Kodėl rusams ant stalo stovintis tuščias butelis atneša nelaimę?

Rusai yra tikrai prietaringa tauta. 2013 metais nepriklausomo „Levada“ tyrimų centro atliktoje apklausoje paaiškėjo, kad 52 proc. rusų tiki blogais ženklais, pranašiškais sapnais ir astrologija.

Nesvarbu, ar geriamas vynas, ar degtinė – norint išvengti nesėkmės negalima jų ištuštinus statyti ant stalo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nesvarbu, ar geriamas vynas, ar degtinė – norint išvengti nesėkmės negalima jų ištuštinus statyti ant stalo.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2015, 7:51 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:18 PM

Todėl „The Moscow Times“ sudarė sąrašą prietarų, kurie vakariečiams gali pasirodyti keisti, tačiau lietuviams dauguma jų – visiškai suprantami.

Spausti ranką per slenkstį. Rusai tiki, kad sveikinimasis arba bučiavimasis per slenkstį yra labai blogai. Rusų tautosaka byloja, kad ant slenksčio gyvena namų dvasia, todėl šios erdvės negalima pažeisti rankos paspaudimu.

Vietoj to patariama pilnai užeiti į namus prieš sveikinantis su rusais arba pakviesti svečius į vidų ir tada juos bučiuoti.

Atsisėsti prieš kelionę. Jeigu kažkas ruošiasi išvykti į kelionę, visi namiškiai turi kartu prisėsti ir pabūti tyloje. Nesvarbu, kiek trumpai tai tetruktų, laikomasi prietaro, kad tai užtikrins kelionės sėkmę. Žvelgiant iš praktinės pusės, toks laikas gali keliautojams padėti prisiminti, ar nieko nepamiršo.

Tušti buteliai ant grindų. Nesvarbu, ar geriamas vynas, ar degtinė – norint išvengti nesėkmės negalima jų ištuštinus statyti ant stalo.

Pasak legendos, šis prietaras kilo, kai kazokų kariai nusivijo Napoleoną atgal iki Prancūzijos 1814 metais. Kariai išsiaiškino, kad Paryžiaus restoranų padavėjai skaičiuoja ne tai, kiek butelių klientai užsisako, bet kiek jų jie palieka ant stalo.

Gudrūs kazokai pradėjo butelius slėpti po stalo, kad už juos vėliau nereiktų mokėti. Grįžę į Rusiją, šią tradiciją jie neva parsivežė kartu.

Tokie patys vardai. Kadangi daug rusų turi vienodus vardus, gerai, kad prietaras dėl to, kas būna susitikus vienodai pavadintiems žmonėms, atneša laimę, o ne negandas. Sakoma, kad atsisėdus tarp dviejų žmonių, kurių vardai yra vienodi, reikia sugalvoti norą, tačiau jo negalima niekam sakyti, arba jis neišsipildys.

Gėlių skaičius. Sulaukę pakvietimo į rusų namus, svečiai nesuklys, jeigu kartu atsineš gėlių puokštę. Tačiau jiems patariama, kad puokštė būtų sudaryta iš nelyginio skaičiaus gėlių. Lyginis skaičius jų gali būti nešamas tik per laidotuves.

Išpilta druska. Rusijoje taip pat gyvuojantis prietaras teigia, kad išpilta druska gresia ginčais tarp šeimos narių.

Spjaudymas per petį. Norėdami išvengti kažkokios nesėkmės, rusai beldžia į medį, triskart nusispjauna per kairį petį arba apsidraudžia atlikdami abu ritualus. Galima ir nespjauti, užtenka tik suvaidinti spjovimą pasakant „tfu tfu tfu“.

Sėdėjimas ant stalo kampo. Netekėjusios moterys ir nevedę vyrai turėtų vengti atsisėsti prie stalo kampo, kadangi rizikuoja niekada taip ir neatšokti vestuvių. Pasak kai kuriuos rusiškus prietarus, tokia neganda gali trukti ir septynerius metus, o per tą laiką prie stalo kampo galima persodinti vaikus.

Išankstinis gimtadienio sveikinimas. Rusai tiki, kad pasveikinus su gimtadieniu dar prieš tikrąją dieną, galima užsitraukti nelaimę. Lygiai taip pat negalima gimtadienio ir švęsti anksčiau. Švilpavimas viduje. Sugalvoję pašvilpauti namuose gali prisišaukti finansinių problemų. Todėl įsimenančias melodijas geriau yra traukti einant kur nors lauke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.