Juodaodžių gynėja apsijuokė

Amerikiečiai jau nesistebi žmonėmis, kurie senstelėję užsimano pakeisti lytį. Tačiau sužinoję apie moterį, kuri kelerius metus apsimetinėjo juodaode žmogaus teisių gynėja, jie netveria pykčiu.

Paaiškėjo, kad R.Dolezal tik apsimetinėjo juodaode ir yra baltoji, turinti čekiško, švediško ir vokiško kraujo.<br>AP nuotr.
Paaiškėjo, kad R.Dolezal tik apsimetinėjo juodaode ir yra baltoji, turinti čekiško, švediško ir vokiško kraujo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 12:52 AM

JAV purto skandalas, į kurį įsivėlė aktyvi kovotoja už juodaodžių teises Rachel Dolezal. Pasipiktinimą sukėlė žinia, kad ji – baltaodė, jau daug metų apsimetanti afroamerikiete.

R.Dolezal vadovavo Nacionalinės asociacijos už spalvotųjų pažangą (NAACP) skyriui Vašingtono valstijoje esančiame Spokano mieste. Organizacija, iš pagarbos skaudžiai praeičiai išlaikiusi dabar jau nevartojamą terminą juodaodžiams apibūdinti, su rasizmu kovoja daugiau nei šimtą metų.

R.Dolezal taip pat jau kelerius metus buvo aktyvi šios kovos už juodaodžių teises dalyvė. Tačiau jos karjera žlugo praėjusią savaitę, kai biologiniai moters tėvai atskleidė, kad ji iš tiesų nėra juodaodė.

Nors jie buvo įsivaikinę kelis juodaodžius vaikus, pati Rachel, tėvų tvirtinimu, yra baltoji, turinti čekiško, švediško ir vokiško kraujo.

Ruthanne ir Larry Dolezalai sakė, kad jų dukra elgtis kaip afroamerikietė pradėjo po skyrybų su juodaodžiu vyru 2004 metais.

Tėvai pasidalino ir jos paauglystės nuotraukomis – iš jų žvelgia mėlynakė blondinė. Ji tik šiek tiek primena 37-erių garbanę kovotoją už juodaodžių teises, kurią jau spėjo įsiminti vietos žmonės.

R.Dolezal nuolatos pasirodydavo demonstracijose ir televizijos laidose, kur kalbėdavo apie juodaodžių patiriamas problemas. Taip pat ji vadovavo skyriui, kuris nagrinėdavo skundus dėl policijos veiksmų Spokane.

Pastaruoju metu moteris žurnalistams skundėsi dėl įvairių rasinės diskriminacijos atvejų – grasinamųjų laiškų ar iš virvių sunertų kilpų, kurias kažkas palikdavo prie jos namų.

Tačiau policija vėliau patvirtino, kad ant vokų, kuriuose moteriai neva buvo siunčiamos nuotraukos su nulinčiuotais juodaodžiais, nebuvo jokių pašto antspaudų.

Į pašto dėžutę laiškus įdėdavo jos raktą turintis asmuo – greičiausiai pati R.Dolezal.

NAACP vadovai iš karto po skandalo neskubėjo bausti moters – esą rasė neturėtų trukdyti vadovauti tokiai organizacijai.

Vis dėlto R.Dolezal netrukus išplatino savo atsistatydinimo laišką.

„Išlaikydama ištikimybę kovai už rasinį ir socialinį teisingumą, atsistatydinu iš NAACP skyriaus vadovo posto“, – rašė R.Dolezal.

Nuo jos nusisuko ir jos netikras brolis Ezra Dolezalas.

Jis tvirtino, kad ji prašė jo neatskleisti paslapties.

„Ji visiems mėgino pasakyti, kad visą gyvenimą rasistai su ja elgėsi žiauriai, nors iš tikrųjų užaugo kaip privilegijuota baltoji“, – vietos televizijai pasakojo E.Dolezalas.

Reakcija į šią naujieną buvo labai įvairi. Vieni kaltino R.Dolezal, esą ji pati yra išnaudotoja. Kiti gynė jos atsidavimą ginti vis dar engiamos grupės interesus.

Atsirado klausiančių, kodėl prieš kelias savaites Amerika sveikino lytį pasikeitusį olimpinį čempioną Bruce’ą Jennerį, o rasę pasikeisti norinti R.Dolezal sulaukė kritikos ir pajuokos? („The Independent“, CBS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.