Brunėjaus sultonas maudosi prabangoje, bet nepamiršta ir dosnumo

Brangiausi automobiliai, rūmai su auksinėmis durų rankenomis, ištaigingiausi viešbučiai, asmeniniai lėktuvai su paauksuotais vandens čiaupais – tuo naudojasi vienas turtingiausių planetos žmonių – Brunėjaus sultonas Hassanalas Bolkiahas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 21, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:26 PM

Nėra pasaulyje turtų, kurie būtų rodomi taip atvirai ir demonstratyviai. Bet 29-asis Brunėjaus sultonas nelinkęs kuklintis, kitaip negu Europos milijardieriai. Jis nesivaržydamas maudosi prabangoje, kuria jam leidžia mėgautis už naftą ir gamtines dujas gaunami doleriai.

67 metų sultono H.Bolkiaho kelionės po pasaulį primena gerai surežisuotą spektaklį. Bet kokiame viešbutyje už savaitę viešnagės jis palieka apie 200 tūkstančių dolerių arbatpinigių.

Paprastai per šitokias keliones Brunėjaus sultoną lydi ne mažiau kaip 400 asmenų. Žinoma, tokia palyda jam nemažai kainuoja.

Pavyzdžiui, H.Bolkiaho mėgstamiausio viešbučio „North American“ registracijos knygoje pažymėta, kad keturios sultono gyvenimo dienos su svita, užėmusia 100 kambarių, jam kainavo 1 milijoną dolerių.

Aistra prabangiems viešbučiams

Brunėjaus sultonas apskritai mielai investuoja pinigus į prabangių viešbučių verslą.

Jam priklauso viešbutis „The Dorchester Hotel“, patenkantis į geriausių Londono viešbučių penketuką, prabangūs viešbučiai Singapūre ir Indonezijai priklausančiame Balyje.

Brunėjuje H.Bolkiahas pastatė brangiausią pasaulyje viešbutį „The Empire Hotel and Country Club“, kuris jam kainavo 2,7 milijardo dolerių. Šį statinį kūrė 250 architektų.

„Swarovski“ kristalų sietynai atkeliavo iš Austrijos, žaliasis marmuras – iš Sardinijos (Italija), apmušalų šilkas – iš Kinijos, stereoaparatūra – iš Danijos.

Už Limožo (Prancūzija) porceliano indus ir sidabrinius įrankius Brunėjaus sultonas paklojo 30 milijonų dolerių.

Iš pradžių viešbutis „The Empire Hotel and Country Club“ buvo statomas kaip svečių namelis H.Bolkiaho giminaičiams. Bet vėliau rūmus buvo nuspręsta pertvarkyti į 518 kambarių viešbutį su didžiausiu pasaulyje – 11 tūkst. kvadratinių metrų – jūros vandens baseinu ir golfo lauku.

Susižavėjo ir žirgais

Nors sultoną supa rytietiška prabanga, H.Bolkiahas nė trupučio nėra panašus į maharadžą iš „Tūkstančio ir vienos nakties“.

Laisvai keturiomis kalbomis kalbantis, Bakingamo rūmų etiketą puikiai išmanantis Brunėjaus sultonas atrodo paprastas ir sportiškas.

H.Bolkiahas mokėsi ne tik Kvala Lumpūro (Malaizija) Viktorijos institute, bet ir įžymiojoje britų Sandhersto karališkojoje karo akademijoje.

Jis iki šiol mėgsta rodytis viešumoje su karine uniforma.

Būtent krimsdamas mokslus Jungtinėje Karalystėje sultonas pamėgo polo žaidimą.

Dažnokai pabalnojęs grynaveislį žirgą gainiodavo kamuolį su Jungtinės Karalystės sosto įpėdiniu princu Charlesu.

Grįžęs į Brunėjų, savo pamėgtai sporto šakai H.Bolkiahas pastatė arklidę su kondicionieriais 200 žirgų, kurių kilmė priverstų pavydėti ir arabų ristūnus laikančius arabų šeichus.

Greičiausi ir brangiausi

Lėktuvai – dar vienas sultono pomėgis. Jis turi Karališkųjų oro pajėgų maršalo laipsnį.

Kai buvo jaunesnis, vykdamas į užsienio keliones H.Bolkiahas pats laikydavo „Boeing 747-400“ vairalazdę.

Už pastaruoju metu įsigytus „skraidančius rūmus“ Brunėjaus sultonas H.Bolkiahas paklojo 100 milijonų dolerių ir dar 120 milijonų jų apdailai.

Tačiau pagrindinė H.Bolkiaho aistra – automobiliai.

Jo garaže stovi daugiau nei 7 tūkstančiai itin retų, greičiausių ir brangiausių pasaulio automobilių.

Jei tikėtume Guinnesso rekordų knyga, asmeninei Brunėjaus sultono automobilių kolekcijai priklauso 600 „Rolls-Royce“, daugiau nei 450 „Ferrari“ ir visi „Formulės 1“ bolidai – lenktynių, pradedant nuo 1980 metų, – nugalėtojai.

