Sibiriečiai valgo apsupti V. Putino atvaizdų

Jei kam nors kyla abejonių, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susikūręs asmenybės kultą, derėtų apsilankyti Krasnojarsko mieste Sibire, kur duris atvėrė šalies vadovą garbinanti „Prezidento kavinė“.

Sibiro mieste Krasnojarske įsikūrusios „Prezidento kavinės“ sienos išpuoštos Rusijos lyderio V.Putino nuotraukomis, o tikriems patriotams siūloma paragauti ir šalies vėliavos spalvų kokteilių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sibiro mieste Krasnojarske įsikūrusios „Prezidento kavinės“ sienos išpuoštos Rusijos lyderio V.Putino nuotraukomis, o tikriems patriotams siūloma paragauti ir šalies vėliavos spalvų kokteilių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kavinės tualete kabo popierius su JAV prezidento B.Obamos atvaizdu.
Kavinės tualete kabo popierius su JAV prezidento B.Obamos atvaizdu.
Sibiro mieste Krasnojarske įsikūrusios „Prezidento kavinės“ sienos išpuoštos Rusijos lyderio V.Putino nuotraukomis, o tikriems patriotams siūloma paragauti ir šalies vėliavos spalvų kokteilių.
Sibiro mieste Krasnojarske įsikūrusios „Prezidento kavinės“ sienos išpuoštos Rusijos lyderio V.Putino nuotraukomis, o tikriems patriotams siūloma paragauti ir šalies vėliavos spalvų kokteilių.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-04-21 18:50, atnaujinta 2017-05-28 02:31

Kai kovo mėnesį Sibire buvo atidaryta prezidento portretais išpuošta sovietmetį primenanti įstaiga, tai sukėlė skirtingą žmonių reakciją.

Dauguma džiūgavo, kad Rusijos lyderį šlovinanti kavinė – patriotizmo įkūnijimas, ir internete rašė: „Viskas nuostabu! Mes linkime jums klestėti!“

Tačiau kiti rusai buvo kiek kritiškesni ir piktinosi kavinėje esančiais kičiniais tautiniais simboliais ir pigiu pasišaipymu iš Vakarų lyderių.

„Nuo tokio patriotizmo man darosi bloga“, – komentavo vienas Rusijos internautas socialiniame tinkle „VKontakte“.

Kad daugumai rusų tokia kavinė prie širdies, neturėtų nieko stebinti: sausį V.Putino populiarumas šalyje siekė net 82 proc. O tai gali prisidėti prie neseniai veiklą pradėjusios „Prezidento kavinės“ klestėjimo.

Dar anksti prognozuoti, ar rusai pamėgs patriotinių valgių siūlančią kavinę, bet čia turėtų jaukiai jaustis tie, kuriems patinka valgant tradicinius rusiškus patiekalus žvelgti į V.Putino atvaizdą.

Šaiposi iš Vakarų

Krasnojarske atidarytos kavinės interjerą dabina dešimtys V.Putino portretų.

Ant vienos sienos Rusijos lyderio nuotraukos iškabintos taip, kad sudarytų didžiulės širdies formą, o kitur kabančiose fotografijose prezidentas pavaizduotas įvairiais savo gyvenimo laikotarpiais – nuo jaunystės iki šių dienų.

Tačiau yra viena vieta, kurioje nematyti V.Putino veido: tai – tualetas, ant kurio durų kabo užrašas „NATO blokas“.

Prie pat išvietės durų taip pat padėtas JAV vėliavą vaizduojantis kilimėlis kojoms valytis: taip Vakarus niekinantys klientai gali akimirką pasijusti viršesni.

Šiame tualete visur iškabinti atvaizdai tų Vakarų lyderių, kurių, kavinės savininkų manymu, negalima laikyti Rusijos draugais.

Čia yra Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Davido Camerono, Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, Ukrainos prezidentas Petro Porošenkos ir daugelio kitų įtakingų Vakarų politikų nuotraukų. Kavinės lankytojams taip pat leidžiama flomasteriais apipaišyti nemėgstamų politikų nuotraukas.

Negana to, „Prezidento kavinės“ darbuotojai – iškilmingai pasivadinę „Putino komanda“ – taip pat nutarė, kad patriotiškai atmosferai sukurti reikia ir išskirtinio tualetinio popieriaus: tokio, ant kurio būtų JAV prezidento Baracko Obamos atvaizdas.

Šašlykai ir kokakola

Tačiau kiek ironiška, kad tokia vieša neapykanta Vakarams neatsispindi kavinės valgiaraštyje.

Nors jo viršuje nupieštas ant meškos jojantis pusnuogis V.Putinas, kavinėje galima užsisakyti tokių amerikietiška laisve pagardintų patiekalų kaip gruzdintos bulvytės arba atsigerti demokratijos simboliu beveik tapusios kokakolos.

Paradoksalu, kad viena kavinės steigėjų Svetlana Lautman trejus metus studijavo stambaus ir vidutinio verslo vadybą viename JAV universitete.

Po studijų mergina nusprendė sugrįžti į Rusiją kurti savo verslo, nes JAV nesijautė sava. Pasak jos, atidaryti „Prezidento kavinę“ ją paskatino patriotizmas.

Jos įkurtos „Prezidento kavinės“ valgiaraštyje taip pat yra patiekalų, įprastų tradiciniams rusiškiems restoranams. Tokių kaip rusų pamėgtas šašlykas, silkė, sultinys su mėsos kukuliais ar užkandžiai prie degtinės. Salotų sąraše – daugeliui įprastos „Cezario“ ir „Graikiškos“ salotos.

