Tutanchamono auksinė kaukė negrįžtamai sugadinta

Žymiojo Egipto faraono Tutanchamono auksinė kaukė buvo smarkiai sugadinta, kai muziejaus darbuotojai ją bevalydami, užkliudė ir nuskėlė barzdą. Norėdami atitaisyti padarytą žalą, muziejaus prižiūrėtojai pridarė jos dar daugiau – bandydami priklijuoti nuskilusią detalę dėl neapdairumo panaudojo ne tuos klijus, rašo „Daily Mail“.

Tutanchamono auksinė kaukė.<br>Reuters nuotr.
Tutanchamono auksinė kaukė.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 23, 2015, 7:54 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 5:18 AM

Kairo mieste esantis Egipto muziejus, kuriame yra saugoma Tutanchamono kaukė, yra vienas lankomiausių miesto muziejų. Visgi, kai kuriose muziejaus vietose senoviniai mediniai faraonų sarkofagai yra visiškai neapsaugoti nuo lankytojų rankų, o faraonų įkapės paprasčiausiai pritvirtintos ant sienų.

Faraono Tutanchamono kaukė, kuriai daugiau nei 3,3 tūkst. metų ir kiti jo kape rasti daiktai yra vieni lankomiausių muziejaus eksponatų.

Trys šio muziejaus prižiūrėtojai, su kuriais buvo susisiekta telefonu, nurodė skirtingas šio įvykio detales. Jie negalėjo pasakyti, ar Tutanchamono barzda buvo nuskelta atsitiktinai, kai šie bandė nuvalyti kaukę, ar ji buvo pašalinta, nes labai silpnai laikėsi.

Muziejaus prižiūrėtojams buvo liepta sutvarkyti byrančią kaukę kaip galima greičiau ir per skubėjimą tam buvo panaudojami netinkami klijai.

Nei vienas muziejaus prižiūrėtojų, bijodami sulaukti nuobaudų, nenorėjo atskleisti savo tapatybės ir kalbėjo anonimiškai.

„Deja kaukę mėginęs sutaisyti asmuo naudojo visiškai netinkamą medžiagą – epoksidinius klijus, turinčius savybę greitai sukibti. Jie yra tinkami ant metalinių paviršių ar akmens, tačiau, mano manymu, jie negalėjo būti naudojami auksinei faraono kaukei sutaisyti“, – pasakojo vienas prižiūrėtojų.

„Kaukė turėjo būti atiduota į laboratoriją, bet dėl skubėjimo vėl ją eksponuoti, taip padaryta nebuvo. Dėl šios priežasties buvo panaudota ši greitai džiūstanti medžiaga, kurią panaudojus nebegalima atitaisyti to, ką padarei“, – aiškino muziejaus prižiūrėtojas.

Vyriškis pasakojo, kad šiuo metu Tutanchamono kaukėje tarp faraono veido ir barzdos atsiveria tarpas, kurio anksčiau nebuvo, nes barzda buvo tvirtai pritvirtinta prie faraono veido.

„Dabar galima pamatyti skaidrios geltonos spalvos sluoksnį“, – praneša vienas prižiūrėtojų.

Kitas muziejaus prižiūrėtojas, kuris matė kaip Tutanchamono kaukė buvo mėginama pataisyti, pranešė matęs, kaip šie epoksidiniai klijai nudžiuvo nuo faraono kaukės. Tuo tarpu kitas jo bendradarbis, norėdamas nuvalyti nereikalingą klijų perteklių, panaudojo mentelę, kuri ir paliko įbrėžimų.

Muziejaus darbuotojas, nuolat prižiūrintis eksponatus, patvirtino matęs šiuos įbrėžimus. Jis tvirtino, kad tokios neatitaisomos žymės buvo paliktos dėl neatsargiai naudojamo įrankio, kuriuo buvo mėginama pašalinti klijų perteklių.

Nei muziejaus administracijos darbuotojai, nei ministras, atsakingas už šalies archeologinį paveldą, apie įvykį nenorėjo kalbėti. Vienas muziejaus prižiūrėtojų tvirtino, kad tyrimas dėl šio incidento vyksta ir pranešė, kad šis įvykis tą pačią dieną buvo apsvarstytas susirinkime.

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.