Portugalija už kiekvieną naujagimį mokės solidžią išmoką

Portugalijos kaimelis, kuriam dėl emigruojančio jaunimo gresia išnykti, rado būdą kovoti su gimstamumo problema. Už kiekvieną naujagimį tėvai iš valdžios čia gali gauti solidžią piniginę išmoką.

Antonio ir Jessica tapo pirmaisiais tėvais, pasinaudojusiais valdžios teikiamomis išmokomis, kurios padengia didžiąją dalį išlaidų auginant kūdikį.<br>AFP nuotr.
Antonio ir Jessica tapo pirmaisiais tėvais, pasinaudojusiais valdžios teikiamomis išmokomis, kurios padengia didžiąją dalį išlaidų auginant kūdikį.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos ryto“ inf.

Jun 12, 2015, 7:58 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:32 AM

Iš Alkutimo, esančio netoli sienos su Ispanija, per pastaruosius 20 metų išvyko beveik trečdalis gyventojų.

Gimstamumas čia toks mažas, kad išsiskiria net Portugalijoje, kur moterys ir taip gimdo mažiausiai vaikų visoje ES.

Vietinė valdžia su tuo nutarė kovoti pasiūlydama to, ko labiausiai trūksta jaunoms šeimoms, nusprendusioms susilaukti vaikų. Kiekvienai šeimai už naujagimį valstybė žada sumokėti 5 tūkst. eurų, kurie turėtų padengti vaiko auginimo išlaidas bent jau pirmaisiais jo metais.

Alkutime siūlomi pinigai tėvams ne naujiena Portugalijoje, bet joks kitas miestas niekada nesiūlė tokių dosnių išmokų. Atrodo, tai jau duoda vaisių. Šįmet miestelyje turėtų gimti 9 kūdikiai – trimis daugiau nei pernai.

Bet iki ankstesnių skaičių mažiau nei 3 tūkst. gyventojų turinčiam Alkutimui dar toli – 1995 metais čia pagimdė 23 motinos.

Meras Osvaldo Goncalvesas teigė, kad jo tikslas – pritraukti jaunų žmonių į šį kalnuotą miestelį, nes „be jaunų žmonių nebus ir vaikų“.

Antonio ir Jessica tapo pirmaisiais tėvais, pasinaudojusiais valdžios teikiamomis išmokomis, kurios padengia didžiąją dalį išlaidų auginant 9 mėnesių Martimą.

„Maistas, sauskelnės, vaikų lopšelis – beveik už nieką nereikėjo mokėti iš savo kišenės“, – džiaugėsi Antonio.

Dėl ekonominės krizės ir valdžios taupymo priemonių daug portugalų pateko į nepavydėtiną padėtį. Poros vis dažniau atidėlioja planus kurti šeimą.

„Kai kurie šalies regionai, ypač centrinė dalis, tikrai nėra idealūs jauniems žmonėms, kurie nori dirbti ir kurti šeimas“, – tvirtino Portugalijos šeimos tyrimų centro ekspertė Vanessa Cunha.

Anot jos, tokios trumpalaikės priemonės kaip išmokos gali padėti šeimoms, tačiau ilgalaikio efekto Portugalija nesulauks, kol darbo rinka bus tokia nenuspėjama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.