Radijo bangomis valdomas skraidykles pasitelkia nusikaltėliai

Radijo bangomis valdomos filmuojančios skraidyklės populiarėja žaibo greičiu. Tačiau daug žmonių jau įsitikino, kad pakliuvusios į rankas nusikaltėliams jos kelia didelę grėsmę.

Tokiais bepiločiais aparatais galima ir gelbėti žmonių gyvybę, ir daryti nusikaltimus. Pavyzdžiui, vienas garsus grafičių piešėjas skraidyklę panaudojo vandalizmo aktui – nupurškė aukštai pakabintą reklamą.
Tokiais bepiločiais aparatais galima ir gelbėti žmonių gyvybę, ir daryti nusikaltimus. Pavyzdžiui, vienas garsus grafičių piešėjas skraidyklę panaudojo vandalizmo aktui – nupurškė aukštai pakabintą reklamą.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

May 28, 2015, 10:03 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 12:17 AM

Šiomis dienomis radijo bangomis valdomos skraidyklės naudojamos įvairiems tikslams, rašo „Daily Mail“.

Iš oro filmuojančiais aparatais pasaulyje jau naudojasi fotografai, kino operatoriai, jie pasitelkiami per religines apeigas, peršantis ir net filmuojant pornografinius filmus.

Tačiau pastaruoju metu vis daugiau žmonių praneša, kad tokiais aparatais pasinaudoja vagys, vandalai ir plėšikai. Dabar tai jau yra akivaizdu ir nebe teorija, o faktas, kad iš pažiūros kaip žaislas atrodanti skraidyklė gali pridaryti didelių nemalonumų.

Tapo geidžiami žaibiškai

Daugybė vaikų per Kalėdas svajojo gauti būtent šias skraidykles, ne mažiau jų troško ir suaugusieji. Radijo bangomis valdomų aparatų kaina svyruoja nuo 27 iki 2,7 tūkst. eurų. Skraidykles naudoja ir mėgėjai, ir profesionalai. Jas galima valdyti pulteliu arba net išmaniuoju telefonu atsisiuntus specialią programėlę.

Štai interneto parduotuvė „Amazon“ jau ėmė naudoti skraidykles prekėms pristatyti, jas pasitelkia ir tarptautiniai stebėtojai Ukrainoje, mėginantys užfiksuoti, kaip laikomasi paliaubų.

Technologijų ekspertai mano, kad netrukus žmonės turės įprasti gyventi virš galvos zvimbiant skraidyklėms.

Suranda vagystės aukas

Prasidėjus tokių aparatų pirkimo manijai JAV pareigūnai gavo papildomo darbo.

Policininkai pasakoja, kad daugybė vagių gaujų skraidykles naudoja žvalgybai.

Šie aparatai perskrenda tvoras, nufilmuoja, kaip atrodo namų vidus, kur patogiausia laužtis ir kokia signalizacijos sistema įdiegta. Plėšikams lieka išnagrinėti įrašus ir sulaukus tinkamos progos atlikti juodą darbą. Be to, plėšikai, kurį laiką filmavę žmonių namus, gali išsiaiškinti šeimininkų įpročius, sekti, kada jie išeina iš namų ir palieka juos tuščius.

Praėjusį rugpjūtį JAV Senato narys teigė, kad dėl skraidyklių Niujorko miestas virto „laukiniais vakarais“ – danguje zvimbė daugybė tokių orlaivių, nemažai jų buvo naudojami nusikalstamai veiklai.

Džiaugiasi ir vandalai

Naujų iššūkių patirs ir policija bei gyventojai, vaikantys sienas terliojančius nelegalius grafičių piešėjus.

Vandalai ir gatvės menininkai dabar pradėjo naudoti šias skraidykles piešti ant sienų – taip esą ir saugiau, ir įdomiau.

Štai Niujorke gyvenantis ir visiems gerai žinomas grafičių piešėjas KATSU ilgą laiką treniravosi piešti su skraidykle, kol išskraidino ją su dažų skardine į Niujorko gatvę.

Pasitreniravęs KATSU įvykdė pirmąjį savo vandalizmo aktą su skraidykle: nupiešė didžiulį grafitį ant „Calvin Klein“ apatinių reklamos plakato vienoje didelėje sankryžoje.

Piešinį jis nutupdė tiesiai ant modelio Kendall Jenner veido.

Grafičių piešėjų teigimu, tokio orlaivio naudojimo privalumai akivaizdūs: galima pasiekti įvairias pastato vietas, greitai pabėgti nuo policijos, o purkšti prie skraidyklės pritvirtinta dažų skardine dar ir daug įdomiau nei laikyti ją rankose.

Įstatymų leidėjai pripažįsta, kad teks išleisti naujų taisyklių, apibrėžiančių skraidyklių naudojimą.

Jungtinėje Karalystėje jau dabar galioja įstatymas, kad privatūs aparatų savininkai negali jų skraidinti arčiau nei 50 metrų nuo bet kurio asmens, pastato, automobilio, laivo ar kitos struktūros.

Yra nurodytas ir maksimalus leidžiamas pakilimo aukštis – ne daugiau negu 130 metrų. Už šių taisyklių nesilaikymą baudžiama iki 2,5 tūkst. svarų sterlingų (3,49 tūkst. litų) bauda.

Vis dėlto aptikti tokio aparato savininką arba juo labiau sugauti pačią skraidyklę kol kas tebėra sunkiai įveikiama užduotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.