Moterims skirti autobusai supriešino Kinijos miesto gyventojus

Kovodamas prieš lytinį priekabiavimą vienas Kinijos miestas nusprendė, kad kai kuriais autobusais galės važiuoti tik moterys. Tačiau tokia idėja supykdė kai kuriuos vietinius vyrus ir įplieskė įnirtingas diskusijas internetinėje erdvėje, rašo BBC.

Norint sumažinti lytinio priekabiavimo atvejų skaičius, Džengdžou mieste piko metu važinės autobusai, kuriais keliauti galės tik moterys.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociotyvioji nuotr.
Norint sumažinti lytinio priekabiavimo atvejų skaičius, Džengdžou mieste piko metu važinės autobusai, kuriais keliauti galės tik moterys.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociotyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2016, 11:18 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:06 PM

Kinijos rytuose esančiame Džengdžou mieste buvo nuspręsta, kad vasaros mėnesiais, piko metu rytais ir vakarais važinės autobusai, kurių paslaugomis galės naudotis tik moterys.

Vietinė autobusų įmonė tikino, kad toks pokytis padės nuo seksualinių priekabiautojų apsaugoti lengvesniais rūbais apsirengusias moteris. Taip pat tokiuose autobusuose patogiau jaustis turėtų motinos, kurios savo vaikus žindo krūtimi.

Traukiniai, autobusai ir kitokios transporto priemonės, kuriomis gali naudotis vien tik moterys nėra naujas sumanymas: nemažai šalių jau yra išmėginusios šią idėją. Japonijoje dar 2000 metais prieš Naujųjų metų šventes buvo sugalvota kai kuriuos traukinių vagonus skirti vien tik moterims.

Meksika tais pačiais metais irgi pritaikė šią idėją metro traukiniuose, o tai sulaukė pakankamai daug palaikymo. Dabar visuose šalies traukiniuose keli pirmi vagonai skirti vien tik moterims ir vaikams. Tačiau Kinijoje vienos lyties transporto priemonės yra negirdėta mintis.

„Be abejonės tai yra gera idėja, tai rodo pagarbą moterims“, – tvirtino viena iš moterų, pritariančių idėjai važinėtis vien tik joms skirtais autobusais.

Bet kai kurie Džengdžou gyvenantys vyrai naujienas pasitiko ne taip džiaugsmingai. Vienas vyras dienraščiui „Dahe Daily“ teigė, kad viešajame transporte priekabiavimas nėra dažnas.

„Autobusų įmonė per daug baiminasi dėl priekabiavimo: dėl šio sprendimo vyrai jausis pažeminti, – teigė vietinis gyventojas.

„Man neleido įlipti į autobusą, todėl teko laukti labai ilgą laiką, kol atvyks kitas“, – Kinijos nacionaliniam radijui skundėsi kitas vyras.

Internete pradėjo plisti vaizdo įrašas, kuriame vyresnio amžiaus vyras pykosi su vairuotoju dėl to, kad jam nebuvo leista įlipti į autobuso vidų.

„Jūs mane diskriminuojate! Tai yra viešas autobusas!“, – šaukė vyras.

Ši tema tapo svarbia diskusijų tema Kinijos socialiniame tinkle „Weibo“, kur daugelis moterų džiugiai sureagavo į žinias dėl autobusų, nors teigiamus aspektus matė ne visos.

„Ne visi vyrai yra blogai, tačiau ar dėl šio sprendimo nėra diskriminuojami visi vyrai?“ – klausė viena „Weibo“ naudotoja.

Nors idėją palaikė ir vyriškos lyties socialinių tinklų naudotojai, kai kurie manė, kad toks sprendimas skatino bendro pobūdžio nepasitikėjimą vyrais. Taip pat daugelis laikėsi nuomonės, kad vien moterims skirti autobusai galėtų padaryti išimtis ir vyresnio amžiaus vyrams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.