Savo pamėgtuoju šešerių durų „Rolls-Royce“, padengtu 24 karatų auksu, H.Bolkiahas mėgsta praskrieti savo valdomo sultonato keliais.

Kokie dar mokesčiai?

Brunėjaus sultonato pavadinimas – Brunėjaus Darusalamas, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia „Taiki užuovėja“.

Dar XX a. pradžioje daugelis europiečių net neįtarė apie šios valstybės, įsikūrusios Kalimantano šiaurės vakaruose, egzistavimą.

Brunėjui pasisekė du kartus: 1927-aisiais, kai jo gelmėse buvo rasta aukščiausios kokybės naftos, kurios beveik nereikia apdirbti, ir 1956-aisiais, kai buvo aptiktos dujos.

Alacho valia, kaip sako Brunėjaus gyventojai, po kelių dešimtmečių jų sultonatas tapo trečiuoju naftos tiekėju Azijoje ir ketvirtuoju suskystintųjų dujų eksportuotoju.

Tad nenuostabu, kad sultonas yra tarp turtingiausių planetos žmonių ir penkių turtingiausių monarchų.

H.Bolkiahas, kurio šeima valdo jau 600 metų, turtas vertinamas 20 milijardų JAV dolerių. Sultonato, užimančio 5770 kvadratinių metrų plotą, gyventojai (2006 m. duomenimis, – 379 444) neturi mažiausio supratimo apie mokesčius, nes jų nėra.

Brunėjaus gyventojai turi teisę į nemokamą hadžą (musulmonų piligrimų kelionė į Meką) ir nemokamą mokslą: už jį bus sumokėta net ir kam nors nusprendus mokytis Harvardo ar Kembridžo universitetuose.

Medicininės paslaugos taip pat nemokamos, už Brunėjaus pilietį sumokama bet kurioje pasaulio medicinos klinikoje, į kurią tik jis kreiptųsi. Padengiamos ne tiktai paciento, bet ir jį lydinčių – ne daugiau kaip dviejų asmenų išlaidos.

Įvesti keisti draudimai

Galima būtų išvardyti begalę privilegijų, kuriomis naudojasi šio naftos Eldorado gyventojai. Bet esama ir tam tikrų niuansų.

Pavyzdžiui, sultonato gatvėse negalima čiaudėti – už tai gresia solidi bauda, kategoriškai draudžiama į ką nors rodyti pirštu, draudžiama vilkėti geltonos spalvos drabužius – tai sultono privilegija, viešosiose vietose vartoti alkoholį ir bučiuotis.

Ir tai dar ne viskas, mat H.Bolkiaho valdomas Brunėjus žengia vis didesnio konservatyvizmo link. Sultonas griežtai sergėja sultonato gyventojų moralę ir praėjusiais metais paskelbė naująjį ne vienus metus rengtą Šariato baudžiamąjį kodeksą.

Atsižvelgiant į konkrečių bylų detales, už svetimavimą gali būti skiriamas užmėtymas akmenimis, už vagystę – galūnių nukirtimas. Plakimas galės būti taikomas už įvairius pažeidimus: pradedant nėštumo nutraukimu, baigiant alkoholio vartojimu.

Keturios žmonos ir haremas

Kol kas neaišku, kaip griežtai bus taikomas naujasis baudžiamasis kodeksas, kuris galioja tik musulmonams.

Islamo religiją išpažįsta beveik 70 proc. Brunėjaus gyventojų – etninių malajų, o maždaug 15 proc. – nemusulmonai kinai.

Brunėjaus sultonas H.Bolkiahas gali turėti keturias žmonas ir haremą. Pirmąkart jis, dar būdamas sosto įpėdinis, vedė 1967aisiais. Jam tada buvo 20 metų.

Pagal šeimos tradiciją jo žmona tapo 17-metė pusseserė Raja Isteri Pengiran Anak Hajah Saleha – išskirtinio grožio mergina, žinoma kaip karalienė Saleha. Ji pagimdė sultonui šešis vaikus – keturias dukteris ir du sūnus.

1981 metais Brunėjaus sultonas įsimylėjo „Royal Brunei Airlines“ palydovę Hajah Miriam ir ją vedė.

Bet tarp debesų įsižiebusi meilė liepsnojo neilgai.

Su Hajah Miriam, per 11 santuokinio gyvenimo metų susilaukęs keturių vaikų – dviejų sūnų ir dviejų dukterų, sultonas išsiskyrė 2003 metais, atėmęs iš jos visus titulus ir privilegijas.

Praėjus dvejiems metams po skyrybų, Brunėjaus sultonas slapta vedė privataus Malaizijos televizijos kanalo reporterę Azrinaz Mazhar Hakim. Ši sultono santuoka subyrėjo po penkerių metų – 2010-aisiais.

