Juodkalnijos koncentracijos stovykla taps prabangia poilsiaviete

Buvusi koncentracijos stovykla, kurioje per Antrąjį Pasaulinį karą buvo laikomi politiniai kaliniai, taps prabangia turistine poilsiaviete, rašo „The Independent“.

Per Antrąjį Pasaulinį karą Mamuloje buvo įrengta koncentracijos stovykla.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Per Antrąjį Pasaulinį karą Mamuloje buvo įrengta koncentracijos stovykla.<br>„Wikimedia Commons“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2016, 8:11 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 7:22 PM

Juodkalnijos politikai patvirtino prieštaringai įvertintus siūlymus, kurie daug metų buvo atidedami dėl stipraus pasipriešinimo.

Kompanija „Orascom“, kuri vysto naują poilsiavietę „Lustica Bay Resort“, interneto puslapyje nemini jokių tamsių istorinių faktų apie Mamulos Fortą.

„Projektas bus patrauklus miesto architektūrai ir visiškai išsaugos istorinę salos reikšmę. Taip pat šis projektas yra ekologiškas – bus naudojami atsinaujinantys energijos ištekliai ir energetiškai efektyvios medžiagos“, – skelbiama bendrovės interneto puslapyje. 

„Orascom“ salą išsinuomojo už 1,5 euro už kvadratinį metrą, o dėl pakrantės pasirašė atskirą sutartį. Kompanija planuoja į projektą investuoti 15 milijonų eurų, už kuriuos bus įrengta aukštos klasės poilsiavietę ir spa.

Elegantiškas internetinis puslapis skirtas projekto pristatymui: palmėmis apsodintas baseinas, restoranas, šokių aikštelė po atviru dangumi, paplūdimio klubai, vandens sporto centras ir laivai, skirti vakarėliams.

Architektūros įmonė „Salt & Water“ pranešė, kad forto išorė bus išsaugota kaip viena iš pačių įspūdingiausių Juodkalnijos istorinių paminklų.

Mamulos fortas buvo pastatytas Bokos įlankos saloje XIX a., kai sala priklausė Austrijoje-Vengrijos imperijai.

Tačiau jis niekada nebuvo naudojama siekiant apsiginti nuo užpuolikų ir vietoj to ji virto kalėjimu. O per Antrąjį Pasaulinį karą Mamuloje buvo įrengta koncentracijos stovykla.

Benito Mussolinio fašistinės jėgos Mamulą naudojo Italijos okupacijos metu norėdami apgyvendindami serbus iš Kroatijos, Juodkalnijos bei Bosnijos ir Hercegovinos.

Mamuloje buvo laikoma daugiau nei 2 tūkst. kalinių. Dauguma jų buvo nužudyti arba mirė iš bado. Stovyklos kalinių patirti kankinimai ir žiaurumas įkvėpė ir Jugoslavijos filmą „Mamula Camp“.

Dabar sala yra negyvenama, bet ją lanko turistai, kurie gali pamatyti tuščią tvirtovę plaukiodami laivu.

Portalas „Balkan Insight“ pranešė, kad Juodkalnijos valdančioji koalicija pareikalavo, jog saloje taip pat turėtų būti įrengtas muziejus arba memorialas, ir pabrėžė, kad naujasis projektas padės išsaugoti tvirtovę ir paskatins šalies ekonomiką.

Oliveros Doklestic, kurios tėtis, dėdė ir senelis buvo įkalinti Mamuloje, kovoja prieš poilsiavietės saloje įrengimą. 

„Salos istorija ir jos tvirtovė turi būti išlikti svarbiausia projekto ašimi, – sakė juodkalnietė. – Prabangi poilsiavietė nėra adekvatus sprendimas.“

Net buvęs Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Boutros Boutros-Ghali įsijungė į debatus. Jis parašė viešą laišką, kuriame prašė į Juodkalnijos prezidento atsisakyti projekto planų.

„Jaučiamės, kad turėtume pasiūlyti, jog Mamulos fortas, kuris buvo pastatytas karo reikmėms ir daugiausiai naudojamas kalinių laikymui, kankinimui ir egzekucijoms per abu pasaulinius karu, būtų transformuotas į taikos ir tarptautinio bendradarbiavimo instituciją“, – rašė buvęs JT generalinis sekretorius. 

„Mamulos fortas turėtų tapti lankytina vieta, kuria Juodkalnija ir jos žmonės didžiuotųsi“, – pridėjo B.Boutros-Ghali.

Parengė Ugnė Jurgelevičiūtė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.