Lietuvos diplomatai parėmė gėjų ir lesbiečių paradą Varšuvoje

Šeštadienį Lenkijos sostinės Varšuvos gatvėmis pražygiavo karnavališkai spalvingas ir linksmas seksualinių mažumų maršas pavadinimu „Lygybės paradas“.

Prieš Lygybės paradą Varšuvoje protestavo tik saujelės priešininkų, o maršo metu lesbietės kaip visada atviriau demonstravo savo jausmus nei gėjai.<br>R.Butrimo nuotr.
Prieš Lygybės paradą Varšuvoje protestavo tik saujelės priešininkų, o maršo metu lesbietės kaip visada atviriau demonstravo savo jausmus nei gėjai.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas (specialiai lrytas.lt, Varšuva)

Jun 15, 2014, 1:29 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:28 PM

Šiemetis paradas buvo jau keturioliktas ir iš ankstesnių išsiskyrė tuo, kad pirmą kartą turėjo oficialų generalinį rėmėją ir kad jį palaikymo laišku parėmė 27 užsienio ambasados, o policijai nė karto nereikėjo vaikyti eitynių priešininkų. Pastarųjų, stovinčių su smerkiamais plakatais, buvo nepalyginamai mažiau, nei paradui plojančių miestiečių, tad šį kartą į žygeivius neskriejo nei kiaušiniai, nei akmenys, nei petardos.

Pirmoje dienos pusėje gausus lietus išgąsdino dalį potencialių parado dalyvių, ir marše dalyvavo apie aštuonis tūkstančius asmenų arba dvigubai mažiau nei planuota. Prieš eitynių startą Norvegijos ambasadorius perskaitė 27 ambasadų pasirašytą laišką, kuriuo buvo paremta seksualinių mažumų kova Lenkijoje už savo teises.

Laišką pasirašė ir Lietuvos ambasada, tačiau eitynėse nedalyvavo nei mūsų šalies diplomatai, nei seksualinių mažumų atstovai. Parade tarp gėjų ir lesbiečių iš kelioikos šalių vieningai žygiavo Skandinavijos šalių bei Kanados ambasadų darbuotojai.

Garsiausias Lenkijos gėjus, Seimo narys Robertas Biedronis per mikrofoną pareiškė, kad šią dieną visgi jaučia įsiūtį, nes keturiolika metų organizuoja paradus, tačiau valdantieji kaip ignoravo, taip ir ignoruoja jų reikalavimus. Gėjai ir lesbietės vis dar negali tapti sutuoktiniais, įsivaikinti vaikų, paveldėti partnerio turto jam mirus, nepriimtas įstatymas dėl lyties keitimo, mokyklose nėra seksualinio švietimo pamokų, o teismai ignoruoja skundus dėl patiriamų patyčių, suvaržymų, diskriminacijos.

Pirmoji lytį pasikeitusi Lenkijos Seimo narė Anna Grodzka kvietė prie parado prisijungti visus varšuviečius, kuriems rūpi žmonių lygybė.

Politikė priminė, kad prieš devynis metus tuometis Varšuvos meras Lechas Kaczynskis uždraudė paradą, tačiau policija nedrįso išvaikyti jo dalyvių, nes į eiseną atvyko įtakingų europarlamentarų bei Vakarų šalių diplomatų.

Tada paradą keliose vietose užblokavo ant asfalto sugulę katalikiškų bei nacionalistinių partijų aktyvistai, tačiau eitynės kitomis gatvėmis vis tiek perėjo Varšuvą. A.Grodzka priminė ir tai, kad maršo priešininkai ne kartą po paradų vaikė bei mušė namo grįžtančius jo dalyvius, tačiau eitynės kasmet gausėja, o priešininkų agresija nyksta.

Dvi valandas vykęs paradas Varšuvos gatvėmis nusitęsė iki Vislos pakrantėje įsikūrusio paplūdimio klubo „La Playa“, kur visą naktį vyko koncertai, šokiai, gražiausio transvestito rinkimai.

Linksmybių nesutrukdė net keli atkakliausi protestuotojai, ilgai stovėję netoli klubo su išskleistais plakatais „Stop Eurosodomai“, „Tikra šeima - tik vyras ir žmona“, „Pedofilai - lauk į Briuselį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.