Budizmo išmintį skleis robotas

Pekino pakraštyje esančioje budistų šventykloje senovė ir modernumas susijungia. Ilgaamžes tikėjimo tradicijas saugantiems vienuoliams dabar talkins mažas robotas vardu Xian’er.

Robotą Xian’er sukūrė Longčiuano šventykloje gyvenantis vienuolis Xianfianas.<br>„Reuters“ nuotr.
Robotą Xian’er sukūrė Longčiuano šventykloje gyvenantis vienuolis Xianfianas.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 28, 2016, 6:56 AM, atnaujinta May 27, 2017, 9:14 AM

Mažasis Xian’er gali giedoti mantras ir savo mažame ekranėlyje pateikti atsakymus į pagrindinius klausimus apie budizmą, paaiškinti šio tikėjimo principus.

Animacinių filmukų veikėją primenantis 60 centimetrų aukščio robotas vienuolis turi pliką galvą ir šafranų geltonumo apsiaustą. Jis važinėja ant ratukų ir reaguoja į balso komandas.

Nors didžiąją laiko dalį jis praleidžia ramybe dvelkiančioje 500 metų gyvuojančioje Kinijos Longčiuano šventykloje, jo robotiškame veide – nuostabos išraiška.

Xian’er tikslas – užmegzti ryšį su žmonėmis, kurie labiau domisi savo mobiliaisiais telefonais ir kitomis technologijomis nei dvasine būkle.

Robotas bendrauja su šventyklą aplankančiais turistais ir gali atsakyti į 20 paprastų klausimų apie budizmą.

Atsakymus jis parodo jutikliniame ekrane, kurį laiko savo mažose rankose.

Vienas šio roboto kūrėjų yra Longčiuano šventykloje gyvenantis budistų vienuolis Xianfianas. Jis įsitikinęs, kad dabar pats metas pasitelkti dirbtinį intelektą siekiant skleisti budizmo idėjas Kinijoje.

„Mokslas ir budizmas nėra priešingi ir vienas kitam neprieštarauja. Jie gali būti sujungiami ir suderinami“, – tvirtino robotą pagalbininką sukūręs vienuolis Xianfianas.

Pasak dvasininko, tikėjimas užpildo greito tempo ir technologijų diktuojamo gyvenimo spragas.

„Budizmas skiria daug dėmesio individo vidui ir dvasiniam pasauliui. Šis tikėjimas gali patenkinti daugybės žmonių poreikius“, – įsitikinęs vienuolis.

Robotas Xian’er pirmiausia atsirado kaip paveikslėlis, kurį nupiešė vienuolis Xianfianas 2011 metais, kai apsigyveno Longčiuano šventykloje.

Vienuolio eskizu susidomėjo Kinijos mokslininkai iš kelių šalies universitetų ir, padedami kelių technologijų bendrovių, piešinėlį pavertė robotu.

Xian’er jau keliavo į kelias robotikos parodas visoje Kinijoje, tačiau dabar daugiausia laiko praleidžia vienuolyne.

„Tai modernios budistinės dvasios išraiška. Robotas gali padėti budizmui daug lengviau pasiekti plačiąją auditoriją“, – tvirtino vienuolis Xianfianas.

Longčiuano vienuolyno vadovas ir Kinijos budistų asociacijos vadovas Xuechengas ir pats yra didelis skaitmeninių naujovių gerbėjas.

„Budistai turėtų siekti nušvitimo ne tik per kasdienį mokymąsi ir meditacijas. Jie turėtų daugiau prisidėti prie visuomenės gerovės, per technologijas ir kitus naujus būdus savo gerumą, supratimą ir išmintį perduodami kitiems“, – aiškino vienuolyno vadovas. („The Guardian“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.