Su gražiomis krūtimis į Lenkijos universitetą - be konkurso

Lenkijoje, kaip ir visame civilizuotame pasaulyje, jau senokai galioja taisyklė, kad gabiausi abiturientai, respublikinių mokslo universiadų nugalėtojai, į aukštąsias mokyklas yra priimami be konkursų.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Mar 17, 2014, 2:39 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:51 AM

Tad vietos švietimo ministeriją kaip perkūnas iš giedro dangaus šokiravo pranešimas, kad stojant į Radomo valstybinį technikos ir humanitarinių mokslų universitetą pirmenybė yra suteikiama gražuolių konkurso nugalėtojoms. Universitetas jau trečius metus pirmumo teise priėmė gražiausios abiturientės konkurso nugalėtojas.

Tokį skundą ministerijai nusiuntė patys universiteto studentai, pareiškę, kad jiems gėda mokytis aukštojoje mokykloje, kurioje labiausiai imama vertinti ne išmintis, bet kojų dailumas ir krūtinės iškilumas.

Keli šimtai studentų ir moksleivių, pasirašę laišką, priminė, kad universitete nėra mados fakulteto, ir paragino be konkursų priimti geriausiai besimokančius regiono abiturientus, o ne gražuoles.

Radomo universiteto vadovybė teisinosi, kad gražiausios abiturientės rinkimų komisijoje dalyvaujantys universiteto dėstytojai stengiasi akcentuoti ne tik išorinio grožio, bet ir išprusimo svarbą. Švietimo ministerijos toks argumentas neįtikino, ir ji laureačių priėmimą į universitetą be konkurso pavadino neleistinu.

Manoma, kad Radomo universiteto vadovai tokiu būdu siekė išreklamuoti savo aukštąją mokyklą kaip gražių merginų ir vaikinų sambūrį, taip tikėdamiesi privilioti daugiau studentų. Dėl mažėjančio gimstamumo bei lenkų emigracijos į Vakarų Europą aukštosiose mokyklose sparčiai mažėja studentų, ir dėl to kasmet dalis aukštųjų mokyklų yra likviduojamos.

Siekdami išvengti uždarymo vieni universitetai ėmė aktyviai kviesti studentus iš Azijos šalių, kiti ėmė pasirašyti bendradarbiavimo sutartis su Vakarų universitetais, treti girtis mokslo bei sporto laimėjimais, o Radome į pirmą vietą iškėlė fizinį grožį. 200 tūkst. gyventojų turinčiam ir vos šimtą kilometrų nuo Varšuvos nutolusiam Radomo universitetui nėra lengva konkuruoti su sostinės aukštosiomis mokyklomis.

Galbūt todėl Radomo universiteto rektorius taip susižavėjo idėja abiturienčių konkurso nugalėtojas priimti be konkurso, kad tokioms laureatėms ėmė suteikinėti net universiteto ambasadorės titulą.

Tai supykdė dalį Radomo studentų, kurie internete ėmė siūlyti vietinį technikos ir humanitarinių mokslų universitetą pervadinti į Gražių kojų ir krūtų universitetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.