Kinų menininkas iš užteršto Pekino oro padarė plytą

Vienas kinų menininkas šimtą dienų vaikščiojo po Pekiną su dulkiu siurbliu ir galiausiai iš užteršto oro padarė plytą, skelbia „Mashable“.

Menininkas 100 dienų siurbė Pekino orą, kol surinko tiek dulkių, kad padarė plytą.<br>„Weibo“ nuotr.
Menininkas 100 dienų siurbė Pekino orą, kol surinko tiek dulkių, kad padarė plytą.<br>„Weibo“ nuotr.
Menininkas 100 dienų siurbė Pekino orą, kol surinko tiek dulkių, kad padarė plytą.<br>„Weibo“ nuotr.
Menininkas 100 dienų siurbė Pekino orą, kol surinko tiek dulkių, kad padarė plytą.<br>„Weibo“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 6, 2015, 5:20 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 12:07 AM

Menininkas, kuris save vadina Riešuto Broliu (Jian guo xiong di), kasdien praleisdavo maždaug keturias valandas vaikštinėdamas Kinijos sostinės gatvėmis ir stumdamas tūkstančio vatų galios pramoninį dulkių siurblį, nukreipęs jo antgalį į orą.

Galiausiai iš susikaupusių dulkių ir smogo vyras padarė plytą – didžiulio užterštumo, dėl kurio mieste tapo įprasta matyti žmones su medicininėmis kaukėmis ant veido, simbolį.

Pirmadienį plyta buvo pagaminta fabrike, kur susiurbtos dulkės buvo sumaišytos su moliu.

Kinas teigė, kad praeiviai jį dažnai palaikydavo oro kokybės inspektoriumi arba valytoju. Jie manė, jog išties šaunu, kad miestas nusamdė žmones stebėti ir valyti orą.

Vyras teigė, jog po tų šimto dienų dar nebuvo tikrintis sveikatos, tačiau tvirtino, kad jaučiasi gerai, išskyrus šiokį tokį „nutirpimą“.

Keli komentatoriai menininko socialinio tinklo „Weibo“ paskyroje jį kritikavo, kad iš oro gautą purvą jis sumaišė su moliu. Esą tokiu būdu yra perdedama, kiek ore išties yra purvo.

Vis dėlto į Riešuto Brolio darbą dėmesį atkreipė įvairūs vietos žiniasklaidos šaltiniai, jie giria šio projekto sumanytoją.

„Tą dieną, kai išnaudosime visus Žemės išteklius, mes patys tapsime dulkėmis“, – sakė vyras.

Šį projektą kinas įvykdė ypač tinkamu metu. Kaip tik pirmadienį oro užterštumo lygis Pekine buvo padidintas iki „oranžinio“ – jis didžiausias per 13 mėnesių.

Kinijos sostinė nuo didžiulio oro užterštumo kenčia jau ne vienus metus. Prie to labai smarkiai prisideda tai, kad šalies šiaurėje įsikūrusiuose pramoniniuose miestuose masiškai deginamos anglys.

Fizikai teigia, kad dėl oro užterštumo kasmet miršta apie keturis tūkstančius žmonių.

Užteršto oro plytą sukūręs menininkas anksčiau gyveno pietuose esančiame Šendženo mieste ir dirbo reklaminių skelbimų sudarytoju, tačiau nusprendė mesti tokią veiklą ir 2008 metais persikėlė gyventi į Pekiną.

Anksčiau menininkas yra įgyvendinęs ir dar vieną neįprastą projektą. Jis nusipirko šunį (kaip manoma, nugaišusį) iš Julino miesto, kuriame kasmet rengiamas pasaulį pasibaisėti verčiantis festivalis – jo metu šunys skerdžiami, o jų mėsa parduodama.

Įsigytus šuns palaikus vyras kremavo, o jo pelenus supylė į tūkstantį balionų, kuriuos paleido į orą. Pasiekę tam tikrą aukštį balionai sprogo, o pelenus išnešiojo vėjas. Taip menininkas simboliškai išsiuntė gyvūną į dangų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?