Iš televizijos žurnalistės, pagimdžiusios Brunėjaus sultonui du vaikus – sūnų ir dukterį – taip pat buvo atimti visi titulai ir privilegijos.

Dabar H.Bolkiahas – vėl geidžiamas jaunikis: turi „tik“ vieną oficialią, savo pirmąją žmoną, 40-mečio sosto įpėdinio Al-Muhtadee Billaho motiną.

Apie sultono haremą sklando legendos: kalbama apie 400 ar net 700 gražuolių. Beje, kai kurių jų H.Bolkiahas nė karto nematė ir nė karto su jomis nesimylėjo.

Šių gražuolių tikslas – šokti ir linksminti valdovą, sukuriant aplink jį malonią atmosferą. Juk haremas Rytų šalyse – prestižo reikalas.

Haremo merginų jau seniai niekas nevagia ir neperka kaip vergių, o samdo pagal sutartį atitinkamam laikui.

Už seksą – 10 milijonų

Sklido kalbos, kad agentai, renkantys kandidates į haremą, viliojo italų aktorę Marią Grazią Cucinottą ir juodaodę amerikiečių aktorę Tyrą Banks.

Pirmajai dovanų buvo pažadėtas paauksuotas „Ferrari“, o antrajai – Ramiojo vandenyno sala. Tačiau tokių viliojančių pasiūlymų abi gražuolės atsisakė.

Nors Brunėjaus sultonas yra dosnus, ne visos haremo gyventojos būna patenkintos atlygiu.

„Mis Amerika“ titulo laimėtoja Shannon Marketic už tris hareme praleistus mėnesius sako gavusi 130 tūkst. dolerių ir briliantų koljė, o tuomet pateikė teismui ieškinį.

10 milijonų dolerių pareikalavusi šviesiaplaukė gražuolė tvirtino, kad vietoj žadėtų intelektualių pokalbių ją išnaudojo kaip sekso vergę. Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad nei H.Bolkiahas, nei jo broliai ir sūnūs prie amerikietės net neprisilietė.

Vaikai kuklumu negarsėja

Brunėjaus sultonas turi dvylika vaikų – penkis sūnus ir septynias dukteris. Vaikai kuklumu taip pat nepasižymi. Sosto įpėdinis Al-Muhtadee Billahas vedė 2004-aisiais.

Per vestuvių ceremoniją jaunikio kostiumą puošė tik auksinis malajų durklas – krisas. Užtat nuotaka buvo tiesiog nuberta alyvuogių dydžio briliantais.

Vestuvės į Brunėjaus sostinę sutraukė didžiules minias, o svečių sąraše buvo daugiau kaip 2 tūkstančiai vardų, tarp jų – karališkųjų asmenų iš Japonijos, Jordanijos, Jungtinės Karalystės ir Malaizijos.

Iškilmės vyko pagrindinėje sultono rezidencijoje – Istana Nurul Imano rūmuose, kuriuos pastatė filipinietis architektas Leandro V.Locsino.

1788 kambarių – tarp jų pietų salė daugiau kaip 5 tūkstančiams asmenų – ir nepaprastai įspūdinga sosto salė.

Be to, rūmuose yra 257 vonios kambariai, 18 liftų, 5 plaukimo baseinai, mečetė, požeminis vieno kvadratinio kilometro dydžio garažas ir paveikslų galerija.

Vien tik už Pierre’o Auguste’o Renoiro paveikslą „Šokiai Mulen de la Galeto kavinėje“ sultonas aukcione paklojo 70 milijonų dolerių. („Interviu“, LR)

Didžiausia monarcho problema – brolis

Tikriausiai vienintelis Brunėjaus sultono galvos skausmas – jo jaunesnysis brolis princas Jefris Bolkiahas – pleibojus ir lovelasas, garsėjantis savo ekstravagantišku gyvenimo būdu.

Dar visai neseniai princas J.Bolkiahas buvo vienas turtingiausių planetos žmonių: jam priklausė prabangūs viešbučiai, juvelyrinių dirbinių bendrovės, o jo prabangią rezidenciją Long Ailande puošė jo paties ir jo mylimosios Michos Raines skulptūros „Kamasutros“ pozomis.

Deja, kaip dažniausiai nutinka, jaunesnysis H.Bolkiaho brolis supainiojo savo kišenę su sultonato ir įsigudrino jo iždą patuštinti 15 milijardų dolerių.

Bet mainais už baudžiamosios atsakomybės panaikinimą princui J.Bolkiahui teko grąžinti Brunėjui visą savo kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą, taip pat ir įspūdingo dydžio jachtą.

Dabar princas J.Bolkiahas gyvena Londone su savo haremu ir keturiomis žmonomis, kas mėnesį gaudamas iš brolio, Brunėjaus sultono H.Bolkiaho „varganus“ 300 tūkstančių dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.