Pareigūnėms tenka ištverti „dviejų pirštų“ nekaltybės testą

Būsimos pareigūnės, norinčios tapti Indonezijos policijos dalimi, jau kurį laiką turi ištverti „dviejų pirštų“ testą, kurio metu tikrinama jų nekaltybė. Ir fiziškai, ir psichologiškai skausmingas testas žemina ir traumuoja pareigūnes, skelbia „The Guardian“.

Būsimos pareigūnės, norinčios tapti Indonezijos policijos dalimi, jau kurį laiką turi ištverti „dviejų pirštų“ testą, kurio metu tikrinama jų nekaltybė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Būsimos pareigūnės, norinčios tapti Indonezijos policijos dalimi, jau kurį laiką turi ištverti „dviejų pirštų“ testą, kurio metu tikrinama jų nekaltybė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2014, 9:57 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:49 AM

Testas yra įvardinamas kaip būtinoji policijos atrankos dalis. Jį atlieka sveikatos patikros centras, kuris ginasi, jog tokiu būdu atliekama „akušerinės ir ginekologinės“ kandidačių būklės patikra. Indonezijos pareigūnėms keliamas reikalavimas būti skaisčioms ir turėti pirmus santykius tik po kelerių metų tarnyboje.

„Visos moterys, norinčios tapti policininkėmis, privalo saugoti savo nekaltybę“, – perspėjama Indonezijos nacionalinės policijos tinklalapyje. Žmogaus teisių principams prieštaraujantys atrankos kriterijai sukėlė ir žmogaus teisių gynėjų pasipiktinimą. Indonezijos pareigūnės skatinamos ginti savo orumą.

„Nekaltybės tikrinimo testas sukėlė tikrai daug neigiamų emocijų. Tiesą, sakant, maniau, kad po jo iš tiesų neteksiu nekaltybės“, – kalbėjo viena pareigūne. „Jie įkiša du pirštus, išteptus geliu… Mano draugė netgi nualpo“, – pasakojo ji.

Nors moterys jau senokai skundžiasi dėl šio testo, o Indonezijos policijos vadovas dar 2010 metais žadėjo uždrausti tokias procedūras, jis vis dar praktikuojamas. Viena buvusi pareigūnė pasakojo, kad visas jos 1965 metų kursas turėjo pereiti šį išbandymą.

„Vadinamieji nekaltybės testai sukuria lyčių diskriminacijos sąlygas ir žemina asmens orumą. Jie niekaip nesusiję su pareigūnių atitikimo pareigoms matavimu. Šie testai ne tik sulaiko dalį Indonezijos moterų nuo galimybės patekti į policijos pajėgas, bet ir atstumia kvalifikuotą darbo jėgą“, – kalbėjo moterų teisių gynėja Nisha Varia.

Indonezijos policijos atstovas paneigė kalbas, kad testai kaip nors žemina moteris. „Egzaminavimas atliekamas tam, kad žinotume, ar kandidatės neserga lytinėmis ligomis. Viskas atliekama profesionaliai ir niekaip nežalojant būsimų pareigūnių“, – praktiką gynė Indonezijos policijos atstovas Ronny Sompie.

Tokie argumentai neįtikina moterų teisių gynėjų. „Nededama jokių pastangų, kad moterys išvengtų streso ir traumų. Daugelis iš jų vėliau kaltina save, kad sutiko atlikti tokį testą“, – kalbėjo Vakarų Sumatros moterų teisių gynybos komiteto vadovė Yefri Heriyani, įspėdama, kad tokie testai daro ir neigiamą psichologinį poveikį jaunoms merginoms.

Nors priešvedybinis seksas nėra naujiena Indonezijoje, tačiau didžiausią gyventojų skaičių turinčioje musulmonų valstybėje moterų nekaltybė vis dar yra šlovinama. Pietų Sumatros švietimo komitetas praėjusiais metais sukėlė didelį skandalą pareiškę, kad nekaltybės testai taps ir priėmimo į prestižines mokyklas dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.