Kaliniai konkurse nurungė prestižinio universiteto pažibas

Harvardo universiteto debatų klubui lygių pasaulyje nėra. Tiksliau – nebuvo, nes Niujorko Rytų pataisos namų komanda metė iššūkį pasaulyje pergales skinantiems JAV studentams ir juos įveikė.

Pataisos namų Niujorke gyventojai įveikė Harvardo universiteto auklėtinius.
Pataisos namų Niujorke gyventojai įveikė Harvardo universiteto auklėtinius.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-10 15:12, atnaujinta 2017-10-10 22:13

Kalinius pataisos namuose debatų meno moko šalia esančio Bardo koledžo dėstytojai. Šiuo užsiėmimu susidomėję nuteistieji susibūrė į populiarų debatų klubą, rašo „Lietuvos rytas“.

Į pataisos namuose surengtą debatų konkursą buvo pakviesti studentai iš prestižinio Harvardo universiteto.

Draugiškos varžytuvės čia netikėtai baigėsi nuteistųjų pergale. Bet tai nėra pirmasis Rytų pataisos namų kalinių laimėjimas.

Per dvejus klubo gyvavimo metus nuteistieji jau metė iššūkį ir nugalėjo Vermonto universiteto ir JAV karo akademijos Vest Pointe auklėtinius. Su pastaraisiais kaliniai susitinka kasmet.

Tačiau pergalė prieš Harvardo universiteto studentus – tikriausiai didžiausias jų laimėjimas. Vieno geriausių pasaulio universitetų debatų klubas yra laimėjęs JAV ir pasaulio čempionatus.

Už smurtinius nusikaltimus kalintys Carlas Snyderis, Dyjuanas Tatro ir Carlosas Polanco klubų dvikovoje turėjo apginti teiginį, kad mokiniai, kurių tėvai yra nelegalūs imigrantai, neturi teisės lankyti JAV mokyklų.

Debatus vertino nepriklausoma komisija.

Iškart po savo pralaimėjimo Harvardo debatų klubas socialiniame tinkle pasveikino nugalėtojus: „Mažai yra komandų, kurioms pralaimėti debatus mums yra didesnė garbė. Šį savaitgalį susitikome su nepaprastai protingų ir sklandžiai kalbančių žmonių komanda.“

Jie taip pat padėkojo Niujorko Rytų pataisos namų vadovybei ir Bardo koledžui už renginio organizavimą.

Bardo koledžo dėstytojų, kurie dirba su kaliniais, auklėtinių sėkmė nenustebino.

„Studentai kalėjime vertinami pagal tuos pačius standartus ir lūkesčius, iš jų reikalaujama tokios pat drausmės kaip ir iš Bardo koledže besimokančių jaunuolių“, – paaiškino kalinių mokymo iniciatyvai vadovaujantis Maxas Kenneris.

Bardo koledžo dėstytojai bendradarbiauja su šešeriais pataisos namais Niujorke.

Pasak M.Kennerio, ši iniciatyva leidžia už grotų sėdintiems žmonėms mokytis su Bardo koledžo dėstytojais ir gauti pasirinktos studijų krypties diplomą.

Šia galimybe Rytų pataisos namuose pasinaudojo apie 15 proc. nuteistųjų. Kai kurie kursus baigę kaliniai studijas toliau tęsia Jeilio arba Kolumbijos universitetuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.