Akivaizdu, nors ir neįtikėtina: medis prarijo kapą

Daugelis yra matę nuotraukų, kuriose medžiai yra apaugę įvairius daiktus – kelio ženklus, parko suoliukus ar netgi dviračius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 17, 2014, 7:16 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:24 PM

Tačiau neseniai socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė neįtikėtina Havajų nacionalinio parko nuotrauka, kurioje medis yra apaugęs kapą. Iškart kilo diskusijos: ar nuotrauka tikra, o gal pasidarbuota programa „Photoshop“?

Išsiaiškinti, ar tai tikra nuotrauka, suskubo „Huffpost“ žurnalistai. Paskambinę į Kalaupapos nacionalinį istorinį parką, kuris yra Havajų Molokaajsu saloje, jie gavo nedviprasmišką atsakymą. Darbuotojai patvirtino, kad ši nuotrauka – tikra, ir tai nėra vienintelis toks kapas, kurį yra apaugęs bengalinis fikusas.

Šiame Kalaupapos pusiasalyje apie 1830 metus buvo įkalinti Havajų gyventojai, susirgę raupsais (dar vadinamais Hanseno liga), tam, kad sustabdytų ligos plitimą. Todėl šiame parke yra net 14 kapinių.

„Nuo 1866 metų tame pusiasalyje mirė apie 8 tūkstančiai havajiečių“, – skelbiama Nacionalinio parko internetiniame puslapyje.

2008 metais vyriausybė sudarė Kalaupapos parko išsaugojimo programą, jau šešetą metų tvarkomos parke esančios kapinės. Darbuotojai ne tik saugo kapus, bet ir medžius, kurie yra ties išnykimo riba. Šis projektas sudarytas norint ne tik išsaugoti šią istorinę šventovę, bet ir užtikrinti ramybę pusiasalyje tebegyvenantiems jau sveikiems aštuoniems gyventojams.

Dėl šios priežasties beveik niekas neįleidžiamas pasivaikščioti po parką. Tik gavus Havajų vyriausybės leidimą galima užsisakyti ekskursiją po kapines ir pamatyti mažą dalį Kalaupapos nacionalinio parko. O jeigu pasiseks, akies krašteliu galima bus pažvelgti ir į šį ant kapo augantį medį.

Parengė Julija Melkova

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.