Ilgaamžis brazilas nevengia užtraukti dūmo

Jeigu Jose Aguinelo dos Santoso dokumentai nesuklastoti, jis gimė dar XIX amžiuje. Vyrui dabar – 126 metai ir jis laikomas seniausiu žmogumi planetoje, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Daily Telegraph“ informacija.

126 metų J.A.dos Santosas nežino jokių ilgaamžiškumo paslapčių ir nė nemano atsisakyti žalingų įpročių – jis jau 50 metų kasdien surūko po pakelį cigarečių ir nemėgsta praustis, bet yra sveikas.
126 metų J.A.dos Santosas nežino jokių ilgaamžiškumo paslapčių ir nė nemano atsisakyti žalingų įpročių – jis jau 50 metų kasdien surūko po pakelį cigarečių ir nemėgsta praustis, bet yra sveikas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 17, 2014, 7:53 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:22 PM

Gimęs vergų iš Afrikos šeimoje Jose, dar žinomas kaip senolis Ze, kuklinasi kalbėdamas apie savo amžių. Jis gimė praėjus vos dviem savaitėms po vergijos uždraudimo Brazilijoje.

Praėjusią savaitę jis kukliai paminėjo savo 126-ąjį gimtadienį, bet iki šiol neatsigina lankytojų – nuo žurnalistų iki politikų, kurie nori pamatyti seniausią pasaulio žmogų. Mat jam buvo įteiktas gimimo liudijimas, kuriame nurodyta vyro gimimo data – 1888-ųjų liepos 7-oji.

Iki tol J.A.dos Santosas neturėjo jokių asmens dokumentų, tad jei senolis nemeluoja, jam buvo 26 metai, kai prasidėjo Pirmasis pasaulinis karas. Jam buvo 52-eji, kai gimė legendinis Brazilijos futbolininkas Pele ir 65 metų pensininkas, kai Brazilija pirmą sykį 1950-aisiais rengė Pasaulio futbolo čempionatą.

Dabar, kai brazilai sunkiai atsigauna po jiems tragiško šių metų pasaulio futbolo čempionato, Jose istorija ir neoficialus rekordas yra tikra atgaiva. Gal ir nelaimėjome, bet turime seniausią žmogų pasaulyje. Taip kalba brazilai.

O pats Jose, didžiąją gyvenimo dalį praleidęs San Paule ir netoliese esančioje kavos plantacijoje, kuklinasi ir kantriai kiekvieną sykį pakartoja, kad jokios ilgo gyvenimo paslapties nėra.

„Pastaruosius 50 metų kasdien surūkau po pakelį cigarečių, – traukdamas dūmą šypsosi Jose, – tiesa ta, kad sensti, ir tiek.“ Jis taip pat nemėgsta praustis.

Nepaisant visų keistenybių ir žalingų įpročių, J.A.dos Santosas yra stebėtinai guvus ir nesiskundžia sveikata.

„Jokio padidėjusio cholesterolio kiekio, diabeto ar per didelio kraujospūdžio. Vieninteliai preparatai, kuriuos jis vartoja, – vitaminai, skatinantys jo apetitą“, – teigė senelių namuose ilgaamžį nuo 2001-ųjų prižiūrinti psichologė Mariana Silva.

Jis niekada nevedė ir neturi vaikų, bet nesijaučia vienišas – turi daug draugų ir net gerbėjų. Juos džiugina juokeliais ir istorijomis apie laikus, kai išvysti automobilį buvo retenybė ir nedaug kas žinojo, kas per daiktas yra telefonas.

„Kai jis būna vienas, mėgsta dainuoti dainas, kurių niekas iš mūsų nežino, – tos dainos yra iš tų laikų, kurių niekas jau nebeprisimena“, – teigė psichologė.

Ji siekia įrodyti, kad seniausiu pasaulio žmogumi J.A.dos Santosas tituluojamas ne veltui, todėl artimiausiu metu ketinama surinkti pakankamai lėšų brangiems tyrimams, kurie, kaip tikimasi, patvirtintų šį faktą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.