Sunku nesišypsoti: Japonijoje garsėja senučių popmuzikos grupė

Keletas Japonijos močiučių nusprendė likusio laiko šioje žemėje nešvaistyti veltui ir tapo popmuzikos dievaitėmis. Senutės juokauja, jog beldžiasi į rojaus duris, nes jų amžiaus vidurkis yra 84 metai. Bet „merginų grupė“ KBG84, kurią jos įkūrė, sėkmingai kyla į Japonijos populiariosios muzikos padanges, rašo „The Guardian“.

Senolės išleido savo pirmąjį singlą ir sėkmingai užbaigė koncertinį turą po Japoniją.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Senolės išleido savo pirmąjį singlą ir sėkmingai užbaigė koncertinį turą po Japoniją.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 13, 2015, 7:20 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 2:48 PM

Šios senolės yra tolimos mažytės Kohamos salos Okinavos prefektūroje gyventojos. Grupės pavadinimas KBG84 yra raidžių žaismas, mėgdžiojantis itin populiarios saldžios Japonijos merginų grupės AKB48 pavadinimą.

Anapilin dar nesiruošia

Senolės įrašinėja pirmąjį savo kompaktinį diską ir neseniai sėkmingai užbaigė koncertų turą po šalį. Bilietai į jų pasirodymus buvo iššluoti. Tad močiutės negali patikėti tokia sėkme.

„Kai mus pirmą kartą pavadino dievaitėmis, pamaniau, kad „dievaitė“ yra labai ilgą gyvenimą nugyvenusi moteris, kuri jau beveik stovi prie rojaus vartų“, – kalbėjo mažulytė 92 metų senučiukė Tomi Menaka žvelgdama į žalsvą Kohamos jūrą.

„Bet Tokijuje sužinojau, jog tai reiškia atlikėją. Tai buvo palengvėjimas, nes buvau įsitikinusi, jog šis pasakymas reiškia, kad aš jau pakeliui į dangiškąją karalystę.

Niekada nebuvau buvusi Tokijuje ar Osakoje, tad norėjau apsilankyti šiuose miestuose prieš iškeliaudama anapilin“, – pasakojo T.Menaka.

Trykšta energija

KBG84 grupė visai nemaža, jai priklauso net 33 narės. Jos išleido singlą „Ateik ir šok Kohamos saloje“ („Come on and Dance, Kohama Island“).

Šią dainą jos išleido kartu su šiltu vaizdo įrašu, kuris nufilmuotas mažytėje saloje, turinčioje vos 600 gyventojų. Sala yra 240 kilometrų nuo Taivano.

Paprastai T.Menaka būna palinkusi virš savo lazdelės, tačiau suskambus tradicinių Okinavos instrumentų stygoms ir prasidėjus šokiams senutė metą lazdelę šalin lyg tikra roko žvaigždė. Tradiciniai muzikos instrumentai smagiai skamba Tokijo populiariosios muzikos stiliumi.

„Niekada nesijaučiau tokia laiminga kaip per mūsų pasirodymus“, – pasakojo močiutė, dėvinti tradicinį kimono ir galvą apsirišusi ryškiai raudonu raiščiu. Jos raukšlėtame veide švyti šypsena.

„Pirmą kartą keliaudama į Tokiją mąsčiau, kad man labai pasisekė, jog gimiau. Aš sutikau savo anūkus. Niekada to nepamiršiu. Buvau sujaudinta iki ašarų“, – tęsė T.Menaka.

Ilgaamžiai Okinavos gyventojai

Okinavos gyventojai yra vieni ilgaamžiškiausių pasaulyje. Į kasdienę jų mityba įeina kur kas daugiau daržovių ir mažiau cukraus nei likusios Japonijos gyventojų. Pagrindinis jų valgis yra ne visoje šalyje paplitę ryžiai, o violetinės saldžiosios bulvės.

T.Menaka yra šios grupės, į kurią patekti gali tik senolės nuo 80 metų, siela. Moteris pasakojo formą palaikanti atlikdama namų ruošos darbus ir  per daug nesukanti galvos dėl savo mitybos.

„Mėgstu mėsą ir saldumynus“, – girgždančiu balsu tarė ji, o 97 metų Haru Yamashiro, kuri yra seniausia grupės narė, tik papurtė galvą.

„Savo sveikata rūpinuosi valydama namus, plaudama grindis ir virdama ryžius. Kai būna per karšta, neišlendu iš šešėlio. Privalau prižiūrėti savo odą. Nenoriu per daug įdegti, juk širdyje aš vis dar jauna!“ – drąsiai pareiškė senučiukė.

Ant scenos senolės savo amžiaus nepaiso ir spinduliuoja neišsenkančiomis jėgomis, tačiau užkulisiai primena tikrąjį jų amžių. Kelią užkerta vaikštynės, o po ranka visada būna kraujospūdžio matuoklių ir defibriliatorių.

Senutės lyg muškietininkai

Bet šios gyvybingos senolės sustoti neketina. Neseniai jos pasirašė sutartį su įrašų kompanija.

Japonijos dokumentikos filmavimo komandos seka kiekvieną ilgaamžių žingsnį, kai jos energingai koncertuoja žiūrovams. Dažniausiai į jų pasirodymus susirenka vidutinio amžiaus ir vyresni žmonės.

„Tokijuje jautėmės lyg tikros žvaigždės. Kiekvieno žiūrovo veide matėme plačią šypseną. Tai suteikė mums stiprybės dainuoti iš visų jėgų.

Mes palaimintos, kad gimėme Kohamoje. Mes apdainuojame salą ir gamtą, banginius, plaukiojančius jūroje, ir šokinėjančius delfinus“, – pasakojo 87 metų Hideko Kedamori.

Gyvenimas rojuje senosioms popmuzikos karalienėms beveik nepakito. Jos ir toliau valandų valandas šnekučiuojasi gurkšnodamos arbatėlę. Senutės save lygina su muškietininkais.

„Mes vis dar susėdame paplepėti apie gyvenimą. Jei susikivirčijame, greitai susitaikome. Visai kaip vaikystėje. Mes visos išsaugojome tą pačią sielą. Visos už vieną ir viena už visas“, – sakė H.Kedamori.

„Prieš iškeliaudama anapilin noriu dar kartą su močiutėmis nuvykti į Tokiją ir susitikti su savo anūkais. Tai būtų tiesiog didinga“, – pokalbį užbaigė guvioji T.Menaka.

Parengė Eglė Tamošauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.