Premiją laimėjusi rašytoja manė gavusi interneto sukčių laišką

Australijos rašytoja Helen Garner sužinojo, kad laimėjo 150 tūkst. dolerių (137,9 tūkst. eurų) vertės literatūros prizą perskaičiusi elektroninį laišką, kuris buvo jos nereikalingų laiškų skiltyje, rašo „The Guardian“.

„Windham-Campbell“ rašytojų premijos laimėtojai iš pradžių negalėjo patikėti savo sėkme<br>„123rf.com“ asociotyvioji nuotr
„Windham-Campbell“ rašytojų premijos laimėtojai iš pradžių negalėjo patikėti savo sėkme<br>„123rf.com“ asociotyvioji nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2016, 3:46 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 10:44 AM

H.Garner pasakojo „Sydney Morning Herald“, kad perskaičiusi Jeilio universiteto atsiųstą laišką ji iš pradžių manė, kad ją apgaudinėja. Laiške buvo rašoma apie „geras naujienas“ ir taip pat buvo prašoma jos telefono numerio. Tačiau pasitarusi su savo leidykla ir susisiekusi su universitetu H.Garner sužinojo, kad ji iš tiesų laimėjo „Windham-Campbell“ rašytojų premiją.

„Aš vos nenukritau, – atskleidė H.Garner. – Aš apstulbusi. Esu sujaudinta ir jaučiuosi pripažinta“.

Negalėjo patikėti sėkme

H.Garner buvo viena iš devynių rašytojų, kurie gavo konkurso premiją ir buvo toli gražu ne vienintelė nepatikėjusi savo laime. Airijos dramaturgė Abbie Spallen „The Irish Times“ tikino, kad ji manė, jog laiškas buvo apgavystė. Kanados dramaturgė Hannah Moscovitch beveik buvo nusprendusi neklausyti telefone palikto įrašo.

„Aš maniau, kad ten bus kas nors panašaus į „Sveikiname, jūs laimėjote kruizą į Floridą, jei sumokėsite 200 dolerių (183,8 eurų)“, – H.Moscovitch pasakojo „The Globe and Mail“.

„Windham-Campbell“ premija buvo įsteigta prieš tris metus velionio rašytojo Donaldo Windhamo, jam norėjus paminėti savo partnerės Sandy M. Campbell atminimą.

Kasmetinė premija pagerbia devynis rašytojus už jų „literatūrinius pasiekimus, arba potencialą“ grožinėje ir negrožinėje literatūroje bei dramose. Rašytojai gali būti kilę iš bet kurios pasaulio šalies: svarbiausia, kad jie rašytų anglų kalba.

Šių metų laimėtojai kilę iš JAV, Jungtinės Karalystės, Australijos, Indijos ir Airijos.

Rašytojai nežino dalyvaujantys konkurse

Ši rašytojų premija yra ypatinga ir keista tuo, kad nėra jokio kūrinių pateikimo proceso.

„Nėra jokio pažeminimo, kuris atsiranda aplikuojant, bandant patekti į galutinį sąrašą, arba konkuruojant su kitais rašytojais“, – tvirtino H.Garner.

Rašytojai yra vertinami anonimiškai ir jie patys dažniausiai nežino, kad dalyvauja konkurse. Nenuostabu, kad dauguma laimėtojų būna šokiruoti, kai gauna netikėtą skambutį, arba elektroninį laišką iš premijos direktoriaus Michaelo Kelleherio.

H.Garner buvo pagerbta už jos negrožinę literatūrą, o ypač už 2014 metais išleistą knygą „Šie sielvarto namai“ („This House of Grief“), kur buvo aprašoma, kaip teisiamas žmogus kaltinamas tyčiniu savo trijų sūnų paskandinimu mašina įvažiavus į užtvanką. H.Garner esė rinkinys „Visur, kur pažiūriu“ („Everywhere I Look“) bus išleistas vėlyvą kovą.

„Premija pačiu nuostabiausiai dosniu būdu pripažįsta kovas, kuriose dalyvavau paskutinius 20 metų, – pranešė rašytoja. – Tai man suteikia jėgų tęsti viską, ką darau“.

Premijos dydis išlaisvina

„Windham-Campbell“ premijos teisėjai pagyrė H.Garner už jos „inteligentišką, ryškų ir dažnai neraminantį“ rašymą ir už tai, kad ji daro „įžvalgius pastebėjimus ir valdo naratyvą, kad perteiktų dabartinio Australijos gyvenimo konfliktus ir tragedijas“.

Kiti likę premijos laimėtojai buvo Brandenas Jacobsas Jenkinsas iš JAV dramos kategorijoje; Tessa Hadley iš Jungtinės Karalystės, C.E.Morgan iš JAV ir Jerry Pinto iš Indijos už grožinę literatūrą; iš JAV kilę Hiltonas Alsas ir Stanley Crouchas už negrožinę literatūrą.

Kai kuriems laimėtojams 137,9 tūkst. eurų premija suteikia retą galimybę rašyti kiaurą dieną.

„Aš norėčiau, kad visi pasaulio žmonės galėtų gauti tokį patį telefono skambutį, kokį gavau aš, – savo nuomonę džiaugsmingai pareiškė B.Jacobsas Jenkinsas. – Jaučiuosi, tarsi nuo mano gyvenimo būtų pakilęs rūkas ir dabar galėsiu rašyti tai ką norėsiu, neaukodamas to vardan kasdienio gyvenimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.