Britų vadovėliuose nebeliks kiaulienos

Politinis korektiškumas Europoje įgauna vis absurdiškesnes formas. Viena Jungtinės Karalystės vadovėlių leidykla nusprendė apsisaugoti nuo žydų ir musulmonų pykčio ir pareikalavo autorių neminėti savo knygose kiaulių ir kiaulienos produktų, rašo „Daily Mail“.

Vien tokių patiekalų kaip kiaulienos dešrelės su šonine paminėjimas vadovėliuose esą gali sukelti religingų musulmonų ir žydų nepasitenkinimą.
Vien tokių patiekalų kaip kiaulienos dešrelės su šonine paminėjimas vadovėliuose esą gali sukelti religingų musulmonų ir žydų nepasitenkinimą.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-01-15 09:04, atnaujinta 2018-01-16 01:24

„Nesąmoningu politinio koretiškumo aktu“ išsyk įvardytas sprendimas buvo pasiūlytas Oksfordo universiteto leidyklos vadovų.

Jie primygtinai pareikalavo, kad vadovėliuose nebūtų minimos ar vaizduojamos ne tik kiaulės, bet ir kiaulienos dešrelės ar kitokie mėsos gaminiai, galintys įžeisti tikinčiųjų jausmus.

Ketvirtojoje BBC radijo programoje kalbėjęs pranešėjas Jimas Naughtie viešai perskaitė jo žmonai vadovėlių autorei Eleonorai Updale atsiųstą leidyklos vadovų laišką.

„Prašytume vadovėlyje neminėti kiaulių, dešrelių arba bet ko, kas susiję su šiuo gyvūnu“, – rašoma laiške.

„Jei jau tokios gerbiamos ir įtakingos leidyklos vadovas skelbia, kad tu privalai rašyti knygą, kurioje negalima minėti kiaulių ar kiaulienos, tai tiesiog absurdiška. Tai tiesiog pokštas“, – piktinosi J.Naughtie.

Tokį leidyklos sprendimą išjuokė ir musulmonas Leiboristų partijos narys Khalidas Mahmoodas. „Aš visiškai pritariu. Tai visiška nesąmonė. Kai žmonės peržengia ribas, tai kenkia ir normaliai diskusijai“, – tikino jis. Patys leidyklos atstovai teigė, kad tokie reikalavimai atsirado dėl noro, kad jų vadovėliai pasiektų kuo didesnį skaitytojų ratą.

„Kaip, po velnių, žodis „kiaulė“ ar „kiauliena“ gali ką nors įžeisti? – retoriškai klausė Konservatorių partijos narys Philipas Daviesas. – Joks žodis nėra įžeidus. Tai kontekstas sukuria įžeidimą.“

„Viena vertus, mes turime daugybę politikų, kurie verčiasi per galvą, kad tik parodytų, kaip kovoja už žodžio ir minties laisvę, kita vertus, mes matome pavyzdžių, kai norima įteigti, kad kažkokie žodžiai yra įžeidūs, – piktinosi konservatorius. – Mes turime atsipeikėti nuo šito absurdiško politinio korektiškumo.“

Jis pridūrė, kad vienintelis geras išpuolių Paryžiuje rezultatas – padidėjęs dėmesys žodžio laisvei. „Valstybės vadovai turėtų atsipeikėti ir užkirsti kelią tokiems nesąmoningiems draudimams“, – baigė jis.

Toks garsios leidyklos sprendimas nustebino net ir tas grupes, kurios tariamai turėjo būti apsaugotos nuo neigiamos informacijos.

„Judaizmo teisė draudžia valgyti kiaulieną, bet nieko nesako apie žodžio arba gyvūno, kurio ji yra, minėjimą“, – Oksfordo universiteto leidyklos atstovų sprendimu stebėjosi Žydų lyderystės tarybos atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.