Kolumbijos patriotus žeidžia šalies pavadinime tariama „u“ raidė

„Ką tik nusileidau Kolumbijoje. Pakeliui į viešbutį“, – pernai „Twitter“ parašė Paris Hilton, atskridusi į savo rankinių parduotuvės atidarymą Bogotoje. Ir sulaukė netikėtos pykčio bangos. Už ką?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:58 AM

Dar net nespėjus P.Hilton palikti oro uosto pasipylė pikti komentarai: „Paris, tai Kolombija, ne Kolumbija!!!“ Garsenybė kuo skubiau pataisė savo žinutę, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis  „The Wall Street Journal“.

P.Hilton – ne vienintelė, kuriai teko susidurti su kolumbiečių įsiūčiu, ne taip užrašius jų šalies pavadinimą.

Į panašią situaciją pateko tokios didelės kompanijos kaip „Virgin Mobile“, „P.F. Chang’s“ ir „Lufthansa“, tokie garsūs atlikėjai kaip Justinas Bieberis ir Ozzy Osbourne’as.

Visi jie šalies pavadinimą anglų kalba parašė su „u“, tuo suerzindami kolumbiečius. Jie save vadina kolombiečiais, o šalį – Kolombija ir norėtų, kad taip vadintų visas likęs pasaulis.

Socialinių tinklų judėjimas

Dešimtys tūkstančių šalies gyventojų yra įsitraukę į judėjimą, pavadintą „Tai Kolombija, ne Kolumbija“.

Bet kokiame socialiniame tinkle, pradedant „Facebook“ ir „Twitter“, baigiant „Instagram“, vos suradus klaidą puolama gėdinti įmonių, garsenybių ir sporto žvaigždžių, pažymint juos nuoroda #itscolombianotcolumbia.

Šią klaidą daro netgi prezidentai. 1973 metais Richardo Nixono administracija Kolumbijai padovanojo uolienos gabalą iš „Apollo 17“ ekspedicijos Mėnulyje. Kartu su uoliena buvo padovanota ir metalinė plokštelė, kurią galima pamatyti Bogotos planetariume. Joje parašyta: „Dovana Kolumbijos Respublikos žmonėms. Richardas M.Nixonas.“

Kampaniją „Tai Kolombija, ne Kolumbija“ pasaulinio masto socialinių tinklų reiškiniu padėjo padaryti skaitmeninės žiniasklaidos verslo atstovas Carlosas Pardo.

„Mes nebandome įžeisti žmonių ar kompanijų, kurios daro šią klaidą, – tvirtina jis. – Mes nesakome: „Ei, idiote, ištaisyk!“ Mes tik sakome: „Mielas toks ir toks, tai Kolombija, ne Kolumbija.“

Ir atlikėjas O.Osbourne’as, ir jo grupė „Black Sabbath“ reklaminiuose skelbimuose apie koncertą spalio mėnesį Kolumbijos pavadinimą užrašė su „u“.

Kanadoje gimęs paauglių popdievaitis J.Bieberis „Twitter“ pranešė apie spalio mėnesio koncertą taip pat klaidingai užrašydamas šalies pavadinimą.

Už netaisyklingą šalies pavadinimo rašymą kliūva ne tik garsenybėms.

Pavyzdžiui, kolumbietis Camilo Ogonaga užsirūstino, Anglijos viešbutyje gavęs kortelę su savo vardu ir gimtąja šalimi – „Kolumbija“.

„Aš toks nusivylęs!“ – „Twitter“ rašė C.Ogonaga.

Kiek žinoma, viešbutis savo klaidą ištaisė.

Pagarbos šaliai ženklas

Ir Kolumbija, ir Kolombija iš esmės reiškia tą patį – „Kolumbo žemė“, pagerbiant keliautoją Kristupą Kolumbą, kurio pavardė itališkai rašoma „Colombo“, o ispaniškai – „Colon“.

Visa bėda, kad angliškai ji rašoma „Columbus“.

Tad Niujorke esančio Kolumbijos universiteto, Kolumbijos apygardos pavadinimai lyg niekur nieko rašomi su „u“.

Tačiau Lotynų Amerikos valstybės gyventojai pyksta, kai jų šalies pavadinimas rašomas su „u“.

Knygos „Amerikos anglų kalbos rašyba“ autorius D.W.Cummingsas K.Kolumbo pavardę kildina iš lotyniško žodžio, reiškiančio balandį – „columbus“.

Tačiau ispaniškai keliautojo pavardė rašoma su „o“ – dėl to ispanakalbė šalis nori, kad su „o“ būtų rašomas ir jos pavadinimas.

Raidė žemina šalį?

Kolumbiečiams atrodo, kad pavadinimo rašymas su „u“ žemina jų šalį. Pasak jų, rašyti šalies pavadinimą taisyklingai kartu reiškia pripažinti, kad Kolumbija nebėra vien kokaino, kavos ir kairiųjų partizanų šalis.

Tai šalis, turinti gražią gamtą, klestinčią ekonomiką, modernius miestus, pasaulinio garso dainininkus, tokius kaip Shakira, ir tokius menininkus kaip tapytojas ir skulptorius Fernando Botero.

„Mes, kolombiečiai, didžiuojamės savo šalimi kaip niekada anksčiau“, – pabrėžia 30-metė Tatiana Gonzalez iš Bogotos, aktyviai kovojanti už taisyklingą šalies pavadinimo rašybą „Facebook“, „Twitter“ ir kitur.

Pasak C.Pardo, klaidų angliškai rašant Kolumbijos pavadinimą pagausėjimas kaip tik ir liudija, kad pasaulyje, tiek tarp žvaigždžių, tiek tarp investuotojų, išaugo susidomėjimas jų šalimi.

2013 m. Kolumbija pritraukė rekordinį užsienio investicijų kiekį – net 16 mlrd. JAV dolerių. 

Šalies pavadinimo rašyba įvairiomis kalbomis

Pažymėtina, kad lietuvių kalboje gerbiama kitų kalbų rašyba ir tarimas, todėl, pavyzdžiui, baltarusių arba ukrainiečių vardus bei vietovardžius rašome taip, kaip taria baltarusiai ir ukrainiečiai. Būtent todėl rašome Aliaksandras, o ne Aleksandras, arba Olehas, o ne Olegas.

Tiesa, oficialiai Kolumbijos valstybės pavadinimas vis dar rašomas su „u“. O, pavyzdžiui, estų kalboje – su „o“. Skirtumų netrūksta ir kitose kalbose.

Anglų – Colombia, vokiečių – Kolumbien, prancūzų – Colombie, ispanų – Colombia, portugalų – Colombia, graikų – Kolombia, švedų – Colombia, norvegų – Colombia, danų – Colombia, suomių – Kolumbia, estų – Colombia, latvių – Kolumbija, lenkų – Kolumbia, ukrainiečių – Kolumbija, baltarusių – Kalumbija, rusų – Kolumbija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.