O kiek paišlaidauti norintys klientai gali užsisakyti vienų brangiausių – 225 rublius (3 eurus) kainuojančių – salotų „Prezidentas“. Jos ruošiamos su gražgarstėmis, vyšniniais pomidorais, jautiena, salotų lapais, aitriosiomis paprikomis ir balzaminiu actu.

Karštųjų patiekalų sąraše taip pat puikuojasi patiekalai patriotiniais pavadinimais: lankytojus vilioja troškinys „Kremliaus patiekalas“ su jautiena, morkomis, bulvėmis ir grybais bei marinuoti „Sovietiniai vištų sparneliai“.

Kavinėje taip pat galima išgerti, kaip tikina patys savininkai, švelniausios latės, kuri taip pat vadinama „Prezidentas“.

O išgerti nusiteikę „Prezidento kavinės“ lankytojai gali užsisakyti Rusijos vėliavos spalvų alkoholinių kokteilių.

Įsilinksminę kavinės lankytojai kasdien akimirką pagarbiai nurimsta: laikrodžiui išmušus vidurnaktį per garsiakalbius pasigirsta Rusijos himnas.

Rusiškas patriotizmas

Apie šią V.Putino šventove tapusią „Prezidento kavinę“ Rusijos gyventojai internete atsiliepia labai skirtingai.

Vieni tokią verslo avantiūrą su džiaugsmu palaiko, kiti atkreipia dėmesį į šios vietos skleidžiamą propagandą.

„Liberalai ir pavyduoliai, lauk iš čia! Vieta puiki, maitina gerai, aptarnaujantis personalas šaunus. Viskas gražu ir patogu.

Palikite tualetinį popierių su B.Obamos atvaizdu ir Amerikos vėliavos spalvų kilimėlius ten, kur jie yra. Tai juk puikus pokštas“, – socialiniame tinkle „VKontakte“ kavinę gyrė lankytojas Artiomas.

Vienas kavinės klientas taip pat aiškino, kad jam labai patiko puošmenos tualetuose ir jis su malonumu vėl ten apsilankytų.

„Jeigu interjeras patriotinis, kodėl ant sienų užrašai anglų kalba?

Tualeto įrengimas mane labai prajuokino. Pagirsiu aptarnaujantį personalą – labai maloniai bendrauja su klientais.

Būtinai dar ne kartą pas jus užsuksiu“, – antrino kavinės klientas Ruslanas.

Tačiau toli gražu ne visi Krasnojarsko gyventojai su džiaugsmu priėmė žinią apie „Prezidento kavinės“ atidarymą. Atsirado nerimaujančių, kad kavinės interjeras – ir ypač tualetas – galėjo pažeisti įstatymus, kurie draudžia neapykantos skatinimą.

Teisininkas Igoris Simonovas laikosi nuomonės, kad žmonių nuotraukų nebuvo galima naudoti be jų sutikimo.

„Net satyrinis atvaizdų panaudojimas pažeidžia žmonių teises, garbę ir orumą, kenkia reputacijai“, – aiškino I.Simonovas.

„Tai taip neskanu! Mes turime kovoti su oponentais plėtodami savo ekonomiką, gynybą ir kelti mūsų tautos gyvenimo kokybę, o ne svaidytis primityviais įžeidimais“, – interneto erdvėje rėžė vienas komentatorius.

Įkvėpė ir kitus

Daug ką nustebins, kad „Prezidento kavinė“ nėra pirmoji įstaiga, nusprendusi šlovinti V.Putiną.

Kinijos didmiestyje Šanchajuje anksčiau veikė kavinė „Putin“, kur klientai galėjo mėgautis įvairiais gėrimais: kava, arbata, šviežiomis granatų sultimis, vynu, degtine.

Kavinėje taip pat buvo įvairių – kad ir kaip keista – itališkų patiekalų. Tačiau nebuvo apsieita ir be tradicinių rusiškų sriubų, blynų ir tortų.

Praėjusią vasarą Serbijoje atidaryta kavinė „Putin“, virš kurios buvo pakabinta Rusijos prezidento nuotrauka.

Meilės Rusijai neslepiantis kavinės savininkas įsitikinęs, kad sugebės pritraukti daugybę V.Putino gerbėjų. Tą patį mano ir Sibire esančios „Prezidento kavinės“ šeimininkai. (BBC, TASS, „The Moscow Times“)

Gausi patriotinių prekių pasiūla

Rusijos prezidento V.Putino kultas toks ryškus, kad šalyje gaminama daugybė prekių ir suvenyrų su šalies vadovo atvaizdu.

V.Putino veidą galima pamatyti ant laikrodžių, puodelių, gertuvių, kaklaraiščių ir mobiliųjų telefonų dėklų.

Tačiau yra ir labai neįprastų Rusijos prezidento gerbėjams skirtų prekių: pavyzdžiui, jo galvos formos arbatinukai, apatinis trikotažas su V.Putino veidu, prezervatyvai su užrašais apie prezidentą ir kvepalų linija „Leaders Number One“.

Be prezidento biustų, statulų, kortų, pagalvių, pakabučių ir žindukų su Rusijos trispalve, internete dar siūloma įsigyti magnetų su meškos kailiu apsigobusio lyderio nuotrauka.

Ant populiariausių prekių – marškinėlių ir atvirukų – V.Putinas vaizduojamas kaip filmų herojus Supermenas, pasaulio taikdarys ir kariškis. Kai kurie rusai perka ir atvirukus, kuriuose V.Putinas pavaizduotas drauge su Josifu Stalinu ir Vladimiru Leninu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.