Romos centrą puola žiurkės: gyventojai ragina valdžią veikti

Roma susidūrė su gauruota problema – istoriniame mieste veisiasi vis daugiau žiurkių. Vietiniai gyventojai ir verslininkai šį reiškinį jau vadina „invazija“ ir ragina valdžios institucijas imtis veiksmų.

Romos gyventojai nebežino kaip kovoti su vis įžūlėjančiomis žiurkėmis.<br>„123rf“ nuotr.
Romos gyventojai nebežino kaip kovoti su vis įžūlėjančiomis žiurkėmis.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2016, 4:53 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 1:14 AM

Yra toks posakis, kuriame teigiama, kad žmogus niekada nenutolsta daugiau kelių metrų nuo žiurkės, ir toks išsireiškimas šiuo metu puikiai apibūdina situaciją Romoje, rašo „The Local“.

2013 metais miestas skyrė 400 tūkst. eurų kovoti su šiais graužikais, tačiau ištvermingų žvėriūkščių atbaidyti nesugebėjo.

2014 metais dėl žiurkių skundų sulaukė Romos apeliacinis teismas, o šią liepą prie Trevi fontano kasnakt šmirinėjo apie 20 šiū graužikų.

Per praėjusią savaitę ši problema pasiekė lygį, kai didelės žiurkių grupės buvo pastebėtos net ir dienos šviesoje. Tokia situacija įžiebė paniką dėl vietinių verslų, įtakos miesto įvaizdžiui ir potencialių sveikatos problemų, kurias gali sukelti mažosios pabaisos.

„Šeštadienį visa gatvė buvo pilna žiurkių. Mes bijojome net koją lauk iškelti. Stengėmės įėjimus visą laiką laikyti uždarytus bijodami, kad gyvūnai gali įsliūkinti ir į restoraną“, – sakė istoriniam Romos centre įsikūrusio restorano savininkas.

Praėjusią parduotuvė „Baguetteria Fico“ duris užvėrė anksčiau nei įprasta, 20 val, nes bijojo, kad naktiniai žvėriukui sutemus pateks į vidų.

„Taip pat padėjau vienai damai, kuri labai bijojo žvėriūkščių, pereiti gatvę. Jų visur buvo pilna ir mes apstulbę stebėjome, kaip jos nekreipdamos į mus nė menkiausio dėmesio sotinosi iš šiukšlinių“, – sakė Marco, kuris yra vienas iš dviejų parduotuvės savininkų.

Marco taip pat pridėjo, kad apie šią problemą antradienio vakarą pranešė valdžios institucijoms.

„Jie mus užtikrino, kad teritorija bus „išvalyta nuo žiurkių“ taip greit, kaip įmanoma, bet mes manome, kad problema yra išties rimta. Jos išlenda iš skylių grindinyje ir tarpų tarp gatvės ir pastatų“, – pasakojo vytiškis.

Iš tiesų beįmanoma suskaičiuoti, kiek žiurkių Amžinąjį miestą laiko savo namais, tačiau laikraštis „La Repubblica“ paminėjo vieną tyrimą, kuris nurodė, kad šių graužikų Romoje yra daugiau nei šeši milijonai – dvigubai daugiau nei Italijos sostinės gyventojų.

Pasaulinis kenkėjų kontrolės lyderis „Anticimex“ pranešė, kad 2014-2015 metais prašymų išnaikinti žiurkes Romoje padaugėjo net 45 proc., nes bebaimiai žvėreliai atrodo puikiai prisitaikę gyventi prie žmonių.

„Piliečių apsaugos“ organizacija „Assotutela“, kuri atstovauja įmonėms, verslininkams, pensininkams ir neįgaliesiems, nufilmavo mieste susidariusią situaciją.

Pranešime organizacija pabrėžė, kad šie graužikai gali nešioti ligas ir infekcijas.

„Assotutela“ taip pat teigė, kad vaizdo įrašą perduos Romos prokurorams, kad šie įvertintų, ar savo „neveiklumu“ miesto administracija įvykdė kokius nors nusikaltimus.

Valeria Paradiso iš „Anticimex“ teigė, kad dėl padidėjusio gauruotų graužikų skaičiaus gali būti kalta po gan šilto gruodžio nukritusi temperatūra.

„Romoje gyvena trijų tipų žiurkės, – teigė „Paradiso“. „Naminės žiurkės, kanalizacijos žiurkės – kurių yra daugiausia – ir juodosios žiurkės.“

„Krentant temperatūrai daugiau šių gyvūnų migruoja į miesto centrą. Be to, jei nėra tinkamai tvarkomasi su atliekomis, graužikai atkeliauja arčiau miesto“, – toliau aiškino „Paradiso“.

Vis dėlto vilties yra. „Anticimex“ su technologijomis dirbanti Elizabetha Lamberti pabrėžė, kad technologijos ima vytis graužikus.

„Roma visada kovojo su pelėmis ir žiurkėmis, o pastaruoju metu šie žvėreliai vis dažniau pastebimi miesto gatvėse ir centre“, – sakė ji.

„Šiandien efektyvių rezultatų galima pasiekti pritaikius technologinius sprendimus, kurie nekenkia aplinkai.

Jau nebereikia naudoti pavojingų ar invazinių produktų, vietoj to galima statyti interaktyvius spąstus, kurie energijos semiasi iš saulės baterijų ir gali pranešti apie kiekvieną sugautą žiurkę trumpąja žinute arba elektroniniu paštu“, – aiškino specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.