Londono senolis grasina išmėtyti rodykles

Jungtinės Karalystės sostinės simboliu tapusį Vestminsterio rūmams priklausantį bokštą keliems mėnesiams gali uždengti pastoliai, o iš jo pasigirstantys varpo dūžiai – nutilti.

Londono simboliu laikomo Didžiojo Beno laikrodis stringa – jis vis labiau vėluoja.<br>„Scanpix“ nuotr.
Londono simboliu laikomo Didžiojo Beno laikrodis stringa – jis vis labiau vėluoja.<br>„Scanpix“ nuotr.
Susidėvėjusiam laikrodžio mechanizmui būtinas remontas, priešingu atveju rodyklės gali tiesiog nukristi.
Susidėvėjusiam laikrodžio mechanizmui būtinas remontas, priešingu atveju rodyklės gali tiesiog nukristi.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2015-10-26 22:31, atnaujinta 2017-10-07 16:56

Londono simbolis ypač šlubuoti pradėjo šiemet. Rugpjūčio mėnesį pastebėta, kad žymioji varpo dūžių melodija kas valandą skamba vėluodama šešias sekundes.

Tačiau, kaip tikina bokšto laikrodį prižiūrintys darbininkai, jo sutaisyti negalima tiesiog pasukant rodykles į priekį.

Tam reikia nedidelių svarelių, kuriais galima pamažu nusverti bokšte kabančias švytuokles. Prižiūrėtojai tam naudoja ir monetas.

„Uždėdami arba nuimdami cento monetą nuo švytuoklės galime pagreitinti arba sulėtinti laikrodį 0,4 sekundės per parą“, – paaiškino bokšte dirbantis Ianas Westworthas.

Didysis Benas yra tokios blogos būklės, kad neuždarius jo trumpalaikiam remontui minutes rodanti 4 metrų ilgio ir 270 kilogramų sverianti rodyklė gali nukristi žemyn.

Miesto gyventojai jaučiasi nejaukiai. Esą net ir trumpam sustabdžius laikrodį tai prilygtų situacijai, lyg būtų nustojusi plakti Londono širdis.

„Šis senas laikrodis yra mūsų iki kaulų smegenų. Vien galvoti apie tai, kad jo gali nelikti, kad gali nukristi jo rodyklės, pernelyg sunku“, – pabrėžė apžvalgininkas Quentinas Lettas ir pridūrė, kad baisiausias košmaras jam – idėja mechanizmą paversti skaitmeniniu.

Jeigu su Didžiuoju Benu reikėtų atsisveikinti, londoniečiai jaustųsi praradę dar vieną miesto simbolį. O jie pastaruoju metu ir taip nyksta.

Ilgesį keliantys raudonų dviaukščių autobusų modeliai buvo pakeisti moderniais, o raudonieji taksofonai atsiradus mobiliesiems telefonams dabar įdomūs tik turistams.

„Jei netektume Didžiojo Beno, tai būtų katastrofa. Dėl to tikiuosi, kad jie sugebės surasti kitokį sprendimą“, – vylėsi Q.Lettas.

Vis dėlto Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmuose atliktas tyrimas nustatė, kad bokštui remontas yra būtinas.

„Komitetuose dabar sprendžiama, kaip būtų geriausia atlikti šiuos darbus. Kol kas nepriėmėme jokių sprendimų“, – pranešė rūmų atstovė.

Šaltinių teigimu, laikrodžio remontas galėtų kainuoti net 38 mln. svarų sterlingų (52 mln. eurų) ir trukti iki trejų metų.

Didžiuoju Benu vadinamas Londono varpas valandas muša jau 156 metus. Bet laikrodžio būklė tokia prasta, kad jo rodyklės gali net nugarmėti žemyn.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.