Izraelio moterys sukilo prieš ortodoksų siautėjimą lėktuvuose

Izraelio avialinijos „El Al“ sulaukė griežtos kritikos dėl leidimo griežtų tradicijų laikymusi garsėjantiems žydų ortodoksams savavaliauti lėktuvuose. Šalia moterų keleivių atsisakantys sėdėti ortodoksai privertė izraelietes išplatinti peticiją, skelbia „The Guardian“.

Žydų ortodoksai kelia sumaištį, paklusdami griežtiems religijos reikalavimams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žydų ortodoksai kelia sumaištį, paklusdami griežtiems religijos reikalavimams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2014, 5:53 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 11:39 PM

Peticija, kurioje reikalaujama „stabdyti chuliganišką, įžeidžiantį ir diskriminuojantį elgesį prieš moteris lėktuve“, jau pasirašė tūkstančiai izraeliečių. Skandalą sukėlė ortodoksų elgesys skrydžio iš Niujorko į Tel Avivą metu. Grupė religingų vyrų tiesiog atsisakė sėstis šalia keleivių moterų.

„Žmonės stovėjo tarp sėdynių ir atsisakė judėti į priekį, sėstis į bilietuose nurodytas vietas. Jie nenorėjo sėstis šalia keleivių moterų, siūlė keistis vietomis, kai kurie netgi žadėjo sumokėti papildomai. Buvo aišku, kad lėktuvas nepakils, kol jų reikalavimai nebus įgyvendinti“, – pasakojo keleivė Amit Ben-Natan.

Kita keleivė, prisistačiusi Galit vardu, teigė, kad ortodoksų grupė siūlė jai ir vyrui sėdėti atskirai, tačiau jie griežtai atsisakė. „Galiausiai vienas jų vis tiek buvo priverstas atsisėsti šalia manęs. Lėktuvui nusileidus jis pašoko ir nulėkė iš savo vietos kaip įgeltas“, – ironizavo moteris.

„Kas nutiko man šio skrydžio metu, – nėra jokia naujiena. Tokios istorijos pasitaiko kiekvieno skrydžio metu, kai tik skrenda ortodoksų vyrų grupė. Jie pradeda zuiti, šnabždėtis, vaikščioti pirmyn ir atgal, kol išsirenka vietas“, – teigė izraelietė feministė Elana Sztokman.

„Kai kurie žmonės tiesiog nesupranta, kad tai nėra prieš konkrečius asmenis nukreiptas veiksmas. Tai tiesiog jų religijos paliepimas“, – sąmyšį lėktuvuose keliančius ortodoksus gynė Sharon Shapiro. Ji pridūrė, kad šią problemą turėtų spręsti pačios avialinijos.

Tiesa, E.Sztokman mano, kad ši problema lėktuvuose tik atspindi sunkią žydžių moterų padėtį Izraelio visuomenėje. „Tai, ką mes matome šiandien, yra bandymas išstumti moteris iš viešosios erdvės. Moterų vardai neminimi laikraščiuose, jos nekviečiamos pasisakyti radijo stočių laidose“, – skundėsi feministė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.