Gimdys, kad išgelbėtų miestelį

Vienas Danijos miestelis merdėjo dėl smarkiai sumažėjusio gimstamumo. Tačiau jo gyventojai dabar rado išeitį – regis, netrukus miesto gatvėmis riedės daugybė kūdikių vežimėlių.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 16, 2015, 7:45 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:13 PM

Tistedo valdžia išbandė viską: reklamas, pasimatymų svetaines vaikų norintiems žmonėms, siūlė auklių paslaugas susitikti trokštančioms poroms, prizus už teigiamus nėštumo testus.

Nepadėjo niekas – naujagimių toliau mažėjo. Vis dėlto dabar vietos gyventojai sukūrė naują planą, kaip pagerinti gimstamumo rodiklius.

Žmonės Danijos Tistedo savivaldybėje susitarė su vietos valdžia, jog per ateinančius kelerius metus jie mėgins pagimdyti kiek galima daugiau vaikų, kad padėtų išsaugoti viešojo sektoriaus paslaugas.

Savivaldybės politikai savo ruožtu pažadėjo neuždaryti mokyklų, darželių ir popamokinės veiklos centrų, jei vietos tėvai susilauks pakankamai vaikų, kad jie šias įstaigas užpildytų.

„Tarėmės su vietos bendruomene, ką turėtume daryti su įstaigomis, kurias reikia uždaryti, nes gimsta labai mažai vaikų.

Viena pilietinių organizacijų pasiūlė šį „sandėrį“ kaip išeitį“, – aiškino Tistedo tarybos vadovas Larsas Slothas.

Danijoje gimstamumo rodikliai vieni mažiausių Europoje – vienai šeimai tenka 1,7 vaiko. Tistedo savivaldybėje šis skaičius dar mažesnis – 1,6 vaiko šeimai.

Tistedui taip pat sunkiai sekasi išlaikyti savo gyventojų skaičių – 14 tūkst. Mat daugybė jaunų žmonių išvyksta mokytis į universitetus ir labai mažai jų baigę mokslus grįžta į gimtąjį miestelį.

„Jauniems žmonėms šiais laikais labiau patinka dideli miestai, – teigia L.Slothas. – Tistedas – graži, bet tuščia vieta. Čia mažai kas vyksta.“

Kad Tistede mažai kas vyksta – per švelniai pasakyta. Miestelio interneto svetainėje žvakių parduotuvė pateikiama kaip pagrindinė pramoga.

„Čia ne dūzgiantis metropolis. Bet mes galime plaukioti banglentėmis. Kai kurie mūsų miestelį netgi vadina šaltaisiais Havajais“, – guodžiasi L.Slothas.

Dabar, gyventojams pasižadėjus gimdyti kuo daugiau vaikų, visi tikisi, kad miestelis suklestės.

„Aš pats turiu didelę šeimą ir tris vaikus, – sako miesto tarybos vadovas L.Slothas. – Dabar atėjo kitų eilė įnešti savo indėlį.“ („The Guardian“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.