Rusai nebegalės varyti naminukės

Rusijoje rengiamas įstatymas, kuriuo bus visiškai uždraustas naminės degtinės varymas. Projektas, kurį jau parengė Vladimiro srities įstatymų leidybos susirinkimas, netrukus bus pateiktas Valstybės Dūmai.

Nors Rusijoje geriama mažiau nei pastaraisiais metais, atėjus krizei daugelis provincijos gyventojų renkasi pigią naminę degtinę.
Nors Rusijoje geriama mažiau nei pastaraisiais metais, atėjus krizei daugelis provincijos gyventojų renkasi pigią naminę degtinę.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

2015-07-09 09:08, atnaujinta 2017-10-27 06:25

Dokumentas numato ne tik uždrausti naminės degtinės pardavimą, bet ir jos varymą asmeninėms reikmėms. O tai buvo leista po to, kai 1991 metais subyrėjo Sovietų Sąjunga.

Pagal naująjį teisės aktą pažeidus draudimą bus siūloma skirti baudą nuo 50 iki 80 tūkst. rublių (nuo 800 iki 1270 eurų) arba pataisos darbus iki vienų metų.

Šalyje pridygo fabrikėlių

„Spirito įsigijimas, naminės degtinės varymas, taip pat – jos ir spirito pardavimas bet kuriuo paros metu faktiškai visose Rusijos Federacijos gyvenamosiose vietose ir ypač kaimo vietovėse įgyja nacionalinės nelaimės charakterį.

Naminės degtinės paplitimo mastas ir tempas, produkcijos, į kurios sudėtį įeina spirito, pardavimas fiziniams asmenims rimtai pakerta mūsų šalies gyventojų fizinę ir moralinę sveikatą, kelia grėsmę paskirų rajonų socialiniam stabilumui“, – taip visiškas naminės degtinės gamybos draudimas grindžiamas prie įstatymo projekto pridėtame aiškinamajame rašte.

Dabar Rusijoje galioja nelicencijuoto alkoholio draudimas tik juridiniams asmenims.

Yra ir administracinė bausmė – 200–300 tūkst rublių (3,1–4,7 tūkst. eurų) bauda, taip pat konfiskuojami įrenginiai ir produkcija.

Bet pastaruoju metu labai paplito naminės degtinės fabrikėliai. Samanei skirta naminių aparatų gamyba pasiekė kone pramoninį mastą.

Ribotos atsakomybės akcinė bendrovė Čeliabinsko buitinių prekių gamykla, gaminanti ir parduodanti namų ūkiams skirtus distiliatorius „Magaryč“, pranešė, kad šiemet bendrovės pinigų įplaukų iš šios produkcijos augimas, palyginti su praėjusiais metais, siekė iki 300 proc.

Naminės degtinės gaminimo aparatais mažmenomis prekiaujančios parduotuvės, kurias apklausė žiniasklaidos priemonės, pranešė apie „krizinį“ pardavimo augimą 20–50 proc. Be to, parduodami aparatai iš Vokietijos ir kitų šalių.

Sumažėjo įplaukos į biudžetą

„Susidariusi padėtis mažina alkoholio ir spirito turinčios produkcijos, kurią gamina sąžiningi rinkos dalyviai, konkurencingumą“, – pastaruoju metu pradėjo skųstis legalaus alkoholio gamintojai.

Tačiau alkoholio rinkos ekspertai tvirtina, kad palankias sąlygas naminei degtinei plisti sudaro valstybė, nuolat didinanti oficialiai parduodamo alkoholio akcizą.

Šio žingsnio tikslas – papildyti iždo pajamas, bet rezultatas priešingas. Pavyzdžiui, pernai alkoholio akcizo dydis išaugo 25 proc. – nuo 400 iki 500 rublių (nuo 6,3 iki 8 eurų) už litrą neskiesto spirito, o akcizo į biudžetą surenkama tik 6,4 proc. daugiau.

2013-aisiais įplaukų iš mokesčių situacija buvo dar blogesnė. Akcizui padidėjus du kartus, įplaukos į biudžetą sumažėjo 5–7 proc.

Alkoholio produkcijos gamintojų sąjunga primygtinai reikalauja stipriųjų gėrimų akcizą sumažinti iki 300 rublių (4,8 euro) už neskiesto spirito litrą – nuo dabartinių 500 rublių.

Rusai pradėjo mažiau gerti

Vis dėlto valstybė nenusileidžia. Alkoholio muitus reikia didinti, nes būtina kovoti su rusų girtuokliavimu. Galiausiai per pastaruosius metus rusai iš tiesų pradėjo mažiau gerti.

Kaip tvirtina pagrindinis Rusijos narkologas Jevgenijus Briunas, per pastaruosius 5 metus alkoholio suvartojimas sumažėjo – nuo 18 litrų grynojo spirito vienam gyventojui iki 13,5 litro. Bet tai dar daug.

„Mums reikia pasiekti 8 litrus“, – teigia J.Briunas.

Išaugo ir vartojamo alkoholio kokybė: mirštamumas nuo apsinuodijimo alkoholiu 2005–2013 metais sumažėjo nuo 36 tūkst. iki 9,7 tūkst. atvejų.

Tiesa, daugelis ekspertų abejoja, ar dabartinė kampanija, nukreipta prieš naminę degtinę, duos teigiamų rezultatų.

„Rusijos imperijos laikais degtinė visuomet būdavo varoma namie. Naminės degtinės gamybos nepavyko įveikti ir sovietmečiu – samanė buvo varoma visada. Naminukė buvo verdama asmeniniam vartojimui ir giminaičiams pavaišinti.

Bausmės sugriežtinimas nieko nepakeis“, – teigia Rusijos restoranų ir viešbučių federacijos prezidentas Igoris Bucharovas.

Kiti ekspertai mano, jog vėl įvedus draudimą gaminti naminę degtinę asmeninėms reikmėms jo nebus paisoma arba jis sukels gyventojų pyktį.

Esą dabar, blogėjant ekonominei padėčiai, neturtingoms šeimoms, kuriose gyvena 16,1 mln. – 11 proc. šalies žmonių, samanė ne tik sutaupo pinigų, bet ir pakelia nuotaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.