Norvegės karės džiaugiasi bendrais vyrų ir moterų kambariais

Norvegijos kariuomenė ir toliau eksperimentuoja: nuo šiol moterys kariūnės turi miegoti tose pačiose patalpose, kaip ir kariai vyrai. Stebėtina, tačiau kariūnės iki šiol praneša apie seksualinio priekabiavimo sumažėjimą, skelbia norvegų portalas „The Local“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 31, 2014, 7:42 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:09 AM

Naujieji kambariai, skirti abiejų lyčių atstovams, buvo įrengti karinėje bazėje šalies šiaurėje. Kiekviename kambaryje kasnakt miega po šešis karius: dvi moteris ir keturis vyrus.

Pasak žymios norvegų sociologės Ullos-Britt Lilleaas, jos tyrimui kariūnės teigė, kad dalinimasis kambariu joms padėjo tapti vienoms iš „berniukų“.

„Jos visiškai nesistebėjo idėja, kad kambariuose gali miegoti visi. Tai padėjo panaikinti lyčių stereotipus, arba bent jau juos smarkiai sumažino“, – teigiama sociologės studijoje.

Viena karė prieš įsigaliojant naujai tvarkai netgi specialiai nusipirko itin didelius apatinius, kurie padėtų paslėpti jos seksualumą. Tačiau ji buvo nustebusi, kai pamatė, kad bendri miegamieji netgi padėjo sumažinti skirtumus tarp lyčių.

„Armijoje reikia būti komanda“, - teigė viena karė. „Pasitikėjimas vienas kitu auga gyvenant kartu. Įrengti tokius kambarius buvo labai geras sumanymas“.

Bendrų kambarių idėja yra viena pastarųjų Norvegijos ginkluotųjų pajėgų inovacijų. Lapkritį pajėgos paskelbė, kad nuo šiol armijoje kareiviai vieną dieną per savaitę gaus tik vegetarišką maistą. Taip siekiama kovoti su klimato kaita.

Praėjusį rugpjūtį buvo paskelbta, kad vyrai kariai galės turėti ilgus plaukus, tol, kol tarnybos metu kariai juos bus susirišę ar susipynę.

Anot minėtos sociologės, atskiri vyrų ir moterų kambariai skatina atsiskyrimą, grupių susidarymą, skatina konfliktus ir prastą informacijos sklaidą.

Ką apie tokį sumanymą manote jūs?

Parengė Liucija Lenkauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.