Tadžikijoje žmonės vis dažniau tuokiasi internete

27 metų ekonomistė Shahnoza Idrisova iš Tadžikijos sostinės su pasididžiavimu rodo savo vestuvinę nuotrauką. Šioje nuotraukoje mergina yra baltai apsirengusi ir priima indą vandens iš savo naujosios anytos. Įprastai šį ritualą jaunikis su nuotaka atlieka kartu, rašo „The Radio Free Europe“.

Manoma, kad vedybos per „Skype“ ir toliau populiarės.<br>„123rf.com“ nuotr.
Manoma, kad vedybos per „Skype“ ir toliau populiarės.<br>„123rf.com“ nuotr.
Manoma, kad vedybos per „Skype“ ir toliau populiarės.<br>„123rf.com“ nuotr.
Manoma, kad vedybos per „Skype“ ir toliau populiarės.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 30, 2015, 6:34 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 6:12 PM

Bet šios moters jaunikio niekur nematyti. Taip yra todėl, kad pora vestuviniais įžadais apsikeitė per internetinę vaizdo pokalbių programą.

Galbūt ši šalis nėra labiausiai pažengusi technologijų atžvilgiu, bet šeimos reikalų tvarkymui S.Idrisova ir kiti jauni tadžikai puikiai išnaudoja naujų technologijų galimybes.

Žmonės čia prie technologijų prisitaiko labai greitai. Skyrybų trumposiomis žinutėmis banga buvo tokia didelė, kad islamo lyderiams teko išleisti fatvą prieš tokį elgesį.

Šis sugebėjimas prisitaikyti ruošia religinę valdžią ir socialinius konservatorius naujai tendencijai: santuokoms per „Skype“ programą.

Kitos išeities nebuvo

Vestuvės vyko S.Idrisovos namuose Dušanbėje. Šalia merginos stovėjo jos ir vyro tėvai bei liudytojai. Mula atliko „nikah“, tai islamiška vedybų ceremonija. Tuo tarpu jaunikis Parvizas viską stebėjo kompiuterio ekrane.

„Tai buvo įprastos vestuvės: jaunoji vilkėjo vestuvinę suknelę, dalyvavo svečiai, kurie galėjo skanauti įmantrių patiekalų. Vienintelis skirtumas buvo tas, kad Parvizas tuo metu viešėjo Tunise“, – apie savo liepą įvykusias vedybas pasakojo S.Idrisova.

Žiedus pora vienas kitam užmovė po mėnesio, kai S.Idrisova persikėlė į Tunisą. Ten jos naujasis vyras dirba vertėju ir yra pasirašęs penkerių metų sutartį.

„Mes susitikinėjome jau dešimt metų, kai šių metų pradžioje Parvizas pasirašė darbo sutartį ir staiga išvyko į užsienį.

Mano tėvas neleido man vykti su juo, kol netapau jo žmona. Mes nenorėjome laukti dar penkerius metus, kol jis sugrįš. Tad santuoka per „Skype“ buvo mūsų išeitis“, – kalbėjo mergina.

S.Idrisova teigė, jog pora, kaip ir kiti musulmonai, atliko „nikah“ ritualą iš savo pačių tikėjimo. Didžioji dalis gyventojų Tadžikistane yra musulmonai. Žmonės čia konservatyvūs, tad gyvenimas nesusituokus nėra priimtinas.

Bet ši Vidurinės Azijos valstybė taip pat yra pigios migrantų darbo jėgos šaltinis. Daugybė migrantų dirba Kazachstane, Rusijoje ir tolimesnėse šalyse.

Oficialūs Rusijos duomenys rodo, kad iš 8,5 mln. Tadžikistano gyventojų, Rusijoje darbuojasi apie 1,2 mln.

Abejonės dėl teisėtumo

Pasirodo, kad santuokos per „Skype“ vyksta ir Tadžikistano kaimo vietovėse, kur žmonės dar konservatyvesni.

Alami Murodova yra namų šeimininkė. Ji gyvena Tursunzodės mieste, kuris yra į vakarus nuo Dušanbės. Moteris turi 29 metų sūnų. Jis yra įsikūręs Kanadoje ir taip pat neseniai susituokė per „Skype“ programą.

A.Murodova sakė, jog jos sūnus Saideshonas su būsimąja nuotaka, 24 metų Sayora, susipažino rusiškame socialiniame tinkle „Odnoklassniki“. Mergina yra kilusi iš vaikino gimtojo kaimo.

Pora internetu bendravo dvejus metus, kol galiausiai susituokė. Tursunzodės mieste verstuvių proga buvo surengtas kuklus banketas. Tuo tarpu „nikah“ ceremonija sujungė du žmones, nutolusius vienas nuo kito per 10 tūkst. kilometrų, santuokos saitai nusitęsė nuo Tadžikistano iki Kanados.

„Kaip ir visi tėvai, aš svajojau apie savo sūnaus vestuves. Bet dėl finansinių priežasčių ir problemų su vizomis jis negalėjo sugrįžti namo“, – sakė A.Murodova.

Tad pora pradėjo vedybinį gyvenimą atskirai vienas nuo kito. Sayora apsigyveno su vyro tėvais Tursunzodėje, o jos naujasis vyras ir toliau gyvena Šiaurės Amerikoje. Jie tikisi galiausiai susijungti kaip vyras ir žmona Kanadoje.

A.Murodova pasakojo, jog Saidehsonas stengiasi gauti vizą savo sutuoktinei. Tačiau tai nebus šeimos suvienijimo viza, nes Tadžikistane santuokos per „Skype“ programą nėra oficialiai pripažįstamos galiojančiomis.

Santuokos internetu gyvuos

Pasaulietiška Tadžikijos valdžia taip pat atsisako pripažinti islamo religines santuokas net ir tada, kai abu sutuoktiniai fiziškai dalyvauja „nikah“ ceremonijoje. Pora visų pirma turi susituokti civilinės metrikacijos įstaigoje.

Įprastai tadžikai „nikah“ atlieka po oficialių ceremonijų.

Kai kurie Tadžikijos mulos taip pat ginčijasi dėl to, ar santuokos per „Skype“ galioja. Jie remiasi religinėmis priežastimis.

Bet daugybė tadžikų tiki, kad santuokos per „Skype“ ir toliau gyvuos.

„Jei nuotaka ir jaunikis vienas kitam tinka, santuoka bus sėkminga. Visiškai nesvarbu, kaip jie susipažino ar kaip susituokė: internete ar mieste“, – sakė šeimos ir santuokos centro Dušabėje vadovė Marhabo Zununova.

„Yra daugybė laimingai susituokusių tadžikų porų, kurios susipažino internete ir susituokė. Galiausiai „Skype“ santuokos taip pat taps įprastos“, – sakė M.Zununova.

Bet ji perspėja, kad tokiose santuokose gali slypėti ir pavojai. Kai žmonės romantiškai bendrauja ir tuokiasi internetu, padidėja prekybos žmonėmis pavojus, ypač jei į tai įsivelia „jaunos neišsimokslinusios merginos“.

Nėra jokių oficialių duomenų, kurie galėtų atskleisti, kiek tadžikų susituokė per „Skype“ programą, tačiau Tadžikijos „Radio Free Europe / Radio Liberty“ kalbino penkias internetu susituokusias poras. Visi sutuoktiniai buvo nuo 20 iki 30 metų amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.