagražino, M.Rubio citatą pateikęs taip: „Net Šiaurės Korėja nedrįso iš mūsų taip tyčiotis.“

Į pasipiktinusiųjų chorą įsitraukė ir Argentinos užsienio reikalų ministras Hectoras Timermanas. Jis teigė, kad jo vyriausybės palyginimas su Šiaurės Korėja keltų juoką, jeigu nebūtų atsidūręs pirmuose laikraščių puslapiuose.

Tiesa, žodžiai, už kuriuos taip supyko Argentina, iš amerikiečio senatoriaus lūpų niekada nenuskambėjo.

Naujienų agentūra AP peržiūrėjo M.Rubio kalbos vaizdo įrašą, kuriame žodis „Korėja“ nuskambėjo tik vieną kartą.

Politikas priminė kandidatui, kad 2011 m. H.Timermanas pažeidė diplomatinį protokolą, asmeniškai įsilaužęs į slaptą JAV įrangą, kurią mokymams leido naudoti pati Argentinos vyriausybė.

Atskleidęs slaptus kodus jis JAV mokesčių mokėtojams pridarė daugiau nei 1 mln. JAV dolerių nuostolių ir apkartino valstybių santykius.

„Neatsimenu, kada paskutinįsyk Izraelis, Pietų Korėja, Japonija ar kuri nors kita mūsų sąjungininkė būtų užgrobusi mūsų įrangą“, – komentavo M.Rubio.

Klaidingą frazę Argentinos žiniasklaida kartojo šeštadienį, sekmadienį ir pirmadienį. Tik tada „La Nacion“ atstovai pripažino suklydę ir sakė, kad tai buvo įrašo šifravimo klaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.