Rusijoje rasta mistiška medinė skulptūra – seniausia pasaulyje

Pasirodo, kad medinė skulptūra, kuri prieš šimtmetį Rusijoje buvo ištraukta iš durpynų, yra net du kartus senesnė už patį Stounhendžą.

Šiai skulptūrai net 11 tūkstančių metų.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Šiai skulptūrai net 11 tūkstančių metų.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Šiai skulptūrai net 11 tūkstančių metų.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Šiai skulptūrai net 11 tūkstančių metų.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Šiai skulptūrai net 11 tūkstančių metų.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Šiai skulptūrai net 11 tūkstančių metų.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Sep 1, 2015, 3:19 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 12:36 AM

1890 metais Uralo kalnuose rasta „Shigir Idol“ yra  seniausia medinė skulptūra pasaulyje. Jos amžius siekia net 11 tūkst. metų.

Skulptūra vaizduoja žmogų, ant kurio yra išraižyti paslaptingi senoviniai simboliai, kurių mokslininkams dar nepavyko iššifruoti. Paaiškėjo, kad medinis stabas yra net 1,5 tūkst. metų senesnis, nei buvo manyta anksčiau.

Vokietijoje, Manheime, mokslininkai šios skulptūros amžiui nustatyti pritaikė patį moderniausią radiometrinio datavimo metodą, kuris vadinasi masių spektometrija.

Žemutinės Saksonijos kultūrinio paveldo departamento profesorius Thomas Terbergeris, kuris priklauso komandai nustačiusiai tikrąjį stabo amžių, sakė, kad rezultatai „pralenkė jų lūkesčius“.

„Tai itin reikšminga data tarptautinei mokslinei bendruomenei. Ji svarbi bandant suprasti, kaip vystėsi civilizacija, Eurazijos menas ir žmonija iš esmės.

Dėl šio atradimo galime teigti, kad tais laikais, prieš 11 tūkst. metų, medžiotojai, žvejai ir rinkėjai Uralo regione buvo išsivystę ne mažiau nei ūkininkai Artimuosiuose Rytuose“, – kalbėjo T.Terbergeris.

Šiuo metu skulptūra yra demonstruojama Rusijoje, Jektaerinburge esančiame Sverdlovsko istorijos muziejuje. Šaltinis iš šio muziejaus pasakojo, kad praslinkus 107 metams nuo jos radimo, mokslininkai pirmą kartą skulptūros amžių nustatyti bandė 1997 metais.

„Pirmieji radiometrinio matavimo bandymai parodė, kad skulptūra yra 9,5 tūkst. metų senumo. Tai sukėlė daug ginčų mokslinėje bendruomenėje.

„Tam, kad abejonės būtų išsklaidytos, o rezultatai žinomi ir pripažinti, buvo nuspręsta tyrimus atlikti dar kartą, pasitelkus naujausias technologijas“, – aiškino šaltinis.

Mokslininkai spėja, kad painios skulptūroje išraižytos runos – tai užšifruota senovinė informacija apie visatos kilmę.

Muziejaus šaltinis šią skulptūrą pavadino „raktu į Eurazijos meno supratimą“.

Originaliai ši skulptūra buvo 5,3 metrų aukščio. Bet sovietinio laikotarpio metu kelios jos dalys dingo. Dabar liko tik 2,8 metro ir eskizai, kuriuos 1914 metais nupiešė žymus vietinis archeologas Vladimiras Tolmačevas.

Ornamentų reikšmės

Vyriausiasis tyrėjas Rusijos mokslų akademijos archeologijos institute Michailas Žilinas sakė, kad stabas jam kelia „pagarbios baimės jausmą“, rašo „The Daily Mail“.

„Tai yra šedevras, kuris turi milžinišką emocinę vertę ir galią. Skulptūra yra unikali, pasaulyje nėra daugiau nieko panašaus. Ji tuo pačiu metu labai gyva ir sudėtinga.

Visi šie ornamentai yra užšifruota informacija. Protėviai per šį stabą perduodavo išmintį ateities kartoms. Šiuolaikiniams žmonėms ant šio stabo įrėžta žinia vis dar yra neatskleista paslaptis.

Bet, akivaizdu, kad statulos kūrėjai gyveno visiškoje harmonijoje su aplinkiniu pasauliu, buvo pažengę intelektualiai, o jų dvasinis pasaulis buvo kupinas vingrybių“, – kalbėjo tyrėjas.

Akademikai aiškino, kad senovės skulptoriams šios žymės ir hieroglifai galėjo reikšti keletą dalykų. Jie stabui suteikė septynis veidus, tačiau tik vienas iš jų yra trimatis.

„Jei čia yra vaizduojamos dvasios, kurios senovėje gyveno žmonių pasaulyje, vertikalus išdėstymas galimai rodo jų hierarchiją“, – vyriausiosios stabo saugotojos Svetlanos Savčenko mokslinį darbą citavo autorius Petras Zolinas.

„Tai, kad vaizdiniai yra ant statulos priekio ir galo, greičiausiai reiškia, kad jie priklauso skirtingiems pasauliams“, – tęsė jis

„Tiesi linija gali žymėti žemę arba horizontą – ribą tarp dangaus ir žemės, vandens, arba tarp skirtingų pasaulių. Vingiuota linija arba zigzagas simbolizavo vandenį, gyvatę, driežą arba nustatė tam tikrą sieną.

Be to, zigzagas reikšdavo pavojų. Kryžiais, rombais, kvadratais ir apskritimais vaizduodavo saulę arba ugnį ir panašiai“, – aiškino S.Savčenko.

„Jei čia yra vaizduojami mitai apie žmogaus ir pasaulio atsiradimą, tuomet vertikalus išdėstymas gali atspindėti įvykių seką.

Ornamentai gali būti specialūs ženklai, kurių reikšmė yra tokia svarbi“, – sakė P.Zolinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.