Amžius amerikiečiui nesutrukdė siekti rekordo

„Nėra nieko neįmanomo“, – baigęs savo kelionę ištarė jauniausias istorijoje pilotas, vienas apskridęs visą Žemės rutulį. Devyniolikmečiam amerikiečiui Mattui Guthmilleriui pavyko pagerinti pasaulio rekordą.

M.Guthmilleris pasiekė savo svajonę – nedideliu lėktuvu apskrido visą planetą, taip pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip jauniausias pasaulį apskriejęs pilotas, o JAV buvo pasitiktas kaip didvyris.<br>AP nuotr.
M.Guthmilleris pasiekė savo svajonę – nedideliu lėktuvu apskrido visą planetą, taip pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip jauniausias pasaulį apskriejęs pilotas, o JAV buvo pasitiktas kaip didvyris.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-07-19 06:00, atnaujinta 2018-02-11 21:16

Vargu ar kiekvienas devyniolikmetis išdrįstų sėsti į lėktuvą ir vienas apskristi visą pasaulį.

Būtent į tokią magelanišką kelionę leidosi jauniausias pasaulį apskridęs pilotas amerikietis M.Guthmilleris.

Jam pavyko nedideliu vienmotoriu lėktuvėliu nukeliauti per 29 tūkst. mylių (daugiau nei 46 tūkst. kilometrų) ir saugiai sugrįžti namo.

Sulaukė didelio palaikymo

Šią savaitę, liepos 14-osios vakarą, Džilspajaus oro uoste El Kachone, Kalifornijos valstijoje, vaikino pilotuojamas lėktuvas nusileido griaudint aplodismentams.

Čia jo laukė išsiilgusi ir sunkiai palengvėjimo ašaras tramdanti motina Shirley, draugai ir visas būrys gerbėjų. Jie M.Guthmillerio kelionę sekė jo tinklaraštyje bei socialiniuose tinkluose ir nuoširdžiai tikėjosi, kad 19-metis savo svajonę įgyvendins.

Motina apkabino pavargusį sūnų, o jis, išsekęs po sunkaus ir ilgo paskutinio skrydžio etapo per Ramųjį vandenyną, ištarė: „Gera grįžti namo.“

Domėjosi nuo mažų dienų

Masačusetso technologijų institute pirmą mechanikos inžinerijos kursą baigęs vaikinas lėktuvais žavėjosi nuo mažens. Jis mėgo kompiuterinius aviacijos žaidimus, lėktuvo skrydžių simuliacijas ir visuomet svajojo pats raižyti padanges.

Piloto pažymėjimą gavo anksčiausiai, kada galėjo, – per 17-ąjį gimtadienį. Nuo tada vaikinas nuolat tobulino įgūdžius ir mokslus derino su savo pomėgiu.

Jo širdyje visuomet kirbėjo noras nuveikti ką nors nepaprasta. Galiausiai jis tai ir padarė – per 44 dienas apsuko ratą aplink Žemės rutulį.

Įkvėpė kitas pilotas

Ilgai ir sudėtingai kelionei vaikinas pasiryžo paskaitęs istoriją apie kitą jauną pilotą, kuris šį maršrutą vienas įveikė būdamas 21 metų.

„Jei ko nors nori, turi imti ir tai padaryti“, – kalbėjo M.Guthmilleris. Jis nedvejodamas nusprendė, kad nori pakartoti tokią kelionę pats.

Vaikino motina pasakojo, kad niekuomet tam neprieštaravo.

O kai išgirdo sūnaus idėją, pirmą kartą pasisiūlė keliauti kartu. Vis dėlto jis norėjo leistis į šį išbandymą vienas.

Norėjo pagerinti rekordą

Maža to, vaikinas nusprendė dar ir patekti į Guinnesso rekordų knygą kaip jauniausias vienas pasaulį apskridęs pilotas. Iki tol šis titulas priklausė iš Australijos kilusiam Ryanui Campbellui, kuris tai padarė būdamas 19 metų, septynių mėnesių ir 25 dienų amžiaus.

Kad pagerintų savo pirmtako rekordą, M.Guthmilleris turėjo baigti kelionę būdamas jaunesnis nei R.Campbellas. Tai reiškia, kad vaikinas turėjo pakartoti jo kelionę ir grįžti iki liepos 24 d.

Jis išsinuomojo 1981 m. sukonstruotą vienmotorį lėktuvą, išėmė keleivių sėdynes ir įtaisė papildomus degalų bakus ir gegužės 31 dieną leidosi į 46 tūkst. kilometrų kelionę.

Galutinę maršruto stotelę pasiekė liepos 14-ąją – jam pavyko pagerinti rekordą.

Vedė kilnūs tikslai

„Norėjau keliauti ir įkvėpti kitus jaunus žmones daryti didelius darbus“, – kalbėjo pasaulio rekordininkas.

Jo kelionė buvo ne tik postūmis jauniems žmonėms nebijoti ko nors siekti, bet ir padėjo surinkti lėšų puslapiui code.org, kuris padeda žmonėms išmokti programuoti kompiuteriu.

Vaikino manymu, kompiuterinės technologijos yra išties puikus įrankis savo tikslams įgyvendinti, kad ir kokie jie būtų – ar kelionė aplink pasaulį, ar įmonės kūrimas.

Visa M.Gunthmillerio kelionė užtruko 44 dienas. Per tą laiką jis 25 kartus buvo nusileidęs keturiolikoje skirtingų pasaulio šalių penkiuose žemynuose.

Vaikinas aplankė vietas, kurias visuomet norėjo pamatyti: Londoną, Romą, Atėnus, Kairą, Bankoką ir daugybę kitų.

Visus jaunojo piloto įspūdžius ir kelionės eigą buvo galima sekti tinklaraštyje ir socialiniuose tinkluose. M.Gunthmilleriui tekdavo skristi net po keliolika valandų be nusileidimo, atlaikyti ekstremalias oro sąlygas, nuovargį ir vienatvę. Vis dėlto vaikinas džiaugėsi savo skrydžiu įrodęs, kad svajonės pildosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.