Lenkijoje pareigūnas kaltina viršininką seksualiniu išnaudojimu

Lenkiją šokiravo pranešimas, kad vienas buvęs policijos antiteroristinio dalinio pareigūnas pareikalavo iš Silezijos regiono policijos pusės milijono zlotų (414 tūkst. litų) kompensacijos dėl neva darbe patirto seksualinio išnaudojimo.

Istorija su seksualinį priekabiavimą patyrusiu pareigūnu parodė, kad Lenkijos policininkų išgertuvės gali baigtis ne tik galvos skausmu.<br>R.Butrimo nuotr.
Istorija su seksualinį priekabiavimą patyrusiu pareigūnu parodė, kad Lenkijos policininkų išgertuvės gali baigtis ne tik galvos skausmu.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Apr 5, 2014, 12:26 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:53 PM

Varšuvos žiniasklaida netrukus Katovicuose prasidėsiantį teismo procesą jau įvardijo šimtmečio skandalu policijoje, ir teigia, kad tai bus pirmas tokio pobūdžio teismas Lenkijoje.

Ieškinio autorius, 17 metų policijoje pradirbęs Krzystofas Rojewskis tvirtina, kad prieš du metus pensininku anksčiau laiko tapo dėl patirto žeminimo. Pradžioje dirbęs paprastu policininku nusikaltimų prevencijos skyriuje, K.Rojewskis vėliau buvo priimtas į elitinį ir geriau apmokamą antiteroristinį padalinį.

K.Rojewskis tvirtina, jog karjeros pradžioje policijos viršininkas jį nedarbo metu nugirdė, ir seksualiai išnaudojo. K.Rojewskis teigia, jog prablaivėjęs prabudo ir pamatė, kad viršininkas bučiuoja jo lytinį organą.

Apie tai K.Rojewskis esą nedrįso niekam pasiskųsti, nes bijojo prarasti darbą ir bijojo, kad kolegos gali jį imti pravardžiuoti gėjumi, nors toks jis nesąs.

Vyriškis apie viršininko glamones ilgai nedrįso papasakoti ir savo žmonai, tačiau dėl patirto seksualinio išnaudojimo išgyveno depresiją ir ėmė lankytis pas medikus.

Pareigūno psichinė būsena esą dar pablogėjo, kai per vienas kovines pratybas viršininkas jį pašovė į galvą gumine kulka. Viršininkas reikalavo incidentą nuslėpti ir sakyti, kad K.Rojewskis susižeidė pargriuvęs ant laiptų. K.Rojewskis nesutiko nuslėpti sužeidimo priežasties bei apskundė viršininką teismui, ir šis po užsitęsusio proceso buvo atleistas iš pareigų.

Policija tada išmokėjo K.Rojewskiui aštuonių tūkstančių zlotų kompensaciją, tačiau dėl skundo šis esą ėmė patirti kolegų ir viršininkų žeminimą, dėl ko ryžosi anksčiau laiko pasitraukti į pensiją.

Bet net ir nebedirbdamas K.Rojewskis esą toliau privalo nuolat lankytis pas medikus dėl išgyvenamos depresijos. Esą būtent todėl jis nusprendė prisiteisti iš policijos kompensaciją dėl patirto moralinio žeminimo bei seksualinio išnaudojimo.

K.Rojewskis teigia, kad nebuvo vienintelė policijos viršininko seksualinio išnaudojimo auka, tačiau kol kas joks kitas Silezijos regiono antiteroristinio dalinio pareigūnas tardytojams neprisipažino patyręs seksualinę prievartą.

Iki tol Vidaus reikalų ministeriją kas keletą metų sukrėsdavo skandalai vien dėl moterų policininkių skundų apie patirtą priekabiavimą ar viršininkų siūlymą padėti kilti karjeroje tampant meiluže.

Prieš penkerius vietos žiniasklaidoje nuskambėjo Centrinėje policijos komendantūroje dirbančios teisėsaugininkės skundas. Moteris tvirtino, kad dieną naktį patiria tiesioginio viršininko priekabiavimą, o vadovybė esą į jos nusiskundimus nereaguoja. Kilus triukšmui minėtas policininkas buvo perkeltas į kitą skyrių ir buvo sustabdytas jo paaukštinimo procesas.

Pernai dėl meilės romano su ištekėjusia pavaldine buvo iš pareigų atleistas 51metų vedęs Opolės rajono policijos viršininkas Leszekas Marzecas. Pastarasis skandalas susilaukė ypatingai didelio atgarsio todėl, kad kažkas įrašė ir viešai išplatino meilužių susitikimo garso įrašą.

Jame keliolika metų jaunesnė pavaldinė Katarzyna Szawdylas-Wasielewska priekaištavo viršininkui, kad šis verčia jį tenkinti oraliniu būdu ir priekabiauja prie kitų policininkių.

Vietos žiniasklaida spėjo, kad L.Marzecas savo meilužes aukštindavo pareigose, ir pro piršus žiūrėjo į tai, kad pavaldiniai tarnybinėmis mašinomis lankosi pas prostitutes.

Visuomenę papiktino ir tai, kad VRM nuobaudą skyrė vien meilužei policininkei, o L.Marzecui buvo leista pasitraukti į pensiją paliekant premijas ir aukštą laipsnį. Reaguodamas į didžiulę kritiką VRM vadovas Bartlomiejus Sienkiewiczius skubiai įsteigė lygių teisių įgaliotinės pareigybę bei specialią telefono liniją anoniminiams moterų policininkių skundams.

Įgaliotinė privalo registruoti ir tirti visus tarnautojų moterų nusiskundimus dėl vyrų diskriminacijos. K.Rojewskio skundas prokuratūrai paskatino žiniasklaidą klausti ar nevertėtų specialios telefono linijos kurti ir viršininkų priekabiavimus patiriantiems policininkams vyrams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.