Kodėl britų parlamente rėkti įprasta, bet ploti – uždrausta?

Dažnam prie tvarkingų posėdžių pripratusiam užsieniečiui nuostabą kelia Jungtinės Karalystės Parlamente vyraujantis chaosas. Riksmai, baubimas ir šokinėjimas yra visuotinai priimtos tradicijos.

Parlamento pirmininkas J.Bercow turėjo subarti škotus, kurie nesilaikė tradicijos, – Bendruomenių Rūmų salėje ploti laikoma blogo tono ženklu.
Parlamento pirmininkas J.Bercow turėjo subarti škotus, kurie nesilaikė tradicijos, – Bendruomenių Rūmų salėje ploti laikoma blogo tono ženklu.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 30, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 5:42 PM

Škotų nacionalinės partijos (SNP) atstovai Jungtinės Karalystės Parlamente sulaukė kritikos už kitą iš pažiūros nekaltą veiksmą. Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow škotus subarė už tai, kad po savo lyderio Anguso Robertsono pareiškimų jie prapliupdavo plojimais.

SNP lyderis Parlamente kalbėjo atsakinėdamas į užvakar pasakytą karalienės Elizabeth II kalbą, kuria iškilmingai prasidėjo naujo Parlamento darbas. Škotai mažiausiai tris kartus pasveikino savo lyderio mintis plojimais, kol J.Bercow buvo priverstas įsikišti.

„Pačioje Parlamento darbo pradžioje noriu priminti, kad taisyklė šioje salėje neploti yra labai seniai įtvirtinta ir plačiai gerbiama. Todėl būčiau dėkingas, jeigu Parlamento nariai parodytų šiek tiek pagarbos tradicijoms“, – nepatenkintas kalbėjo pirmininkas.

Jo subarimą džiaugsmingais šūksniais pasveikino politikai iš kitų dviejų partijų. 56 vietas Parlamente užėmusiems škotams ši kritika visiškai nepatiko. Edinburge išrinktas Tommy Sheppardas spėjo pasiskųsti ir socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mus ką tik subarė dėl mandagaus plojimo, kol toriai šaukia ir bliauna kaip sunkaus elgesio vaikai. Atsiprašome, kad esame normalūs“, – pagiežą liejo T.Sheppardas.

Jungtinės Karalystės Parlamentas išties gali pasigirti ir kitomis pačiomis keisčiausiomis taisyklėmis, kurios susiformavo prieš kelis šimtus metų, bet dabar labiau primena spektaklį.

Bendruomenių Rūmų salėje draudžiama vartoti kai kuriuos žodžius, pavyzdžiui „melagis“, „išdavikas“ ar „bailys“. Todėl dažnai parlamentarai priešiškos partijos narius kapoja pačiais subtiliausiais žodžiais.

Kiekvienais metais vykstanti pirmoji Parlamento sesija prasideda iškilmingu atidarymu, kurio metu monarchas Lordų Rūmuose perskaito kalbą.

Lordų Rūmų pareigūnas, dar vadinamas Juodąja Lazda, turi pakviesti Bendruomenių Rūmų narius pasiklausyti kalbos.

Parlamentarai tradiciškai jam prieš nosį užtrenkia duris, taip parodydami, kad žemesnieji Parlamento rūmai yra nepriklausomi nuo monarchų.

Tuomet lordas turi tris kartus juodąja lazda pabelsti į Bendruomenių Rūmų duris, kad būtų įleistas. Metams bėgant ant šių durų lazda jau yra palikusi žymę.

Kai kurios tradicijos atspindi ir prieš kelis šimtus metų vyravusius prastesnius santykius tarp Parlamento ir karališkojo sosto.

Pavyzdžiui, vyriausiasis Parlamento drausmintojas paimamas „įkaitu“ ir turi laukti Bakingamo rūmuose, užtikrindamas, kad monarchas po kalbos sugrįš sveikas. („Independent“, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.