Varšuva pasmerkė homoseksualų dvasininką

Šią savaitę prasidėjęs Katalikų bažnyčios Vyskupų sinodas ir taip įtemptas – jo dalyvių laukia debatai šeimos klausimais. O čia dar skandalą sukėlė Vatikano pareigūnas, prisipažinęs esantis homoseksualus.

Vatikano kunigas K.Charamsa (kairėje) šeštadienį paskelbė apie meilę savo sužadėtiniui Edouard’ui ir dėl to sulaukė kritikos gimtojoje Lenkijoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vatikano kunigas K.Charamsa (kairėje) šeštadienį paskelbė apie meilę savo sužadėtiniui Edouard’ui ir dėl to sulaukė kritikos gimtojoje Lenkijoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2015-10-07 14:40, atnaujinta 2017-10-11 13:28

Sinodo išvakarėse gėjumi pasiskelbęs lenkas Krzysztofas Charamsa sulaukė didžiulio dėmesio visame pasaulyje, bet tėvynėje buvo beveik vieningai sukritikuotas.

Net liberalioji Varšuvos žiniasklaida pavadino K.Charamsą melagiu, nes jis žurnalistams teigė, kad prisipažinti dėl homoseksualumo nutarė spontaniškai – tik savaitgalį.

Vėliau paaiškėjo, jog lenkas jau senokai planavo tiek gimtinėje, tiek Italijoje išleisti autobiografiją, tad jo prisipažinimas buvo įvertintas kaip gudrus siekis išreklamuoti būsimą knygą.

Be to, K.Charamsa visą praėjusią savaitę klausinėjo Italijos ir Lenkijos laikraščių redaktorių, ar jie nenorėtų skandalingo interviu.

Ir nors tokie kunigo interviu pirmadienį tikrai pasirodė Romos ir Varšuvos spaudoje, vis dėlto Lenkijoje dvasininkas ne tiek giriamas už drąsą, kiek kritikuojamas dėl nesąžiningumo.

Lenkijos katalikų bažnyčios užkulisių žinovai jau seniai prognozavo, kad K.Charamsa ateityje eis vis svarbesnes pareigas Vatikane, nes jis buvo laikomas itin talentingu teologu.

Tiesa, buvę K.Charamsos mokytojai tvirtina, kad jau pradinėse klasėse Gdynėje berniukas pasižymėjo išskirtiniais gabumais mokslams.

Į kunigus – po tėvo mirties

Vaiką domino absoliučiai viskas, ne vien religija. Nenuostabu, kad pedagogai iš anksto džiaugėsi dėl būsimos K.Charamsos karjeros moksle.

Bet po ankstyvos tėvo mirties berniukas pradėjo vis dažniau lankytis bažnyčioje ir netrukus pareiškė stosiantis į kunigų seminariją.

Kur kas daugiau lenkų K.Charamsos pavardę pirmąsyk išgirdo prieš savaitę, kai pasauliečiams katalikams skirtas žurnalas „Tygondik Powszechny“ išspausdino rašinį, kuris sukėlė didelį atgarsį.

Straipsnyje K.Charamsa negailestingai sukritikavo garsų teologą, profesorių, kunigą Dariuszą Oko dėl skelbiamos neapykantos seksualinių mažumų atstovams.

K.Charamsa teigė, kad meilę visiems žmonėms skelbiančios Katalikų bažnyčios atstovui nereikėtų skleisti neapykantos. Jis paragino liautis tai daryti tiek D.Oko, tiek kitus konservatyvius Lenkijos kunigus.

Šis rašinys Lenkijoje įžiebė audringas diskusijas. Tačiau jų eiga po kelių dienų pakrypo dar netikėtesne linkme – kai K.Charamsa pats prisipažino esantis gėjus.

Specialiai sukėlė skandalą?

Ne revoliucionieriumi, o skandalistu – taip K.Charamsą pavadino dienraščio „Gazeta Wyborcza“ apžvalgininkė Katarzyna Wisniewska. Žurnalistė teigia, jog kunigas siekė sukelti skandalą, kad padidintų būsimos savo knygos tiražą.

Anot K.Wisniewskos, tokiu skandalu K.Charamsa tiktai pagelbės Bažnyčios konservatyviajam sparnui, nes sužlugdys rimtą diskusiją apie Vatikano požiūrį į gėjus.

Dvasininkas kaltinamas ir dviveidiškumu bei tikinčiųjų ir vyresnybės apgaudinėjimu. Mat kunigas puikiai žinojo Bažnyčios reikalavimus, buvo davęs skaistybės įžadus ir mokė tikinčiuosius būti sąžiningus, o pats gyveno susidėjęs su vyru.

Žurnalistė tvirtina, kad, užuot džiaugęsis meile savo sužadėtiniui Edouard’ui, kunigas privalėjo atsiprašyti religingų lenkų už ilgametį jų apgaudinėjimą ir Bažnyčios išdavystę.

Netrūksta ir pagyrimų

Tiesa, girdima ir sveikinimų. Antai filosofijos profesorius Janas Hartmanas teigia, kad K.Charamsos prisipažinimas gali tapti diskusijų apie gėjus Bažnyčioje persilaužimo momentu.

Dabar, per Vyskupų sinodą, apie tai esą daug kalbama nebus. Tačiau vėliau Vatikanas tikrai turės rimtai išnagrinėti šią temą.

Mat K.Charamsa išplatino manifestą, kuriame išvardijo konkrečius gėjus diskriminuojančius Vatikano dokumentus ir paragino juos anuliuoti. Be to, lenkas paragino Vatikaną paruošti ir naują apaštalo Pauliaus laiško apie homoseksualus interpretaciją.

K.Charamsa taip pat pareiškė, jog Vatikane yra daug gėjų, ir paragino leisti jiems oficialiai eiti kunigo pareigas neslepiant homoseksualumo.

Savo ruožtu dominikonų kunigas Tomaszas Dostatnis pridūrė, kad Vatikane gali prasidėti intensyvesnės diskusijos dėl požiūrio į gėjus.

Vyskupas prašė persigalvoti

Pats Vatikanas pranešė skubiai nušalinęs K.Charamsą nuo visų pareigų. Pastarasis neslepia, kad norėtų ir toliau dirbti kunigu, tačiau jo likimą spręs Lenkijos vyskupas Ryszardas Kasyna.

Vyskupas kol kas apsiribojo viešu įspėjimu ir paragino K.Charamsą „grįžti į tarnystės Kristui kelią“.

Tiesa, bažnytinėje teisėje numatytos bausmės nuo įspėjimo iki pasiuntimo į vienuolyną bei visiško pašalinimo iš kunigų luomo.

K.Charamsa nėra pirmasis kunigas, atskleidęs savo homoseksualumą. Tačiau jis yra įtakingiausias Vatikano pareigūnas, prisipažinęs esantis gėjus.

43 metų dvasininkas iki šiol ėjo atsakingas antrojo sekretoriaus pareigas popiežiui patariančioje tarptautinėje teologinėje komisijoje ir dėstė universitete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.