Amerikos miestelyje reketu užsiima visi, kas netingi

Mažytis Hamptono miestelis JAV Floridos valstijoje jau spėjo liūdnai pagarsėti kaip labiausiai korumpuotas šalyje. Čia siautėja netgi pareigūnai, todėl svarstoma gyvenvietę iš viso panaikinti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 15, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:01 AM

Hamptonas, turintis vos 477 gyventojus, atrodo kaip mažytis taškelis žemėlapyje. Prieš 89 metus šalia greitkelio įkurtas kvadrato formos miestelis, regis, niekuo neišsiskiria – čia nėra nieko, ką būtų verta pamatyti, ir daug kam būtų nežinomas, jei ne viena aplinkybė.

Praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje finansinių sunkumų prislėgtą Hamptono miestelį pastaraisiais metais ypač pamėgo keikti vairuotojai, lakstantys 301-uoju greitkeliu, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

Ne visi žino, kad ties Hamptonu jų laukia spąstai: pusės kilometro ruože greičio paminą pernelyg spūstelėjusius vairuotojus medžioja pasislėpę pareigūnai su radarais. Policininkai, kurių tokiame miestelyje tikrai nemažai – net 20, taip elgiasi ne iš dyko buvimo.

Jiems duotas įsakymas – paskirti kaip galima daugiau baudų. Ir pareigūnai stropiai atlieka savo pareigą – vien nuo 2011 iki 2012 metų pusės kilometro ruože išrašyti 12 698 baudos kvitai. O tai šimtai tūkstančių JAV dolerių, kurie papildo miestelio biudžetą.

Ir ne tik papildo – Hamptonas faktiškai egzistuoja vien iš baudų surinkimo.

Tiesa, egzistavimu tai irgi vargu ar galima pavadinti, mat dalis sumos nežinia kur išgaruoja, o miestelio policija sugeba viršyti savo biudžetą 108 tūkst. dolerių. Kaip jiems tai pavyksta?

Vietos policijos vadovas Johnas Hodgesas teisinasi, jog didžioji dalis lėšų nuplaukia automobiliams remontuoti, būtinai įrangai įsigyti ir pan.

Tačiau kritikai piešia kiek kitokį vaizdą: esą Hamptonas yra labiausiai korumpuotas miestelis JAV, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

Pareigūnai čia faktiškai elgiasi kaip reketininkai, o su jais susimokiusi vietos valdžia kaitalioja įstatymus.

Kuo daugiau surenkama baudų, tuo daugiau pinigų pradingsta tarsi į juodąją skylę. Priešingai, nei aiškina J.Hodgesas, pareigūnai važinėja naujausiais automobiliais, turi įsigiję šiuolaikiškos įrangos.

O kai kurie pareigūnai baugina pažeidėjus savo išvaizda – vienas Rembo pramintas policininkas prie „sumedžioto“ automobilio mėgsta prieiti iš lėto, pasibalnojęs nosį saulės akiniais ir ant peties nešdamasis automatą.

Kaip parodė auditas, miestelio valdžios atstovai nevengia į kairę ir į dešinę švaistytis valdiškomis kredito kortelėmis, važiuoti atostogauti valdiškais automobiliais ir pradanginti grynuosius pinigus.

Svarbiausia – visiems kol kas pavyksta išsisukti, mat, kaip įtaria Hamptono bylos ėmęsi federaliniai pareigūnai, šiame miestelyje nesusitepusių valdžios atstovų tiesiog nėra.

Kol kas visi galai išslapstyti ir įrodyti nusižengimus dar tiktai bandoma.

Beje, įdomu tai, kad neseniai reformų pamėginęs imtis naujasis miestelio meras Barry Moore’as buvo sulaikytas pačių vietos pareigūnų.

Jis apkaltintas narkotikų platinimu ir laikymu, nors kaltinimus atmeta ir įžvelgia bandymą susidoroti: „Šis miestelis gyvena tiktai iš baudų. Čia policijos šūkis „tarnauti ir ginti“ pakeistas „tarnauti ir rinkti baudas“.

Tiesą sakant, daugelis žmonių nesupranta, kaip Hamptonas iki šiol dar egzistuoja.

Problema yra įsisenėjo, rimtai svarstome galimybę panaikinti vietos valdžią“, – cituodamas konstituciją, kuri esą leidžia panaikinti laisvę suvaržančią valdžią, teigė Floridos valstijos senatorius Robas Bradley. („The New York Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.