Popiežius Čilės gyventojus išvadino kvailiais

Katalikiškos Čilės mieste Osorne šią savaitę popiežiaus Pranciškaus vardas minimas piktuoju. Paviešintas vaizdo įrašas, kuriame girdėti, kaip pontifikas miestiečius išvadina kvailiais, sukėlė protestų bangą.

Čiliečiai nusivylė popiežiumi, kuris užstojo nusikaltimus dangsčiusį J.Barrosą.<br>Reuters nuotr.
Čiliečiai nusivylė popiežiumi, kuris užstojo nusikaltimus dangsčiusį J.Barrosą.<br>Reuters nuotr.
Čiliečiai nusivylė popiežiumi, kuris užstojo nusikaltimus dangsčiusį J.Barrosą.
Čiliečiai nusivylė popiežiumi, kuris užstojo nusikaltimus dangsčiusį J.Barrosą.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 10, 2015, 3:15 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 10:13 PM

Į Vatikaną susirinkusiems tikintiesiems ištarti žodžiai pasivijo pontifiką ir įžiebė pasipiktinimą Čilėje, rašo „Lietuvos rytas“, remiantis „The New York Times“ informacija.

Šių metų pavasarį popiežius sukritikavo čiliečius, protestavusius prieš į miestą atkeltą vyskupą, kuris kaltinamas lytinių nusikaltimų dangstymu.

„Osorno bendruomenė kenčia nuo savo kvailumo. Žmonės čia patikėjo viskuo, ką sako politikai, kurie teisia vyskupą neturėdami jokių įkalčių“, – į Šv.Petro aikštę susirinkusiems žmonėms kalbėjo popiežius.

Pontifikas minią paragino nebūti vedžiojamai už nosies „kairuolių, kurie tyčia viską suplanavo“.

Šiuos žodžius, kuriuos popiežius Pranciškus ištarė dar gegužę, vaizdo įraše užfiksavo turistas iš Argentinos. Popiežiaus kalbą Čilės televizija parodė tik praėjusį penktadienį.

Smarkaus lietaus nepabūgę protestuotojai jau netrukus mojavo juodais balionais ir taip trukdė prie Šv.Mato katedros vykusioms prieštaringai vertinamo vyskupo Juano Barroso laikomoms mišioms.

J.Barrosą popiežius šiais metais paskyrė Osorno vyskupu.

Tačiau tikinčiuosius tada supykdė pranešimai apie tai, kad dvasininkas dangstė žymaus sostinėje Santjage dirbusio kunigo Fernando Karadimos lytinio išnaudojimo atvejus.

2011 m. Vatikanas F.Karadimą pripažino kaltu dėl tvirkinimo ir nuteisė visą gyvenimą laikytis nuošaliai, melstis ir atgailauti.

Pasak kai kurių nukentėjusiųjų, vyskupas J.Barrosas buvo F.Karadimos nusikaltimų liudininkas ir bendrininkas.

Antai auka tapęs Juanas Carlosas Cruzas paliudijo, kad vyskupas J.Barrosas dažnai būdavo tame pačiame kambaryje, kai F.Karadima prievartaudavo jį ir kitus jaunuolius.

Jo teigimu, J.Barrosas taip pat grasindavo seminarijos studentams, kurie norėdavo juos pasmerkti, ir naikindavo laiškus, kuriuose aukos mėgindavo pranešti apie prievartą Santjago arkivyskupui.

„Popiežiaus komentarai dar padidino mūsų pasipiktinimą, – sakė protestus surengusios organizacijos atstovas Juanas Carlosas Claretas. – Dabar matome tikrąjį popiežiaus veidą ir reikalaujame paaiškinimo.“

Pats J.Barrosas tikino apie F.Karadimos nusikaltimus sužinojęs tik tada, kai apie juos pradėta kalbėti viešai.

„Šie popiežiaus pareiškimai visiškai nestebina, tačiau labai liūdina. Pasirodo, pontifikas kur kas labiau prisideda prie nusikaltėlių dangstymo, nei manyta iki šiol“, – apgailestavo nuo vyskupo nukentėjęs J.C.Cruzas.

Vakar F.Karadimos aukų advokatai iš popiežiaus pareikalavo suteikti visą jo turimą informaciją, kuri galėtų padėti bylai prieš vyskupą J.Barrosą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.